Λοίμωξη από τον Κορωνοιό & μητρικός θηλασμός

Γράφει ο Ανδρέας Μ. Φρετζάγιας, MD, PhD, FAAP, Καθηγητής Παιδιατρικής, Επιστημονικός Σύμβουλος Διοίκησης στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών εξηγεί αναλυτικά

 

Κύριο επιδημιολογικό χαρακτηριστικό του Corona ιού είναι η γρήγορη μετάδοσή του στην κοινότητα, ιδιότητα που φαίνεται να συνδέεται με την παντελή έλλειψη ανοσίας. ‘Ως εκ τούτου, είναι αναμενόμενο ότι μεταδίδεται σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα και ερωτήματα. 

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η λοίμωξη στη διάρκεια της κύησης και, μετά τον τοκετό, κατά την περίοδο του μητρικού θηλασμού. Στην πρώτη περίπτωση έχει κριτική σημασία η τυχόν διαπλακούντια μεταφορά του ιού (κάθετη μετάδοση από την έγκυο στο έμβρυο), κατάσταση που θα συνδεόταν με συγγενή νόσηση του νεογνού (εμβρυοπάθεια), κατά τα ανάλογα που συμβαίνουν με άλλες λοιμώξεις κατά την περίοδο της κύησης (ερυθρά, ανεμοβλογιά, ιός ζίκα). Ευτυχώς, τέτοια μετάδοση δεν έχει παρατηρηθεί, όπως διαπιστώθηκε από την απουσία του ιού σε δείγματα αμνιακού υγρού, αίματος από τον ομφάλιο λώρο και φαρυγγικά επιχρίσματα του νεογνού, κολπικές εκκρίσεις της μητέρας και μητρικό γάλα. 

Στην περίπτωση της νόσησης μετά τον τοκετό τα προβλήματα που προκύπτουν εστιάζονται στη νοσολογία της νοσούσης μητέρας και στη μόλυνση του θηλάζοντος νεγνού / βρέφους μέσω του μητρικού γάλακτος.

Η διαθέσιμη, μέχρι τώρα, βιβλιογραφία είναι περιορισμένη. Οι απόψεις που διατυπώνονται είναι αντικρουόμενες, προσωπικές και δε στηρίζονται σε αντικειμενικά επιστημονικά δεδομένα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Chongqing της Κίνας, σε πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό ‘Maternal and Child Nutrition’ -απόψεις που υποστηρίζονται παράλληλά από την Ένωση των Ευρωπαϊκών Εταιρειών Νεογνολογίας και Περιγεννητικής ιατρικής :εάν η μητέρα κατά τον τοκετό είναι ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική τότε δύναται η μητέρα να είναι στο ίδιο δωμάτιο με το νεογέννητο (rooming-in) και μάλιστα να το θηλάζει απευθείας λαμβάνοντας φυσικά τα σχετικά προφυλακτικά μέτρα. Στην περίπτωση, όμως, που η μητέρα είναι εξασθενημένη και δε δύναται να φροντίζει το νεογνό, τόνε να αποχωρίζεται από αυτό και το γάλα της να συλλέγεται με θήλαστρο και να χορηγείται. Τονίζεται με έμφαση ότι  ο ΠΟΥ Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας υποστηρίζει ένθερμα το μητρικό θηλασμό άμεσα ή τη χορήγηση του μητρικού γάλακτος, σε κάθε περίπτωση, μέσω θηλάστρου.