Κορωνοϊός – Ερωτήσεις & Απαντήσεις για το νέο Covid19

Γράφει ο Ανδρέας Φρετζάγιας, Καθηγητής Παιδιατρικής, Επιστημονικός Σύμβουλος του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

 

Ο νέος κορωνοϊός πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Η σωστή και αξιόπιστη πληροφόρηση είναι απαραίτητη, τόσο για την προφύλαξη της δικής μας υγείας, όσο και αυτής των αγαπημένων μας προσώπων. 

Ο Ανδρέας Φρετζάγιας, Καθηγητής Παιδιατρικής και επιστημονικός σύμβουλος του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, απαντά στις πιο καίριες ερωτήσεις και μας ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον Covid-19.

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

  • Πότε έγινε γνωστή η κλινική παρουσία του κορωνοϊού;

Την 31/12/2019 ειδοποιήθηκε από τις υγειονομικές αρχές της Κίνας η παγκόσμια οργάνωση Υγείας.

  • Γιατί αμέσως προκλήθηκε ανησυχία;

Αναγνωρίσθηκε ως νέος ιός και κάθε νέος λοιμογόνος παράγοντας δημιουργεί ανησυχίες για πρόκληση πανδημίας επειδή δεν υπάρχει ανοσία στην κοινότητα.

  • Υπάρχουν προηγούμενα κορωνοϊοί που προκάλεσαν νόσο;

Το 2003 ένας ιός που ανήκει στην οικογένεια των corona προκάλεσε το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS-CoV, μεταδόθηκε από τις γάτες) και το 2012 άλλος ιός της ίδιας οικογένειας μεταδόθηκε από τις καμήλες και προκάλεσε το σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο Μέσης Ανατολής (MERS-CoV).

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

  • Υπάρχει διαπροσωπική μετάδοση του ιού και με ποιο τρόπο;

Ναι, με σταγονίδια σάλιου κατά τη διάρκεια βήχα και φταρνίσματος. Επίσης, με επαφή μολυσμένων αντικειμένων και στη συνέχεια επαφή με μάτια, μύτη, στόμα.

  • Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού;

Δε διαφοροποιούνται ιδιαίτερα από αυτά της γρίπης και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, φαρυγγαλγία, βήχα, μυαλγίες, αρθραλγίες και αναπνευστική δυσχέρεια. Τελευταία προστέθηκαν ανοσμία, αγευσία, διαρροϊκές κενώσεις. Σε μεγαλύτερο βαθμό στα παιδιά μπορεί να παρατηρηθεί οξύ φλεγμονώδες σύνδρομο.

  • Ποιες είναι οι σοβαρότερες επιπλοκές;

Πνευμονία, συχνά εντοπιζόμενη και στους δύο πνεύμονες και αναπνευστική ανεπάρκεια. Αναφέρονται ιδιαίτερα στους ενήλικες μυοκαρδίτιδα και αρτηριο/ φλέβο/ θρομβωτικά επεισόδια.

  • Ποια μέτρα αυτοπροστασίας πρέπει να πάρουμε;

  1. Μέτρα ατομικής υγιεινής όπως είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.
  2. Αποφυγή επαφής με ασθενείς.
  3. Αποφυγή επαφής των χεριών μας με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια.
  4. Να χρησιμοποιούμε μαντήλι όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε και να το απορρίπτουμε σε δοχεία απορριμμάτων.
  5. Να αποφεύγουμε κλειστούς και πολυάνθρωπους χώρους.
  6. Να αποφεύγουμε επαφές με ανθρώπους που επέστρεψαν από περιοχές της Κίνας που ενδημεί ο ιός ή από άλλες περιοχές και χώρες που πρόσφατα περιγράφηκαν κρούσματα.
  • Υπάρχει τρόπος σίγουρης εργαστηριακής διάγνωσης;

Ναι, με μοριακές τεχνικές (PCR). Μικρότερη ευαισθησία έχουν γρήγορα test ανίχνευσης (rapid tests) που προσφέρονται για επιδημιολογικούς σκοπούς.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

  • Υπάρχει εμβόλιο;

Όχι, προς το παρόν.

  • Υπάρχει ειδική θεραπεία;

Όχι, μόνο υποστηρικτική αγωγή στο Νοσοκομείο. Τελευταία σε διασωληνομένους ασθενείς προστίθεται δεξαμεθαζόνη, ρεμντεσιβίρη και έχει δοκιμασθεί η χορήγηση ορού με αντισώματα που προέρχονται από το αίμα ανθρώπων που νόσησαν από SARS-COV2 και ανάρρωσαν.

  • Θα ακολουθήσουν και άλλα κύματα λοίμωξης;

Αυτός είναι ο κανόνας σε πανδημίες από λοιμώδη νοσήματα, όπως παλαιότερα με τη γρίπη και παλαιότερα την πανώλη. Όσο δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες προστασίας (μάσκα, απόσταση, πλύσιμο/ αντισηψία χεριών) και η ανοσία στην κοινότητα είναι χαμηλή, τόσο οι πιθανότητες θα μεγαλώνουν.

  • Ποια φάση της νόσησης από COVID-19 και γρίπη είναι λοιμογόνος και ο κίνδυνος μετάδοσης υπαρκτός;

Για COVID-19, αυξάνεται σταδιακά μέχρι 7-10 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η μολυσματικότητα για COVID-19 κορυφώνεται 2 ημέρες πριν την έναρξη και 1 ημέρα μετά την έναρξη με το προσυμπτωματικό ποσοστό μεταδοτικότητας στο 37-48%. Για τη γρίπη λίγο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων (1-2 μέρες) και με την έναρξη της συμπτωματολογίας της νόσου. Συγκεκριμένα, νεότερη μελέτη (Nature Medicine 20;672,2020) έδειξε ότι η μεταδοτικότητα για COVID-19 πριν την 7η ημέρα συμβαίνει σε ποσοστό <0,1%, πριν την 5η ημέρα 1% και πριν την 3η ημέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων στο 9%.