Κέντρο Πρωτογενούς Καρδιαγγειακής Πρόληψης Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης
Γράφει ο Δρ. Ανδρέας Σιδηρόπουλος
Κλινικός Καρδιολόγος
Πιστοποιημένος στην Προληπτική Καρδιολογία
Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Προληπτικής Καρδιολογίας
Το Κέντρο Πρωτογενούς Καρδιαγγειακής Πρόληψης του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ακολουθώντας τα πλέον σύγχρονα πρότυπα της Προληπτικής Καρδιολογίας στοχεύει στη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του στον τομέα της Καρδιαγγειακής Πρόληψης. Ως αναγνώριση του επιπέδου οργάνωσης και λειτουργίας το Κέντρο διαθέτει από τον Σεπτέμβριο του 2024, τη διαπίστευση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Προληπτικής Καρδιολογίας (EAPC), όντας το μοναδικό στη χώρα μας και ένα από τα λιγοστά αντίστοιχα κέντρα στην Ευρώπη.
Η προληπτική καρδιολογία περικλείει όλο το φάσμα της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων (ΚΑΝ), σε ατομικό και πληθυσμιακό επίπεδο, σε όλα τα στάδια της ζωής. Περιλαμβάνει την προαγωγή της καρδιαγγειακής υγείας, τη διαχείριση των ατόμων που κινδυνεύουν να αναπτύξουν ΚΑΝ και τη διαχείριση ασθενών με εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο, μέσω διεπιστημονικής φροντίδας σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Η προληπτική καρδιολογία καλύπτει όλες τις πτυχές της καρδιαγγειακής υγείας και των καθοριστικών παραγόντων της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής δραστηριότητας, της άσκησης, του αθλητισμού, της διατροφής, της διαχείρισης του σωματικού βάρους, της διακοπής του καπνίσματος, των ψυχοκοινωνικών παραγόντων και της αλλαγής συμπεριφοράς, των περιβαλλοντικών, γενετικών και βιολογικών παραγόντων κινδύνου, καθώς και των προστατευτικών καρδιαγγειακών φαρμάκων.
Η αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσος (ΑΚΑΝ) αν και παρουσιάζει μείωση σε πολλές χώρες της Ευρώπης, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική αιτία νόσησης και θανάτων. Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν εντοπιστεί σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της. Ο πιο σημαντικός τρόπος για την πρόληψη της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου είναι η προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής, ειδικά χωρίς κάπνισμα. Παρά το γεγονός ότι έχουν αναπτυχθεί αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες των παραγόντων κινδύνου, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά διαδεδομένος και οι παράγοντες κινδύνου ΑΚΑΝ συχνά αντιμετωπίζονται ανεπαρκώς, ακόμη και σε ασθενείς που θεωρούνται ότι διατρέχουν υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Η πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων με τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου είναι το αντικείμενο του Κέντρο Πρωτογενούς Καρδιαγγειακής Πρόληψης
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην πρόβλεψη του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και του οφέλους της θεραπείας, καθώς και οι νέες θεραπείες και οι θεραπευτικοί στόχοι, καθιστούν αναγκαία την αντίστοιχη προσαρμογή της καθημερινής κλινικής πρακτικής. Στο Κέντρο Πρωτογενούς Καρδιαγγειακής Πρόληψης του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης απευθυνόμαστε σε άτομα κάθε ηλικίας, χωρίς εγκατεστημένη ΚΑΝ, με γνωστούς ή λιγότερο γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, ο διαβήτης, το οικογενειακό ιστορικό πρώιμης ΑΚΑΝ, η καθιστική ζωή, το ψυχοκοινωνικό στρες κ.α. Για κάθε εξεταζόμενο πραγματοποιείται η αναγνώριση και αξιολόγηση τόσο των κύριων, όσο και των επικουρικών παραγόντων κινδύνου και η εκτίμηση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου, δηλαδή της πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων. Στη συνέχεια προχωρούμε στη λήψη μέτρων πρόληψης με βάση τα ατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς και λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τις διαφορές στην ηλικία, το φύλο, τα προφίλ παραγόντων κινδύνου, τις προσδοκίες και τις προτεραιότητες του.
