Ρομποτική Ριζική Προστατεκτομή

Η επέμβαση που συνδυάζει την ακρίβεια ενός ρομπότ με την ιατρική κρίση του χειρουργού

Γράφει ο Αχιλλέας Πλουμίδης, MD, BSc, MSc, PhD, FEBU, Χειρουργός Ουρολόγος – Ουρογυναικολόγος, Κέντρο Ρομποτικής & Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής Ουρολογίας – Ανδρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στους ηλικιωμένους άνδρες της Ευρώπης, καθώς και τη δεύτερη, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, αιτία θανάτου από νεοπλασία. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη ετερογένεια τόσο στην εμφάνιση όσο και στην εξέλιξή του. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να έχει ασυμπτωματική πορεία, κυρίως στα αρχικά στάδια, ενώ άλλοτε ο ασθενής παρουσιάζει κλινική συμπτωματολογία με αποφρακτικού ή ερεθιστικού τύπου συμπτώματα κατά την ούρηση. Είναι σύνηθες, επίσης, να εκδηλωθεί με αιμοσπερμία ή περινεϊκό άλγος.

Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση, και κατ’ επέκταση η θεραπεία της νόσου, είναι εφικτή. Πρωταρχικό ρόλο παίζει η πρόληψη. Έτσι, οι άνδρες άνω των 50 ετών, ή άνω των 45 ετών στην περίπτωση οικογενειακού ιστορικού καρκίνου του προστάτη, θα πρέπει να υποβάλλονται σε ειδική εξέταση αίματος (PSA - ειδικό προστατικό αντιγόνο), καθώς και στον  απαραίτητο κλινικό έλεγχο από τον ουρολόγο τους.

Μία αποτελεσματική θεραπεία για τον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη, κι όχι μόνο, είναι η ριζική προστατεκτομή. Η επέμβαση αυτή συνίσταται στην ολική αφαίρεση του προστάτη και των σπερματοδόχων κύστεων με ταυτόχρονο αμφοτερόπλευρο πυελικό λεμφαδενικό καθαρισμό επί ενδείξεων.

Το 2006 εγκαταστάθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών το πρώτο ρομποτικό σύστημα στην Ελλάδα. Ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πρότυπα πραγματοποιούνται έκτοτε με επιτυχία όλο και περισσότερες επεμβάσεις ρομποτικά υποβοηθούμενης χειρουργικής για κακοήθεις αλλά και καλοήθεις παθήσεις του ουροποιητικού.

Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή είναι μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος, στην οποία όλοι οι χειρουργικοί χειρισμοί πραγματοποιούνται με τη βοήθεια ενός ρομπότ, που χειρίζεται ο χειρουργός από ειδική κονσόλα. Επάνω στην κονσόλα υπάρχουν ειδικές χειρολαβές όπου επιτρέπουν τη μετάδοση των κινήσεων του χειρουργού στους βραχίονες του ρομπότ με πολύ μεγαλύτερη ευκαμψία και σταθερότητα από αυτή του ανθρωπίνου καρπού. Τα μικροσκοπικά εργαλεία που προσαρμόζονται στους χειρουργικούς βραχίονες και η υψηλής ευκρίνειας μεγεθυμένη και τρισδιάστατη απεικόνιση των οργάνων του ανθρώπινου σώματος επιτρέπουν την πραγματοποίηση δύσκολων χειρουργικών χειρισμών με επιδεξιότητα και ακρίβεια. Κατά την επέμβαση, πραγματοποιούνται 5 μικρές οπές (μικρότερες του 1 εκ.) στην κάτω κοιλιά, από τις οποίες εισέρχονται τα μικροσκοπικά εργαλεία. Η αφαίρεση του προστάτη πραγματοποιείται αναίμακτα και με απόλυτη οπτική ακρίβεια, διατηρώντας την ακεραιότητα των αγγειονευρώδων δεματίων και δημιουργώνταςμία στεγανή ουρηθροκυστική αναστόμωση που θα εξασφαλίσουν καλή στυτική λειτουργία και εγκράτεια μετεγχειρητικά.

Πλεονεκτήματα Ρομποτικής Προστατεκτομής

  • Λιγότερη απώλεια αίματος –μικρότερη πιθανότητα μετάγγισης
  • Άμεση εγκράτεια ούρων
  • Καλύτερη στυτική λειτουργία
  • Ταχύτερη ανάρρωση και γρηγορότερη κινητοποίηση των ασθενών
  • Ταχύτερη επάνοδος στις καθημερινές-επαγγελματικές δραστηριότητες
  • Μικρότερος χρόνος νοσηλείας και συνεπώς ταχύτερη έξοδος από το νοσοκομείο
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Γρήγορη αφαίρεση καθετήρα
  • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού άλγους, μικρότερη χρήση αναλγητικών και λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές.