Ωτολογία – Ακοολογία και Νευροωτολογία

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το τμήμα Ωτολογίας – Ακοολογίας και Νευροωτολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών στο Μαρούσι είναι εξειδικευμένο στο νευρολογικό φάσμα της ωτολαρυγγολογίας.

Οι ασθενείς που εξετάζονται πάσχουν από οξείες και χρόνιες παθήσεις του ακουστικού συστήματος και του συστήματος ισορροπίας / προσανατολισμού στο χώρο.

Το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του τμήματος Ωτολογίας – Ακοολογίας και Νευροωτολογίας διαθέτει υψηλό επίπεδοι εξειδίκευσης και μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση ευρέος φάσματος παθήσεων με εξαιρετικά αποτελέσματα.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Η διερεύνηση των ασθενών με προβλήματα της ακοής περιλαμβάνει το ιστορικό και την κλινική ΩΡΛ εξέταση, ακοόγραμμα (τονικό, υψηλών συχνοτήτων και ομιλητικό), τυμπανογραφικό έλεγχο (τυμπανόγραμμα, προσδιορισμό ηχητικών αντανακλαστικών, test Decay, test ευσταχιανής σάλπιγγας), Παροδικές Ωτοακουστικές Εκπομπές, Ακουστικά Προκλητά Δυναμικά εγκεφαλικού στελέχους και test γλυκερόλης.

Από τις ωτολογικές εξετάσεις αυτές επιλέγονται αυτές που χρειάζεται ο κάθε ασθενής.

Η διερεύνηση των ιλίγγων, γίνεται με Video- νυσταγμογραφία και περιλαμβάνει αναζήτηση αυτόματου νυσταγμού και νυσταγμού θέσεως, εξέταση με ταλαντευόμενο έδρανο και ψυχρο-θερμό διακλυσμό των λαβυρίνθων.

Επιπρόσθετα ελέγχονται τα αιθουσο – νωτιαία αντανακλαστικά και γίνεται κινητικός και αισθητικός έλεγχος της ισορροπίας.

Η διερεύνηση των εμβοών περιλαμβάνει προσδιορισμό της έντασης / συχνότητας αυτών και έλεγχο της δυνατότητας ελάττωσης των εμβοών με ειδικό test.

Οι θεραπείες που εφαρμόζουμε στο τμήμα Ωτολογίας – Ακοολογίας και Νευροωτολογίας γίνονται ως επί το πλείστον σε εξωτερικούς ασθενείς και είναι είτε άμεσες φαρμακευτικές (π.χ. οξείες κρίσεις ιλίγγων, οξεία πτώση της ακοής) είτε χρόνιες (φαρμακευτικές εμφυσήσεις ευσταχιανής σάλπιγγας , ασκήσεις αποκατάστασης ιλίγγου, προσαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας κλπ).

Ειδικότερα, στην αντιμετώπιση των εμβοών εκτός από τα φαρμακευτικά σχήματα, εφαρμόζονται τεχνικές με εναλλασσόμενες ημιοκτάβες ΝBΝ, με συνεχόμενο θερμοδιακλυσμό, με Laser και εν ανάγκη συνεργασία με ειδικό συνάδελφο.

Σε κρανιοαυχενικές δυσπραγίες / αυχενικούς πόνους εφαρμόζουμε την τοπική έγχυση ξυλοκαΐνης στην παραμυγδαλική περιοχή κατά τη μέθοδο Gledisch.

Αν το πρόβλημα του ασθενούς επιβάλλει χειρουργική αντιμετώπιση (π.χ. συρίγγιο λαβυρίνθου, χολοστεάτωμα μέσου ωτός, σωληνίσκους αερισμού, παράλυση προσωπικού νεύρου ατελούς αποκατάστασης κ.λπ.) αυτές διενεργούνται από ειδικούς ΩΡΛ Χειρουργούς, με τους οποίους υπάρχει αμφίδρομος στενή συνεργασία.

Τέλος, σε ειδικές περιπτώσεις προσδιορισμού της ακοής αντικειμενικά σε παιδιά της βρεφονηπιακής ηλικίας, αυτές διενεργούνται με τη συνεργασία ειδικού Παιδο-Αναισθησιολόγου.

Ειδικός εξοπλισμός Τμήματος Ωτολογίας – Ακοολογίας και Νευροωτολογίας

Το τμήμα μας είναι πλήρως εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα μηχανήματα που είναι απαραίτητα για την ειδική κλινικοεργαστηριακή μελέτη του ασθενούς (Ωτομικροσκόπιο, ενδοσκόπια οπτικών ινών με video- απεικόνιση, υπερήχους παραρρινίων κόλπων, ηχομονωμένος θάλαμος, ακοογράφος, τυμπανογράφος, ωτοακουστικές εκπομπές, ακουστικά προκλητά δυναμικά, video-νυσταγμογραφία, ψυχρο – θερμό διακλυσμό (νερού και αέρα) λαβυρίνθου.

Λόγω της ιδιαιτερότητας του τμήματος Ωτολογίας – Ακοολογίας και Νευροωτολογίας συμμετέχουμε στον προληπτικό έλεγχο σε άτομα που εργάζονται σε θόρυβο ή σε παιδιά προ της έναρξης της σχολικής περιόδου καθώς και σε πραγματογνωμοσύνες (δικαστικές, ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές/ αναπηρίας).

Ιδιαιτερότητα του τμήματος μας είναι ο άρρωστος που πάσχει από χρόνιο ίλιγγο / ζάλη / αστάθεια και κυρίως ίλιγγο στο έδαφος νευρολογικών νοσημάτων (π.χ. ημικρανία, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.λπ.). Επίσης η ωτοσκλήρυνση και η σωστή προετοιμασία για την εφαρμογή του σωστού ακουστικού βαρηκοΐας.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Συχνά ο κλινικός γιατρός έρχεται αντιμέτωπος με ασθενείς, που στο ιστορικό τους (πρόσφατο ή απώτερο) αναφέρουν αιφνίδιες πτώσεις (ΑΠ) στο έδαφος, χωρίς να αντιλαμβάνονται ή να θυμούνται κάτι που μεσολάβησε πριν την πτώση.

Το δίλλημα που προκύπτει είναι: ποιός ευθύνεται γι’ αυτές τις ΑΠ και πώς μπορούμε να τις προλάβουμε. Διότι, όταν συμβαίνουν στις μικρές ηλικίες (που το ποσοστό είναι μικρό) συνήθως δεν προκύπτουν σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία.

Όταν, όμως, πρόκειται για ηλικιωμένους, κάτι που είναι συχνό φαινόμενο, εδώ πρέπει επιπρόσθετα να διερωτηθούμε: φταίει η ηλικία και το «εξασθενημένο» σύστημα ισορροπίας και προσανατολισμού στο χώρο ή μήπως άλλοι παράγοντες;

Επιπρόσθετα στους ηλικιωμένους ασθενείς, οι επιπτώσεις στην υγεία τους είναι συχνά άσχημες και κυμαίνονται από μικροτραυματισμούς, μέχρι κατάγματα και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις /αιματώματα (και δεν είναι λίγες οι φορές που οδηγούνται στο καροτσάκι αναπηρίας ή στο θάνατο ως αποτέλεσμα μίας ή περισσοτέρων ΑΠ στο έδαφος).

Αίτια

Ο γνωστός μηχανισμός δημιουργίας των ΑΠ είναι καρδιολογικός, νευρολογικός και μυοσκελετικός και σ’ αυτό το χώρο γίνεται συνήθως η αιτιολογική διερεύνηση. Η τέταρτη αιτία ΑΠ σχετίζεται με διαταραχή της λειτουργίας του αιθουσαίου συστήματος, η οποία οφείλεται:

1. Σε επιμένουσα χρόνια διαταραχή (πάθηση) του συστήματος ισορροπίας και προσανατολισμού στο χώρο και κατ’ επέκταση της ικανότητας στήριξης του σώματος. Στην περίπτωση αυτή είναι δυνατόν μία απότομη κίνηση της κεφαλής ή του σώματος ή μία ανωμαλία / κακοτεχνία του δρόμου ή κάθοδος σε κυκλική σκάλα ή χρησιμοποίηση σκαμπό για να πιάσουμε κάτι που βρίσκεται υψηλότερα κ.λπ., να οδηγήσει σε ΑΠ. Η διαδικασία της πτώσης στις περιπτώσεις αυτές είναι συνειδητή.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους ηλικιωμένους, οι μειωμένες πληροφορίες από τα όργανα που συνθέτουν την ισορροπία και τον προσανατολισμό στο χώρο (αιθουσαίο σύστημα, οπτικό σύστημα, ιδιοδεκτικότητα και η ανεπαρκής επεξεργασία των πληροφοριών που προέρχονται από τα συστήματα αυτά στον εγκέφαλο),δημιουργούν ευκολότερες προϋποθέσεις για ΑΠ.

Επιπρόσθετα δρουν οι συνθήκες διαβίωσης και το περιβάλλον, όπως ο ανεπαρκής φωτισμός, σκαλοπάτια χωρίς κουπαστή, πάτωμα που γλυστρά, μαλακά ή εύκολα μετατοπιζόμενα χαλιά, μη εργονομικά έπιπλα κ.λπ.

2. Σε συγκεκριμένη διαταραχή του αιθουσαίου συστήματος, όπως ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως ή του τύπου κουπουλολιθίασης / καναλολιθίασης του οπισθίου λαβυρίνθου ή του τύπου Nucleo – Reticular του κεντρικού αιθουσαίου νευρώνα.

3. Σε αίτια μη αιθουσαίας αιτιολογίας, τα οποία όμως με δευτεροπαθή μηχανισμό μπορούν να διαταράξουν τη λειτουργία του αιθουσαίου συστήματος (όπως π.χ. μία αιφνίδια νευρωνική ηλεκτρική εκφόρτιση στον εγκέφαλο).

Στη 2η και 3η περίπτωση η ΑΠ εκδηλώνεται με μία ακαριαία μετακίνηση του σώματος και πτώση στο έδαφος προτού καν ο ασθενής συνειδητοποιήσει τι του συνέβη. Συχνά δε θυμάται τη διαδικασία της πτώσης, όμως εδώ δεν έχουμε απώλεια της συνείδησης και αμέσως μετά την πτώση, συνέρχεται, εκτός αν η πτώση προκαλέσει κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Οι συνηθέστερες αιτίες των αιφνίδιων πτώσεων αιθουσαίας αιτιολογίας είναι:

  • Κουπουλολιθίαση / καναλολιθίαση / Tumarkin,
  • Nucleo – Reticular διαταραχή,
  • Οξεία κρίση ιλίγγου με ασθενή σε όρθια στάση,
  • Κεντρική αιθουσαία – αιθουσοπαρεγκεφαλιδική διαταραχή,
  • Oscillopsia.

Οι συνηθέστερες αιτίες με δευτεροπαθή επίδραση στο αιθουσαίο είναι:

  • Ημικρανία,
  • Υπνική άπνοια,
  • Σύνδρομο υπεραερισμού,
  • Ενδοκρανιακή υπέρταση,
  • Drop attack,
  • Διαταραχή βιορυθμού,
  • Ορθοστατική υπόταση,
  • Συγκοπή,
  • Παροδικά εγκεφαλικά επεισόδια,
  • Καρδιολογικές παθήσεις.

Στις περιπτώσεις λοιπόν των ΑΠ, πρέπει οι ασθενείς εκτός από τον έλεγχο του κυκλοφορικού, τον καρδιολογικό και νευρολογικό έλεγχο να πραγματοποιούν και τον ειδικό νευροωτολογικό έλεγχο, ο οποίος, προκειμένου για ηλικιωμένους, τροποποιείται σύμφωνα με τη γενική κατάσταση του ασθενή.

Το ιστορικό, η Video – νυσταγμογραφία, τα αιθουσονωτιαία αντανακλαστικά, ο έλεγχος του αταξικού βαδίσματος σε συνδυασμό με τον ακοολογικό έλεγχο και τον απεικονιστικό έλεγχο, αν χρειαστεί, μας δίδουν τις πληροφορίες που θέλουμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του ασθενή μας.

Θεραπεία

Η θεραπευτική μας δράση συνίσταται σε:

Αντιμετώπιση του αιτιολογικού παράγοντα. Έτσι, στην περίπτωση που η βλάβη αφορά το αιθουσαίο, το πρόβλημα λύνεται είτε με ειδικές ασκήσεις αιθουσαίας αποκατάστασης, είτε με φαρμακευτική αγωγή των υπερπυρηνικών αιθουσαίων διαταραχών. Εξαίρεση αποτελεί η Oscollopsia όπου η παροχή βοήθειας είναι μερική, διότι η αμφίπλευρη λαβυρινθική καταστολή δε μπορεί να βοηθηθεί ιδιαίτερα. Ο χρόνιος ίλιγγος σήμερα μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνδυασμό θεραπειών, κάτι που στο παρελθόν ήταν αδύνατο.

Αντιμετώπιση του αιτιολογικού παράγοντα με δευτεροπαθή επίδραση στο αιθουσαίο. Αυτή γίνεται σε συνεργασία με τους ειδικούς συναδέλφους. Σε ότι αφορά όμως την ημικρανία έχουν διαπιστωθεί πολλά νεότερα δεδομένα και η συμβολή του νευροωτολογικού ελέγχου στις περιπτώσεις της αιθουσαίας προσβολής (που συχνά αποτελεί τη μοναδική εκδήλωση της ημικρανίας) είναι σημαντική και στην επικύρωση της διάγνωσης και στη φαρμακευτική θεραπεία.

Ιδιαιτερότητα αποτελούν οι ΑΠ στην προεφηβική / εφηβική ηλικία, οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό οφείλονται στην ημικρανία, σε αγγειακή δυσπλασία ή επιληψία.

Στους ηλικιωμένους επιβάλλονται και μέτρα προφύλαξης όπως:

  • Περιοδικές εξετάσεις από γεροντολόγο,
  • Τακτικές ασκήσεις,
  • Ασφαλής διαμονή,
  • Παρακολούθηση κατ’ οίκον από κοινωνικό λειτουργό,
  • Χορήγηση βιταμίνης D (ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες).

Η εμφάνιση ζάλης ή και ιλίγγου στη διάρκεια ή στο τέλος ενός ταξιδίου, αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο. Τόσο συχνό, που οπωσδήποτε κάποιος από το περιβάλλον του καθενός από εμάς να αναφέρει τέτοια ευαισθησία.

Αίτια

Διακρίνουμε δύο κατηγορίες αιτίων:

  • Εκείνα που διαταράσσουν τη λειτουργία του αιθουσαίου συστήματος, ενώ αυτό έχει φυσιολογική λειτουργία.
  • Εκείνα που επιβαρύνουν το ήδη διαταραγμένο αιθουσαίο σύστημα, ενώ αυτό υπολειτουργεί, λειτουργεί δηλαδή κάτω από τα όρια της υποκειμενικής αίσθησης της ανισορροπίας (υποουδική δυσπραγία).

Συμπτώματα

Στην πρώτη περίπτωση ανήκουν ασθενείς οι οποίοι παθαίνουν εύκολα κινήτωση. Με τον όρο αυτό εννοούμε μία ομάδα συμπτωμάτων που εμφανίζονται μετά από υπερβολικό ερεθισμό ενός υποδοχέα του λαβυρίνθου (ημικύκλιοι σωλήνες, ωτολιθοφόρο σύστημα), λόγω πολλαπλών επιταχύνσεων σε διαφορετικές διευθύνσεις (φαινόμενο Coriolis) ή σύγχρονου ερεθισμού δύο ή περισσοτέρων υποδοχέων, των οποίων οι πληροφορίες (νευρικές ώσεις) που έρχονται στους αιθουσαίους πυρήνες, είναι αντιφατικές μεταξύ τους (π.χ. γραμμική επιτάχυνση στον οριζόντιο άξονα σε συνδυασμό με στροφική επιτάχυνση στον κάθετο άξονα).

Τα συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν στην κινήτωση είναι: ωχρότης, χασμουρητό, ναυτία, βάρος στο στομάχι, ταχυκαρδία, κρύος ιδρώτας, ζάλη, ίλιγγος, κακουχία, έμετος.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι οι ασθενείς που αναπτύσσουν εύκολα κινήτωση, διακατέχονται και από ένα λανθάνοντα φόβο, γιατί πιστεύουν ότι το ταξίδι μπορεί να αποτελέσει επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία τους ή ακόμη να τους οδηγήσει στο θάνατο.

Στη δεύτερη περίπτωση ανήκουν ασθενείς που πάσχουν από παροδική ή μόνιμη υπολειτουργία του αιθουσαίου συστήματος (περίπτωση ατελούς κεντρικής αντιρρόπησης), χωρίς αυτό να είναι γνωστό ή να γίνεται αντιληπτό στις συνήθεις δραστηριότητες της καθημερινότητας.

Όμως, επειδή ο σύγχρονος τρόπος ζωής για τους περισσότερους ανθρώπους της παραγωγικής ηλικίας συνδέεται με έντονο άγχος και κούραση και εναλλαγές ξεκούρασης και χαλάρωσης, αυτό, σε συνδυασμό με βαρομετρικά χαμηλά της ατμόσφαιρας δημιουργεί αιμοδυναμικές μεταβολές στο σπονδυλοβασικό αρτηριακό σύστημα που μπορεί να οδηγήσουν σε λειτουργική απορρύθμιση των αιθουσαίων πυρήνων.

Η ένταση των συμπτωμάτων που θα εμφανιστούν στο ταξίδι, έχει σχέση με τον τύπο της αιθουσαίας διαταραχής που έχει ο ασθενής, τον τύπο του μεταφορικού μέσου (πλοίο, αεροπλάνο, κλπ), καθώς και με τις συνθήκες του περιβάλλοντος που πραγματοποιείται το ταξίδι (πολλές απότομες στροφές δρόμου, τρικυμία θάλασσας, κλπ).

Μεγάλη σημασία όμως παίζουν και οι δραστηριότητες του ατόμου που προηγήθηκαν του ταξιδιού ή αυτές που προβλέπεται να συμβούν μετά το τέλος του ταξιδιού.

Η δημιουργία ή μη ζάλης/ ιλίγγου στο ταξίδι, καθώς και η ένταση του, εξαρτάται και από τυχόν υπάρχουσα καταστολή του αιθουσαίου συστήματος σε ορισμένα άτομα είτε η καταστολή αυτή έχει επιτευχθεί επαγγελματικά (π.χ. ναυτικοί, ακροβάτες κ.λπ.) με τη μέθοδο του εθισμού και της προσαρμογής, είτε αυτό έχει γίνει παθολογικά (π.χ. αμφίπλευρη ελάττωση της λειτουργίας των λαβυρίνθων λόγω βλαπτικής επίδρασης ωτοτοξικών φαρμάκων).

Οι απότομες μεταβολές του ύψους και της ατμοσφαιρικής πίεσης στο ταξίδι είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές σε άτομα που για διάφορους λόγος (π.χ. χρόνια ρινίτιδα, πολύποδες ρινός κλπ) δε μπορούν να εξισώσουν την πίεση στο μέσο αυτί, λόγω δυσλειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας.

Στο ταξίδι με αυτοκίνητο ο συνδυασμός των ερεθισμών που προκαλεί το φαινόμενο Cοriolis και κατ’ επέκταση ενεργοποίηση των συμπτωμάτων ζάλης, ιλίγγου και των ήδη γνωστών από το ΝΦ σύστημα είναι:

  • Φρενάρισμα – επιτάχυνση σε στροφή δρόμου ή σε απότομη, ανηφόρα/ κατηφόρα,
  • Οδήγηση σε στροφή ή επιτάχυνση – επιβράδυνση σε ίσιο δρόμο, ενώ συγχρόνως το άτομο εκτελεί διάφορες κινήσεις της κεφαλής.

Κινήτωση μπορεί επίσης να εκδηλωθεί όταν στις διάφορες επιταχύνσεις, προστεθεί και σύγχρονος ερεθισμός από το οπτικό σύστημα (π.χ. οδήγηση σε στροφή (αιθουσαίος ερεθισμός), ενώ συγχρόνως με κλίση της κεφαλής στο πλάι, παρακολουθούμε τον περιβάλλοντα χώρο (οπτοκινητικός ερεθισμός).

Παρόμοια αιθουσο-οπτική ασυμφωνία προκύπτει και όταν το άτομο διαβάζει μέσα στο αυτοκίνητο.

Στο ταξίδι με πλοίο (ενώ έχει θαλασσοταραχή) προκαλούνται πολλαπλοί ερεθισμοί στους αιθουσαίους υποδοχείς, καθόσον το πλοίο κινείται στον κάθετο, οριζόντιο και εγκάρσιο άξονα. Επιβαρυντικά δρουν κινήσεις της κεφαλής, καθώς και διάβασμα μέσα σε κλειστή καμπίνα χωρίς παράθυρα.

Αντιμετώπιση

Καταρχήν πρέπει να μεθοδεύσουμε με σωστό τρόπο τη διάγνωση. Αυτό προϋποθέτει ένα αναλυτικό ιστορικό και μία λεπτομερή ΩΡΛ και νευροωτολογική εξέταση (κλινική και εργαστηριακή).

Σε ύποπτες περιπτώσεις, θα πρέπει να ζητήσουμε τη συνεργασία ειδικών συναδέλφων (ψυχολόγων / ψυχιάτρων/ νευρολόγων) και να παραγγείλουμε απεικονιστικές ή άλλες εργαστηριακές εξετάσεις, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει τη θεραπεία της κινήτωσης, απευθυνόμενοι είτε στο υπόβαθρο της κρυμμένης πάθησης (υποτροπιάζουσα αιμοδυναμική / ημικρανική αιθουσοπάθεια), είτε στο άγχος / φοβία που πυροδοτεί τα συμπτώματα, είτε στην υπάρχουσα διαφορά του αιθουσαίου τόνου.

Τέλος, με την εφαρμογή ειδικών φαρμακευτικών σκευασμάτων και οδηγιών, έχουμε τη δυνατότητα να ελαττώσουμε την ένταση των συμπτωμάτων της κινήτωσης.

Οι παθήσεις που διαταράσσουν περιοδικά τη λειτουργία του αιθουσαίου (π.χ. ημικρανία) αντιμετωπίζονται φαρμακευτικά.

Οι παθήσεις που μπορεί να πυροδοτήσουν αιθουσαία δυσπραγία (π.χ. πολύποδες ρινός – δυσλειτουργία ευσταχιανής σάλπιγγας) αντιμετωπίζονται, επίσης, χειρουργικά ή φαρμακευτικά.

Σε καταδυτικές δραστηριότητες απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η ικανότητα εξίσωσης των πιέσεων στο μέσο αυτί. Σε περίπτωση δυσκολίας, χρησιμοποιούμε (εφόσον δεν υπάρχει ορατή αιτία στην ενδοσκόπηση ρινός / ρινοφάρυγγα) προ της κατάδυσης αποσυμφορητικά ή αναδυόμαστε σε λιγότερο βάθος και ξαναπροσπαθούμε ή αναστέλλουμε την κατάδυση. Καλό είναι να αποφεύγεται η κατάδυση μετά από έντονη και παρατεταμένη κούραση.

Σε περίπτωση ηχοφοβίας συνιστούμε αποφυγή έντονων ήχων του περιβάλλοντος ή χρήση ειδικών ωτοασπίδων.

