ΩΡΛ, Διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής και Ρινολογικού Κέντρου Αθηνών, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές για τους πολύποδες της μύτης

Γράφει ο Τιμολέων Τερζής, ΩΡΛ, Διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής και Ρινολογικού Κέντρου Αθηνών, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
 

Τι είναι οι πολύποδες;

Οι πολύποδες της μύτης είναι τοπικές διογκώσεις στο εσωτερικό κάλυμμα (βλεννογόνο) της μύτης, που προεξέχουν σαν πιεσμένες ρώγες από σταφύλι μέσα στις στενές ρινικές κοιλότητες. Πρόκειται για χρόνια φλεγμονή της μύτης και δεν είναι όγκοι. Συνήθως είναι πολλοί και βρίσκονται και στα δύο ρουθούνια. Οι πολύποδες εμποδίζουν την αναπνοή και την όσφρηση και φράζουν τα στόμια των κόλπων του προσώπου, προκαλώντας φλεγμονές (όπως ιγμορίτιδες).

Πού οφείλονται;

Δεν γνωρίζουμε την αιτία, που προκαλεί τους πολύποδες. Η παλιά άποψη ότι οφείλονται σε αλλεργία, σήμερα ξέρουμε ότι δεν ισχύει. Μερικές φορές συνυπάρχει αλλεργία, η οποία όμως δεν είναι η αιτία που τους δημιούργησε. Τις περισσότερες φορές, οι πολύποδες χαρακτηρίζονται από μία τοπική φλεγμονή, στην οποία σημαντικό ρόλο παίζει ένας τύπος κυττάρων, που λέγονται ηωσινόφιλα. Η ίδια ηωσινοφιλική φλεγμονή, που προκαλεί στη μύτη τους πολύποδες,  μπορεί να προκαλέσει άσθμα στους πνεύμονες, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η αντιμετώπισή τους, πριν εξελιχθούν σε πνευμονική νόσο.

Πώς αντιμετωπίζονται;

Η αρχική αντιμετώπιση γίνεται με τοπική θεραπεία με ρινικά σπρέι κορτιζόνης. Αν αυτή δεν είναι αρκετή για τον έλεγχο της νόσου, τότε θα χρειαστεί αφαίρεσή τους με εγχείρηση. Οι σύγχρονες εγχειρήσεις για τους πολύποδες γίνονται με τη βοήθεια των ενδοσκοπίων, κάμερας υψηλής ανάλυσης και ειδικά εργαλεία υψηλής τεχνολογίας. Η ενδοσκοπική χειρουργική, που συχνά συνδυάζεται με χρήση διεγχειρητικής πλοήγησης (Navigation), σε εξειδικευμένα χέρια είναι απόλυτα αποτελεσματική και ασφαλής. Σκοπός της είναι ο καθαρισμός της μύτης από όλο τον παθολογικό ιστό, αλλά και η διάνοιξη των στενών στομίων των κόλπων, ώστε στη συνέχεια να είναι προσβάσιμοι στην τοπική θεραπεία με διαλύματα κορτιζόνης.

Νέες θεραπείες

Για τη θεραπεία των πολυπόδων της μύτης, πρόσφατα εγκρίθηκαν, από FDA και ΕΜΑ, νέα φάρμακα, που λέγονται μονοκλωνικά αντισώματα ή βιολογικοί παράγοντες. Τα φάρμακα αυτά παρεμβάλλονται στους μοριακούς μηχανισμούς της ηωσινοφιλικής φλεγμονής, και προκαλούν συρρίκνωση των πολυπόδων,  με αποτέλεσμα εντυπωσιακή βελτίωση των συμπτωμάτων και της ποιότητας ζωής των ασθενών, ενώ παράλληλα βελτιώνουν και το άσθμα, όπου υπάρχει.

Το Ρινολογικό Κέντρο Αθηνών, στο Ιατρικό Αθηνών, αποτελεί για περισσότερο από δέκα χρόνια, εξειδικευμένο κέντρο αναφοράς για την αντιμετώπιση των πολυπόδων της μύτης, ενώ είναι το πρώτο Ελληνικό κέντρο που εφάρμοσε τη θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες, έχοντας σήμερα τη μεγαλύτερη σειρά ασθενών με ρινικούς πολύποδες υπό θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες στην Ελλάδα.

Η χειρουργική αντιμετώπιση των πολυπόδων γίνεται με την ενδοσκοπική χειρουργική. Με τη βοήθεια υψηλής ανάλυσης (4Κ) ενδοσκοπίων / κάμερας και ειδικά εργαλεία, γίνεται ριζική αφαίρεση όλου του παθολογικού ιστού και διάνοιξη των κόλπων, ώστε να είναι εφικτή η τοπική θεραπεία. Σημαντική βοήθεια στην επέμβαση προσφέρει η διεγχειρητική πλοήγηση (Navigation), η οποία προβάλλει μέσα στην αξονική τομογραφία του ασθενούς το χειρουργικό εργαλείο κατά την επέμβαση. Στην εικόνα φαίνεται τυπική διάταξη χειρουργείου στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, με την οθόνη της χειρουργικής κάμερας δεξιά και την οθόνη του Navigator αριστερά.

 

Ιατρός

ΩΡΛ, Διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής και Ρινολογικού Κέντρου Αθηνών, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών