Ειδικός Παθολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Λοιμώξεις σχετιζόμενες με την κολύμβηση σε πισίνες

Γράφει ο Χάρης Πίτταρος, MD PhD, Ειδικός Παθολόγος, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Η επαφή με το νερό τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, γι’ αυτό και η επισκεψιμότητα στις πισίνες, ειδικότερα τον ζεστό καιρό του καλοκαιριού, είναι ιδιαίτερα  αυξημένη.

Η καταλληλότητα της πισίνας που εξασφαλίζεται με την επαρκή χλωρίωση, τον συνεχή έλεγχο του PH και την ανανέωση του νερού, την καθιστά ασφαλή, παραταύτα όμως ελλοχεύουν κίνδυνοι από διάφορες λοιμώξεις.

Τα συμπτώματα από το γαστρεντερολογικό και κυρίως η διάρροια είναι τα πιο συχνά.

Η κρυπτοσποριδίαση μπορεί να εμφανίζεται υπό μορφή εξάρσεων και οφείλεται στο παράσιτο-πρωτόζωο κρυπτοσπορίδιο. Τα συμπτώματα είναι κοιλιακό άλγος-διάρροια. Αποκτάται με την κατάποση ωοκύστεων που αποβάλλουν μολυσμένα άτομα. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης λοίμωξης είναι ότι το χλώριο στις προβλεπόμενες ποσότητες δεν εξουδετερώνει το πρωτόζωο.

Η λεγιονέλλα προκαλεί λοιμώξεις του αναπνευστικού ιδιαίτερα σοβαρές, και ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες 20-42ºC σε συστήματα κλιματισμού, πύργους ψήξης και πισίνες περιδίνησης. Σε μολυσμένες συνθήκες εισπνέεται υπό μορφήν αερολύματος.

 Άλλοι μικροοργανισμοί που προκαλούν διάρροιες, εφόσον καταπίνεται μολυσμένο νερό, είναι ο νοροϊός, στελέχη του e- coli , η γιάρδια και άλλοι.

Μπορεί επίσης να προκληθεί ερεθισμός των αφτιών και των ματιών. Συγκεκριμένα αναφέρεται το swimmers ear (αφτί του κολυμβητή), που πρόκειται για εξωτερική ωτίτιδα με κύρια αιτία την ψευδομονάδα και τον σταφυλόκοκκο που εκδηλώνεται με οίδημα του έξω ακουστικού πόρου και έντονο άλγος. Σαν κύρια οδηγία, προτείνεται το καλό στέγνωμα των αφτιών μετά την κολύμβηση.

Η έκθεση στο νερό και η παρατεταμένη παραμονή ως συνέχεια με βρεγμένα ρούχα, δημιουργεί συνθήκες που συνδυάζουν αυξημένη θερμοκρασία και υγρασία που ευνοούν συνθήκες λοιμώξεων του ουρογεννοποιητικού. Γι’ αυτό, καλό είναι μετά το μπάνιο να γίνεται γρήγορα αλλαγή των βρεγμένων ενδυμάτων μετά από καλό σκούπισμα.

Συχνά στις δεξαμενές κολύμβησης (πισίνες) μπορεί να υπάρξει μόλυνση με μυρμηκιές. Καλό είναι όταν κυκλοφορεί κανείς στα αποδυτήρια και τους χώρους της πισίνας να φορά σαγιονάρες ή πέδιλα προς αποφυγή τέτοιων δερματικών λοιμώξεων.

Σαν γενικός όρος προφύλαξης πρέπει να υπάρχει σωστός έλεγχος των χημικών της πισίνας, να γίνονται οι προβλεπόμενες ανανεώσεις του νερού και οι κολυμβητές πρέπει να αποφεύγουν την κολύμβηση στη πισίνα, εφόσον έχουν συμπτώματα γαστρεντερικής λοίμωξης.

Τέλος όλοι οι λουόμενοι στις πισίνες οφείλουν απαραιτήτως να κάνουν ντους τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδό τους από την πισίνα.

 

Ιατρός

Ειδικός Παθολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών