Συστήματά Συνεχούς Καταγραφής της Γλυκόζης (CGM)
Δρ. Νικόλαος Κάντζος, Ειδικός Παθολόγος-Διαβητολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Παθολογικού Τομέα, Ιατρικό Περιστερίου
Τί είναι τα Συστήματά Συνεχούς Καταγραφής της Γλυκόζης (CGM);
Η συνεχής καταγραφή των επιπέδων γλυκόζης αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο προσδιορισμού των μεταβαλόμενων στη διάρκεια της ημέρας, επιπέδων αίματος ενός ασθενούς, οποιαδήποτε χρονική στιγμή -ημέρα ή νύχτα- αυτόματα.
Πώς λειτουργούν οι Συσκευές Συνεχούς Καταγραφής Γλυκόζης;
Στις σύγχρονες συσκευές CGM, μικροί αισθητήρες γλυκόζης (π.χ. ηλεκτρόδια) τοποθετούνται ακριβώς κάτω από το δέρμα σας (είτε στην κοιλιακή χωρα, είτε στο μπράτσο σας). Η τοποθέτηση είναι ταχύτατη, όπως η διαδικασία μίας ένεσης, και δεν είναι επώδυνη. Ο αισθητήρας διατηρείται στη θέση του με μια αυτοκόλλητη ταινία. Ο αισθητήρας μετρά τις αλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης του αίματός σας στα υγρά του σώματός σας (μεσοκυττάριο υγρό) που περιβάλλουν τον αισθητήρα και στέλνουν την πληροφορία στον μεγέθους μικρού κινητού καταγραφέα, που μπορεί να βρίσκεται προσδεδεμένος στη ζώνη σας. Η συσκευή CGM καταχωρεί ανά πάσα στιγμή, αυτόματα, τις μετρήσεις γλυκόζης αίματος, προβάλλοντας τα αποτελέσματα σε μία οθόνη, κατά βούληση. Ο αισθητήρας αντικαθίσταται σε διάστημα κάποιων ημερών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.
Είναι οι Συσκευές Συνεχούς Καταγραφής Γλυκόζης (CGM) εύκολες στη χρήση τους;
Οι συσκευές CGM είναι περίπλοκες μικρές μηχανές. Απαιτούν κάποιο χρόνο για την κατανόηση των τεχνικών τους πτυχών. Για παράδειγμα, θα απαιτηθεί να μάθετε πώς να τοποθετείτε τον αισθητήρα κατάλληλα, πώς να βαθμονομείτε τη συσκευή, με τη βοήθεια μετρήσεων με ταινίες σακχάρου, πώς να ρυθμίσετε ειδοποιήσεις από τη συσκευή σας, πώς να μεταφέρετε τα καταγεγραμμένα δεδομένα σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές (για μακροπρόθεσμη ανάλυση) και πώς να ανταποκρίνεστε και να επεμβαίνετε στο πλάνο της θεραπείας σας, με βάση τα δεδομένα που έχουν συλλεγεί.
Μπορώ να εγκαταλείψω τη μέτρηση γλυκόζης από το δάκτυλο, αν αποκτήσω μία Συσκευή Συνεχούς Καταγραφής Γλυκόζης (CGM);
Όχι. Θα χρειαστεί να συνεχίσετε κάποια καταγραφή της γλυκόζης σας μέσω των ταινιών σας, ώστε να
- Ρυθμίσετε τη συσκευή CGM σας
- Να ελέγξετε τη γλυκόζη αίματός σας πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αλλαγή στη θεραπεία σας, που περιλαμβανει:
- Τη λήψη μιας διορθωτικής δόσης ινσουλίνης, για υψηλά επίπεδα γλυκόζης ή
- Τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης αίματός σας, πριν οδηγήσετε ή εμπλακείτε σε οποιοδήποτε είδος δραστηριότητας που μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη, αν είχατε χαμηλά επίπεδα σακχάρου ή συμπτώματα χαμηλών επιπέδων γλυκόζης
Ποιά τα πλεονεκτήματα της χρήσης μιας Συσκευής Συνεχούς Καταγραφής Γλυκόζης (CGM);
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των συσκευών CGM είναι ότι παρέχουν πληροφορίες για το τί συμβαίνει στα επίπεδα γλυκόζης αίματός σας, κάθε λίγα λεπτά. Οι νεότερες συσκευές προβάλλουν τις
μετρήσεις σε μία οθόνη, ώστε να μπορείτε να δείτε σε πραγματικό χρόνο, αν τα επίπεδα γλυκόζης αυξάνονται ή μειώνονται. Κάποια συστήματά, επίσης, διαθέτουν ειδοποιήσεις, ώστε να ενημερώνεστε πότε τα επίπεδα γλυκόζης σας βρίσκονται σε υψηλά ή χαμηλά επίπεδα. Μερικές συσκευές μπορούν να προβάλουν γραφήματα που να αποκαλύπτουν τα επίπεδα της γλυκόζης, που συλλέγονται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τα δεδομένα που συλλέγονται σε όλες τις συσκευές μπορούν να μεταφορτωθούν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, για γραφική απεικόνιση και σημαντική περαιτέρω ανάλυση τάσεων.