Η ολοκληρωμένη εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου πραγματοποιείται με τη χρήση κατάλληλων αλγόριθμων και παρακλινικών εξετάσεων, όπως εξετάσεις αίματος, το ηλεκτροκαρδιογράφημα, το υπερηχοκαρδιογράφημα, η δοκιμασία κοπώσης και όταν υπάρχει ένδειξη, με τη βοήθεια πιο εξειδικευμένης καρδιαγγειακής απεικόνισης, όπως η αξονική στεφανιογραφία, η δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία, το σπινθηρογράφημα αιμάτωσης μυοκαρδίου, η μαγνητική τομογραφία καρδιάς και το υπερηχογράφημα – triplex καρωτίδων και περιφερικών αρτηριών. Η εκτίμηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου όχι μόνο σε φαινομενικά υγιή άτομα, αλλά και σε ηλικιωμένα άτομα και σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή εγκατεστημένη αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο, παρέχει τις απαιτούμενες πληροφορίες για στοχευμένη παρέμβαση σε ατομικό επίπεδο.
Η εκτίμηση του οφέλους από τη διακοπή του καπνίσματος, τη μείωση της LDL-C και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης παρέχει ευκαιρίες επικοινωνίας του συνολικού οφέλους της θεραπείας με εύκολο στην κατανόηση τρόπο, θέτοντας τη βάση για την έναρξη στοχευμένων, εξατομικευμένων θεραπευτικών παρεμβάσεων. Οι εξατομικευμένες αποφάσεις θεραπείας με τη χρήση εκτιμήσεων κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και σταδιακής προσέγγισης της θεραπείας είναι σαφώς πιο περίπλοκες από μια γενικότερη στρατηγική πρόληψης που ταιριάζει σε όλους, αλλά αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία των ασθενών και των χαρακτηριστικών των ασθενών στην κλινική πρακτική. Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις που προτείνονται εναρμονίζονται με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και ακολουθούν μια σταδιακή προσέγγιση στην εντατικοποίηση της θεραπείας ως εργαλείο που βοηθά τους γιατρούς και τους ασθενείς να επιδιώξουν αυτούς τους θεραπευτικούς στόχους με τρόπο που ταιριάζει στο προφίλ και τις προτιμήσεις των ασθενών.
Στο διαπιστευμένο ιατρείο Πρωτογενούς Καρδιαγγειακής Πρόληψης του Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης με το άριστα καταρτισμένο επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με τη χρήση των πλέον εξελιγμένων υλικοτεχνικών υποδομών, αξιολογούμε το συνολικό προφίλ κινδύνου του κάθε ατόμου ξεχωριστά, συνεκτιμώντας τις περιβαλλοντικές, γενετικές και ψυχοκοινωνικές συνιστώσες, ενσωματώνουμε τις πλέον σύγχρονες ιατρικές θεραπείες και προτείνουμε ολιστικό σχέδιο διαχείρισης της Καρδιαγγειακής Πρόληψης, που περιλαμβάνει ρεαλιστικούς βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, με πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς, τις οικογένειες τους και την κοινότητα.
Στους βασικούς στόχους του Κέντρο Πρωτογενούς Καρδιαγγειακής Πρόληψης του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται:
- Η συνεχής βελτίωση της ποιότητας της προληπτικής καρδιαγγειακής φροντίδας με τρόπο εναρμονισμένο στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Προληπτικής Καρδιολογίας.
- Η απόκτηση της εμπιστοσύνης στην ποιότητα της προληπτικής καρδιαγγειακής φροντίδας από τους ασθενείς και τους φροντιστές τους.
- Η παροχή σημείων αναφοράς για την ποιότητα της υλικοτεχνικής υποδομής, του προσωπικού και της παρεχόμενης φροντίδας.