Θωρακοχειρουργός, Διευθυντής Θωρακοχειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Καρκίνος του πνεύμονα – ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση

Γράφει ο Λεβόν Τουφεκτζιάν, Θωρακοχειρουργός, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
 

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η τρίτη συχνότερη κακοήθεια στις γυναίκες (μετά τον καρκίνο του μαστού και του παχέως εντέρου) και η συχνότερη κακοήθεια στους άνδρες, ενώ είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από κακοήθεια στις γυναίκες (μετά τον καρκίνου του μαστού) και η συχνότερη αιτία θανάτου από κακοήθεια στους άνδρες.

Αίτια

Ο βασικός παράγοντας που ενοχοποιείται για την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα είναι το κάπνισμα, ενώ άλλα αναγνωρισμένα αίτια είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα, καθώς και η χρόνια έκθεση σε βλαπτικούς παράγοντες, όπως είναι το ραδόνιο και ο αμίαντος.

Συμπτώματα

Τα πρώιμα στάδια της νόσου αρκετά συχνά δε συνοδεύονται από συμπτώματα και τις περισσότερες φορές η διάγνωση γίνεται τυχαία κατά τη διάρκεια μίας απεικονιστικής εξέτασης, όπως είναι η ακτινογραφία και η αξονική τομογραφία θώρακος. Επιπλέον, όταν κάποια συμπτώματα είναι παρόντα αυτά είναι μη ειδικά, όπως ο βήχας και η δύσπνοια και πολλές φορές για κάποιο χρονικό διάστημα αποδίδονται σε άλλες συχνότερες παθήσεις, όπως είναι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και η ΧΑΠ. Στα προχωρημένα στάδια της νόσου παρατηρούνται γενικευμένα συμπτώματα όπως είναι η απώλεια βάρους, η εύκολη κόπωση, το θωρακικό άλγος και ο πυρετός.

Διάγνωση

Η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα προϋποθέτει τη βιοψία μίας ύποπτης βλάβης που επιτρέπει την ιστολογική και μοριακή της ταυτοποίηση, ενώ η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο της νόσου με τα πρώιμα στάδια να αντιμετωπίζονται χειρουργικά, κάτι που εξασφαλίζει σημαντικά ποσοστά ίασης.

Χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα πραγματοποιείται από τον θωρακοχειρουργό και περιλαμβάνει την εξαίρεση του μέρους του πνεύμονα που φέρει τη βλάβη, σε συνδυασμό με την αφαίρεση των λεμφαδένων που βρίσκονται στην αντίστοιχη ανατομική περιοχή (λεμφαδενικός καθαρισμός). Η χειρουργική εξαίρεση στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνει ανατομικές εκτομές (λοβεκτομή ή τμηματεκτομή), ενώ λιγότερο συχνά είναι απαραίτητη η εξαίρεση ολόκληρου του πνεύμονα (πνευμονεκτομή).

Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές

Οι διαθέσιμες χειρουργικές τεχνικές έχουν εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα οι χειρουργικές αυτές επεμβάσεις να πραγματοποιούνται στις περισσότερες περιπτώσεις ελάχιστα επεμβατικά μέσω μικρών οπών (θωρακοσκοπικά ή ρομποτικά). Ενώ η αποτελεσματικότητα των τεχνικών αυτών είναι η ίδια με τις αντίστοιχες κλασσικές ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις (θωρακοτομή), ο ασθενής αναρρώνει ομαλότερα, με μικρότερη πιθανότητα μετεγχειρητικών επιπλοκών, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, μικρότερη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο και γρηγορότερη επιστροφή στην καθημερινότητά του. Έτσι, πλέον, στη χειρουργική θεραπεία του πρωίμου σταδίου καρκίνου του πνεύμονα, όπως πραγματοποιείται διεθνώς στα μεγαλύτερα κέντρα αναφοράς, έχουν καθιερωθεί οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές με τα σημαντικά προαναφερθέντα οφέλη για τον ασθενή.

Ιατρός

Θωρακοχειρουργός, Διευθυντής Θωρακοχειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών