Eπεμβατικός Ακτινολόγος - Νευροακτινολόγος, Διευθυντής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Εμβολισμός ινομυωμάτων μήτρας Η ανακούφιση από τα συμπτώματα των ινομυωμάτων δε σημαίνει υποχρεωτικά υστερεκτομή

Γράφει ο Μιχαήλ Καρύγιαννης, Eπεμβατικός Ακτινολόγος - Νευροακτινολόγος, Διευθυντής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Ο εμβολισμός των ινομυωμάτων της μήτρας είναι μία αποδεδειγμένη, μη χειρουργική επέμβαση, εναλλακτική της υστερεκτομής και της ινομυωματεκτομής,  για τη θεραπεία των ινομυωμάτων.

Η επέμβαση του εμβολισμού διαρκεί περίπου μία ώρα, απαιτεί μία ημέρα νοσηλείας, παρέχει έλεγχο των συμπτωμάτων συγκρίσιμο με τις χειρουργικές επεμβάσεις και έχει σημαντικά μικρότερο χρόνο ανάρρωσης - μόλις μία εβδομάδα.

Οι περισσότερες γυναίκες δε γνωρίζουν τις λιγότερο αιματηρές θεραπευτικές επιλογές που έχουν, όπως ο εμβολισμός, και συνεχίζουν να δέχονται την υστερεκτομή σαν τη μόνη θεραπεία. Η υστερεκτομή περιλαμβάνει χειρουργική αφαίρεση της μήτρας και, πολλές φορές, των ωοθηκών και μπορεί να έχει βαθύ αντίκτυπο στη ζωή μιας γυναίκας.

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Ο εμβολισμός των ινομυωμάτων της μήτρας είναι μία ελάχιστα αιματηρή επέμβαση που έχει κλινικά αποδειχθεί ότι μειώνει τα κύρια συμπτώματα των ινομυωμάτων, όπως ο πυελικός πόνος και πίεση, η υπερβολική και παρατεταμένη αιμορραγία και η συχνή ούρηση.

Η επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα και, συνήθως, απαιτείται μία ημέρα νοσηλείας. Δεν γίνεται χειρουργική τομή, αλλά ένα μικρό τσίμπημα με λεπτή βελόνα στο άνω μέρος του μηρού ώστε να τοποθετηθεί ένα λεπτό σωληνάκι (πάχους 2 χιλ.) στην αρτηρία του ποδιού, δίνοντας πρόσβαση στις αρτηρίες που τροφοδοτούν τα ινομυώματα.

Ο εμβολισμός εκτελείται σε ειδική αγγειογραφική αίθουσα (ψηφιακός αγγειογράφος), από επεμβατικό ακτινολόγο, ο οποίος με τη χρήση ακτινών Χ, κατευθύνει συσκευές και υλικά στο εσωτερικό του σώματος ώστε να κάνει επεμβάσεις χωρίς χειρουργικές τομές.

Κατά τη διάρκεια του εμβολισμού, η γυναίκα λαμβάνει ένα ήπιο ηρεμιστικό για να αισθάνεται χαλαρή. Ο ιατρός εισάγει ένα λεπτό σωληνάκι (καθετήρα) στην αρτηρία του ποδιού, και το καθοδηγεί με ακτίνες Χ στην αρτηρία της μήτρας. Στη συνέχεια μικροσκοπικά στρογγυλά σφαιρίδια διανέμονται, μέσω του καθετήρα, μέσα στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα ινομυώματα. Τα μικροσφαιρίδια μπλοκάρουν τη ροή του αίματος προς τα ινομυώματα προκαλώντας τη συρρίκνωσή τους.

ΚΛΙΝΙΚΑ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Ο εμβολισμός ινομυωμάτων μήτρας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1994. Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν αντιμετωπιστεί με τη μέθοδο. Τα εμβολικά υλικά (μικροσφαιρίδια) που χρησιμοποιούνται, έχουν διεξοδικά μελετηθεί για την ασφαλή χρήση τους και είναι παγκοσμίως εγκεκριμένα από το 2002.

Οι κλινικές μελέτες δείχνουν ότι ο εμβολισμός παρέχει σημαντική βελτίωση των κυριότερων συμπτωμάτων (πυελικός πόνος και δυσφορία, βαριά αιμορραγία και ουρολογικά προβλήματα), προσφέροντας μόνιμη ανακούφιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής. Το 90% των γυναικών αποφεύγουν την υστερεκτομή, εκ των οποίων το 85% έχει σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΣΜΟΥ

Ο εμβολισμός είναι μια καλή επιλογή για τις γυναίκες που χρειάζονται θεραπεία για τα συμπτώματα των ινομυωμάτων, αλλά θέλουν να αποφύγουν τη χειρουργική επέμβαση.

Οι γυναίκες που είναι ιδανικές για εμβολισμό είναι εκείνες που:

  • Έχουν συμπτωματικά ινομυώματα
  • Θέλουν να κρατήσουν τη μήτρα τους
  • Δεν θέλουν χειρουργική επέμβαση
  • Δεν επιθυμούν εγκυμοσύνη στο μέλλον

ΕΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Παρά το γεγονός ότι πρόσφατες ανακοινώσεις δείχνουν απόλυτα συγκρίσιμα ποσοστά επίπτωσης στη γονιμότητα μεταξύ του εμβολισμού και της ινομυωματεκτομής, προς το παρόν συνιστάται σε γυναίκες με συμπτωματικά ινομυώματα που επιθυμούν εγκυμοσύνη στο μέλλον, να μην υποβάλλονται σε εμβολισμό. Πρόσθετες μελέτες είναι σε εξέλιξη.

Ιατρός

Eπεμβατικός Ακτινολόγος - Νευροακτινολόγος, Διευθυντής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών