Επεμβατικός Καρδιολόγος - Ηλεκτροφυσιολόγος,Υπεύθυνη Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

Κολπική Μαρμαρυγή: αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Γράφει η Δρ Λίλιαν Μάντζιαρη, Καρδιολόγος-Ηλεκτροφυσιολόγος, Διευθύντρια Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας, Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια αρρυθμία που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας αφού υπολογίζεται ότι εμφανίζονται παγκοσμίως 5 εκατομμύρια νέοι ασθενείς κάθε χρόνο.

Αρχικά συνήθως εμφανίζεται σε επεισόδια, δηλαδή ο ρυθμός της καρδιάς ενώ είναι φυσιολογικός αλλάζει και γίνεται άρρυθμος. Ο ασθενής το νιώθει αυτό σαν φτερούγισμα που διαρκεί από λίγα λεπτά μέχρι και ώρες. Το αρχικό αυτό στάδιο (παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή) μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Στη συνέχεια η αρρυθμία εξελίσσεται, τα επεισόδια γίνονται συχνότερα και μεγαλύτερης διάρκειας, ενώ πολλές φορές απαιτείται επίσκεψη στα επείγοντα ή εισαγωγή σε νοσοκομείο με σκοπό την ανάταξη της αρρυθμίας (ανάταξη σημαίνει την επαναφορά του ρυθμού της καρδιάς στο φυσιολογικό). Το δεύτερο αυτό στάδιο, όπου η κολπική μαρμαρυγή διαρκεί πάνω από 7 ημέρες ή όταν απαιτείται εισαγωγή για ανάταξη ονομάζεται εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή.

Κατά τη διάρκεια της κολπικής μαρμαρυγής το αίμα λιμνάζει μέσα στην καρδιά και αυτό αυξάνει την πιθανότητα να σχηματιστούν θρόμβοι και να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γίνει έγκαιρα η διάγνωση ώστε ο ασθενής να πάρει αντιπηκτική αγωγή.

Η κολπική μαρμαρυγή δεν είναι απλή αρρυθμία, είναι μια νόσος που επιδεινώνεται με το χρόνο και προκαλεί βλάβες στην καρδιά, δηλαδή ουλές και ορισμένες φορές ακόμα και καρδιακή ανεπάρκεια.

Η νόσος αυτή αντιμετωπίζεται:

  1. Με μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο ζωής (απώλεια βάρους, περιορισμός αλκοόλ, σωστή διατροφή, αντιμετώπιση της αυπνίας και του άγχους), ρύθμιση εάν υπάρχει της υπέρτασης και του σακχαρώδη διαβήτη, διάγνωση και θεραπεία της υπνικής άπνοιας.
  2. Με φάρμακα που περιορίζουν τα επεισόδια της κολπικής μαρμαρυγής, ή που κάνουν την κολπική μαρμαρυγή καλύτερα ανεκτή μειώνοντας την καρδιακή συχνότητα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.
  3. Με φάρμακα που αραιώνουν το αίμα (αντιπηκτικά) για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου.
  4. Με κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής, δηλαδή μια επέμβαση που γίνεται διαδερμικά (εισάγονται καθετήρες μέσα στην καρδιά από μια κεντρική φλέβα, χωρίς τομές). Η κατάλυση αναχαιτίζει την εξέλιξη της νόσου πολύ πιο αποτελεσματικά σε σχέση με τα φάρμακα και εάν γίνει στα αρχικά στάδια της νόσου μπορεί να θεραπεύσει πλήρως την αρρυθμία. Εάν γίνει σε πιο προχωρημένο στάδιο όταν η κολπική μαρμαρυγή έχει γίνει εμμένουσα ή έχει δημιουργήσει πολλές ουλές στην καρδιά μπορεί να μην εξαλείψει εντελώς την αρρυθμία, αλλά να προσφέρει βελτίωση των συμπτωμάτων και της ποιότητας ζωής, ακόμα και της επιβίωσης σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η έγκαιρη διάγνωση και η ενημέρωση του ασθενή για όλες τις θεραπευτικές επιλογές (συμπεριλαμβανομένης και της κατάλυσης) στα αρχικά στάδια της νόσου, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να σχεδιαστεί ένα εξατομικευμένο πλάνο με στόχο την βέλτιστη αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής.

Ιατρός

Επεμβατικός Καρδιολόγος - Ηλεκτροφυσιολόγος,Υπεύθυνη Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης