Προληπτικός Έλεγχος Μυοσκελετικού στα παιδιά
Πότε, γιατί και από ποιον;
Γράφει η Χριστίνα Χ. Νείλα, Ορθοπαιδικός Χειρουργός Παίδων, Διευθύντρια Τμήματος Ορθοπαιδικής Παίδων του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Πόσο συχνά ακούτε ότι «τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες»;
Πράγματι! Κάθε παιδί είναι μοναδικό και τόσο διαφορετικό σωματικά και ψυχικά σε σχέση με τους συνομηλίκους του. Πόσο μάλλον με τους ενήλικες. Η μαγεία της ανάπτυξης με την φροντίδα της μητέρας φύσης τα κάνει ξεχωριστά. Καθώς μεγαλώνουν, περνούν πολλά διαφορετικά στάδια σκελετικής ανάπτυξης μέχρι να φτάσουν στην ενηλικίωση. Η διαφορετικότητα αυτή είναι που κάνει τους γονείς πολλές φορές να ανησυχούν και να ρωτούν γιατί τα πόδια του παιδιού μου στρίβουν προς τα μέσα, γιατί τα γόνατα δεν είναι ίσια, γιατί το πόδι δεν έχει καμάρα;
Ο εξειδικευμένος Παιδο-Ορθοπαιδικός γνωρίζει με λεπτομέρεια το κάθε στάδιο της ανάπτυξης και εξέλιξης του μυοσκελετικού συστήματος στα παιδιά, τι είναι φυσιολογικό, τι παραλλαγή και τι παθολογικό. Γνωρίζει πως να εξετάσει ένα παιδί με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθά το παιδί να παραμένει ήρεμο και συνεργάσιμο. Αναγνωρίζει την αγωνία των γονέων και συνεργάζεται μαζί τους για την αντιμετώπιση του κάθε προβλήματος.
Τα προβλήματα του μυοσκελετικού στα παιδιά διαφέρουν πολύ από αυτά των ενηλίκων. Επειδή τα παιδιά συνεχώς αναπτύσσονται, ο οργανισμός αντιδρά διαφορετικά σε τραυματισμούς, λοιμώξεις και σε παραμορφώσεις απ΄ ότι στους ενήλικες. Κάποιες φορές κάτι που εκλαμβάνεται σαν πρόβλημα δεν αποτελεί παρά μια παραλλαγή της ανάπτυξης, η οποία με το χρόνο εξαλείφεται. Πολλά από τα προβλήματα των οστών και των αρθρώσεων στα παιδιά δεν εμφανίζονται ποτέ στους ενήλικες. Αλλά ακόμα και αν το ίδιο πρόβλημα παρουσιάζεται σε έναν ενήλικα και σε παιδί, η διερεύνηση και η θεραπεία είναι εντελώς διαφορετική στη δεύτερη περίπτωση. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα προβλήματα αποτελούν φυσιολογικούς σταθμούς ορθοπαιδικής ανάπτυξης.
Υπάρχουν όμως παθήσεις όπου η πρώιμη αναγνώριση είναι κρίσιμης σημασίας μιας και η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία βοηθούν στην διάσωση ενός αρτιμελούς μυοσκελετικού συστήματος στα παιδιά.
Ο προληπτικός έλεγχος στα παιδιά περιλαμβάνει πλήρη εξέταση όλου του μυοσκελετικού συστήματος.
1. Έλεγχο της βάδισης για αναγνώριση διαταραχών αυτής (νευρομυικά νοσήματα, τραύμα, παθήσεις ισχίου, γόνατος).
2. Έλεγχο της σπονδυλικής στήλης για σκολίωση – κύφωση.
3. Έλεγχο των ισχίων για αναπτυξιακή δυσπλασία των ισχίων στα νεογέννητα, και για άλλες παθήσεις των ισχίων σε μεγαλύτερα παιδιά που κουτσαίνουν όπως η οστεοχονδρίτιδα ή η επιφυσιολίσθηση του ισχίου.
4. Αναπτυξιακές παθήσεις υπέρχρησης όπως η οστεοχονδρίτιδα του κνημιαίου κυρτώματος του γόνατος ή της πτέρνας.
5. Έλεγχος του μήκους των κάτω άκρων για ανισοσκελία καθώς και του άξονα των κάτω άκρων για ραιβογονία – βλαισογονία.
6. Έλεγχος του άκρου ποδός για ραιβοιπποποδία, πλατυποδία, κοιλοποδία ή άλλης επώδυνης παθολογίας.
Οι παραπάνω παθολογικές οντότητες αναγνωρίζονται άμεσα από τον Εξειδικευμένο Παιδο-Ορθοπαιδικό ο οποίος έχει την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία για την θεραπεία εφόσον απαιτείται.
Αναγνωρίζοντας την αγωνία των γονιών για τους μικρούς τους «θησαυρούς» και την ανάγκη για ενημέρωση, σας καλούμε στον προληπτικό έλεγχο του αναπτυσσόμενου μυοσκελετικού συστήματος.