Γρίπη: όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Γράφει η Αθηνά Στούπη, Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια Λοιμωξιολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος, η οποία είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, εμφανίζεται κατά τους χειμερινούς μήνες και μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση, ειδικά σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή επιβαρυμένη υγεία.
Πώς μεταδίδεται η γρίπη;
Η γρίπη, όπως όλες οι ιώσεις του αναπνευστικού, μεταδίδονται κατά τη στενή επαφή με το βήχα, το φτάρνισμα και την ομιλία, διασπείροντας τον ιό με τη μορφή μικρών σταγονιδίων. Επίσης, μεταδίδεται όταν ακουμπήσουμε σε επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από τον ιό και στη συνέχεια φέρουμε τα χέρια μας σε επαφή με τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα μας.
Πώς αποφεύγεται η μετάδοση της γρίπης;
Η αποφυγή μετάδοσης της γρίπης ή άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού μπορεί να γίνει με την τήρηση απλών κανόνων, όπως:
- Συχνή πλύση των χεριών και χρήση αντισηπτικών.
- Αποφυγή χώρων με συνωστισμό ή χρήση μάσκας, όταν εισερχόμαστε σε αυτούς.
- Αποφυγή επαφής με άτομα που ασθενούν.
- Σκεπάζουμε το στόμα, κατά το βήχα
- Μένουμε σπίτι, επί συμπτωμάτων αναπνευστικής λοίμωξης
Πότε είναι η εποχή της γρίπης;
Στην Ελλάδα, οι εποχικές εξάρσεις της γρίπης εμφανίζονται κατά τον Οκτώβριο και σημειώνουν αύξηση από τον Ιανουάριο, με κορύφωση το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου, και ύφεση τον Απρίλιο.
Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;
Η γρίπη, όπως και οι περισσότερες αναπνευστικές λοιμώξεις έχουν κοινά συμπτώματα, τα πιο συνηθισμένα εκ των οποίων είναι τα εξής:
- Πυρετός, ρίγος
- Φαρυγγαλγία
- Ρινική καταρροή
- Βήχας
- Δύσπνοια
- Γενική καταβολή
- Μυαλγίες
- Πονοκέφαλος
- Διαρροϊκές κενώσεις
Είναι σημαντικό να απευθυνόμαστε άμεσα στον ιατρό μας, εφόσον εμφανίσουμε συμπτώματα στο αναπνευστικό μας σύστημα, προκειμένου να έχουμε μια άμεση διάγνωση και να προφυλάξουμε εμάς και τους οικείους μας από τυχόν σοβαρές επιπλοκές.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη γρίπη;
Συνήθως, στον υγιή πληθυσμό η γρίπη είναι μια νόσος που αυτοπεριορίζεται. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ομάδες πληθυσμού που είναι πιο ευάλωτες στη νόσο και έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρές έως και θανατηφόρες επιπλοκές, όπως πνευμονία και η επιδείνωση σοβαρών χρόνιων αναπνευστικών και καρδιολογικών προβλημάτων. Στις ομάδες αυτές υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι, οι πνευμονοπαθείς, οι καρδιοπαθείς, οι καρκινοπαθείς, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή με βαριά καταστολή και γενικά όλα τα άτομα με επιβαρυμένη υγεία, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.
Πόσο διαρκεί η γρίπη;
Από τη στιγμή της μόλυνσης από τον ιό της γρίπης μέχρι την εκδήλωση των συμπτωμάτων μπορεί να μεσολαβήσουν 1 έως 4 ημέρες. Τα συμπτώματα της νόσου συνήθως διαρκούν από 2 έως 7 ημέρες, εφόσον δεν υπάρξουν επιπλοκές.
Πώς ξεχωρίζει η γρίπη από άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού;
Επειδή τα συμπτώματα της γρίπης μοιάζουν με αυτά άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα, ο κορονοϊός ή ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), ο ασφαλέστερος τρόπος για να διαφοροποιηθεί μια λοίμωξη είναι στο εργαστήριο. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η άμεση και ορθή αντιμετώπισή τους.
Πώς θεραπεύεται η γρίπη;
Ως ιογενείς νόσος, η γρίπη περνά από μόνης και η ιατρική παρέμβαση αφορά στη φαρμακευτική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, με τη χορήγηση αντιπυρετικών και οσελταμιβίρης (εμπορικό όνομα Tamiflu). Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία επίδραση στη νόσο και δεν έχουν θέση στην αντιμετώπισή της.
Υπάρχει τρόπος να προστατευτώ από τη γρίπη;
Το σημαντικότερο όπλο έναντι της γρίπης και εν γένει των ιώσεων του αναπνευστικού είναι ο εμβολιασμός. Ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, ειδικά από άτομα αυξημένου κινδύνου, ως ασπίδα έναντι πιθανών μεταλλάξεων του ιού της γρίπης.
Η πρόληψη σώζει ζωές!