Νοσογόνος Παχυσαρκία & Covid-19
Γράφει ο Δρ. Γιώργος Σπηλιόπουλος, Χειρουργός του Πεπτικού Συστήματος, Ειδικός Βαριατρικός Χειρουργός, Κλινική Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος, Μονάδα Βαριατρικής Χειρουργικής, Ιατρικό Περιστερίου.
Τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι η παχυσαρκία (Δείκτης Μάζας Σώματος >του 30) είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου όσον αφορά τις βαριές μορφές λοίμωξης από COVID-19.
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος > 35 αυξάνει κατακόρυφα το ενδεχόμενο διασωλήνωσης σε περίπτωση νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Αυτή η παγκόσμια κρίση και ο κατ’ οίκον περιορισμός έχουν αλλάξει την καθημερινότητα και τις συνήθειες όλων.
Όσον αφορά τους υπέρβαρους ασθενείς καθώς επίσης και τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση βαριατρικής χειρουργικής χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά:
-
Τη διατροφή
-
Τη σωματική δραστηριότητα
-
Τον ύπνο
-
Πάνω απ' όλα χρειάζεται απόλυτη συμμόρφωση στα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.
Η φαρμακευτική αγωγή δεν πρέπει να διακοπεί για κανένα λόγο: είναι σημαντικό ο σακχαρώδης διαβήτης να είναι ρυθμισμένος όπως, επίσης, και η αρτηριακή πίεση.
Για όσους χρησιμοποιούν αναπνευστική υποβοήθηση στον ύπνο τους πρέπει, οπωσδήποτε, να συνεχίσουν τη χρήση της.
Εάν κάποιος έχει χειρουργηθεί για να χάσει βάρος, οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα για να έχουμε ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα .
Η Ιατρική , Ψυχολογική ή διατροφική παρακολούθηση πρέπει να συνεχιστούν χωρίς μετακίνηση. Η τεχνολογία επιτρέπει σήμερα την πραγματοποίηση Διαδικτυακών επισκέψεων.
Εάν ασθενής παρουσιάσει πόνο, μετά από Βαριατρική επέμβαση, πρέπει να επικοινωνήσει με το γιατρό του χωρίς καμία καθυστέρηση.
Όσοι ασθενείς βήχουν η παρουσιάζουν πυρετό, αναπνευστική δυσχέρεια καθώς, επίσης, και απώλεια της γεύσης η της όσφρησης, πρέπει να επικοινωνούν αμέσως με τον ιατρό τους.
Η σωματική άσκηση είναι απαραίτητη. Για να είναι αποτελεσματική πρέπει να διαρκεί από 20 λεπτά έως 1 ώρα. Επικεντρώνουμε την προσοχή μας στον τρόπο που πρέπει να γίνεται το συνηθισμένο πρόγραμμα γυμναστικής. Θα πρέπει να περιλαμβάνει κύκλους 5-10 διαφορετικών ασκήσεων που πρέπει να επαναλαμβάνονται και πρέπει να γίνονται σε περιόδους του λεπτού χωρίς διακοπή μεταξύ τους. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε ότι έχουμε στο σπίτι όπως μπουκάλια με νερό για την άσκηση των χεριών, σταθερές καρέκλες για κάμψεις κ.λπ.
Όσον αφορά τη διατροφή, κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, ας προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε τέσσερις απλούς κανόνες:
-
Κρατήστε μία διατροφική ισορροπία (χρησιμοποιήστε φρέσκα προϊόντα και κάντε έναν εβδομαδιαίο προγραμματισμό των γευμάτων).
-
Αποφεύγετε, με κάθε τρόπο, το τσιμπολόγημα (μην καταναλώνετε προϊόντα με λίπος με πολύ αλάτι η ζάχαρη και προτιμήστε τα φρούτα ή τους ξηρούς καρπούς χωρίς αλάτι).
-
Μη χρησιμοποιείτε, για κανένα λόγο, επεξεργασμένες τροφές η έτοιμα πιάτα. Προτιμήστε αγνές πρώτες ύλες, βάλτε και τα παιδιά στο παιχνίδι.
-
Μειώστε τις ποσότητες κατά τη διάρκεια των γευμάτων και χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα.
Καλή δύναμη σε όλους!