Η φωτοευαισθησία αντιμετωπίζεται με αποφυγή πολυφωτισμένων χώρων, χορευτικά clubs και η παρακολούθηση φωτεινών μεταβολών του περιβάλλοντος. Η χρήση γυαλιών ηλίου δρα υποβοηθητικά.

Ασθενείς με υπόβαθρο άγχους / φοβίας πρέπει να ελέγχονται από ειδικούς ψυχολόγους / ψυχίατρους.

Υπάρχουσες διαφορές του αιθουσαίου τόνου, που διαπιστώνονται με τη νευροωτολογική εξέταση, υποβοηθούνται με προγράμματα ειδικών ασκήσεων του αιθουσαίου.

Οδηγίες για την ελάττωση / αποφυγή των συμπτωμάτων της κινήτωσης

Στο αυτοκίνητο:

  • Διαβάζουμε μόνο όταν ο δρόμος είναι ευθύς και ο οδηγός οδηγεί με σχεδόν σταθερή ταχύτητα.
  • Όταν κοιτάζουμε από το παράθυρο τον περιβάλλοντα χώρο, να κρατάμε την κεφαλή σταθερή, αποφεύγοντας απότομες κινήσεις.
  • Στις στροφές, να κρατάμε την κεφαλή μας ακίνητη.
  • Όταν είμαστε συνοδηγοί να βλέπουμε σταθερά στο δρόμο μπροστά μας.
  • Αν έχουμε στο αυτοκίνητο παιδιά ή άτομα που ρέπουν προς κινήτωση, τότε ο οδηγός πρέπει να οδηγεί με σταθερή ταχύτητα και να αποφεύγει να πατά απότομα γκάζι ή να φρενάρει απότομα. Η οδήγηση νύχτα, όπου τα παιδιά κοιμούνται, αναστέλλει πλήρως την εμφάνιση κινήτωσης, καθώς και η κούραση και ο ύπνος ελαττώνουν σημαντικά τη δραστηριότητα των αιθουσαίων πυρήνων.
  • Σε μακρινά ταξίδια, συνιστάται να σταματάμε κάθε 50 -100 χιλιόμετρα να κατεβαίνουμε και να περπατάμε για λίγο. Αυτό βοηθά τον εγκέφαλο να ελέγξει εκ νέου τη σχέση του σώματος με το σταθερό έδαφος και τα μάτια με τον σταθερό ορίζοντα.

Στο αεροπλάνο:

  • Το διάβασμα επιτρέπεται, με εξαίρεση το στάδιο της απογείωσης / προσγείωσης και την περίπτωση όπου υπάρχουν αναταράξεις στο ταξίδι.
  • Αποφεύγουμε κινήσεις της κεφαλής σε αναταράξεις ή όταν το αεροπλάνο κάνει κλίση στο πλάι για να αλλάξει την πορεία πτήσης.
  • Αν το άτομο πάσχει από ρινίτιδα ή/και αλλεργία πρέπει να χρησιμοποιεί αποσυμφορητικό σπρέι.
  • Το γεμάτο στομάχι και το οινόπνευμα αυξάνουν την ευαισθησία για έκδηλη κινήτωση.
  • Στην απογείωση, αλλά ιδιαίτερα στην προσγείωση, πρέπει να παραμένουμε ξύπνιοι, να χασμουριόμαστε, να πίνουμε νερό, να μασάμε τσίχλα ή να διδάξουμε στους ασθενείς δοκιμασία Valsava.

Στο πλοίο:

  • Σε τρικυμία, αποφυγή απότομων κινήσεων της κεφαλής.
  • Προτιμούμε παραμονή στην κεντρική περιοχή του πλοίου.
  • Καθηλώνουμε το βλέμμα μας, παρατηρώντας τα κύματα ή τον ορίζοντα.
  • Αποφεύγουμε το αλκοόλ και το γεμάτο στομάχι. 

Η ωτοσκλήρυνση είναι μία κληρονομική πάθηση, αρκετά συχνή στην Ελλάδα, που το κύριο σύμπτωμά της είναι η βαρηκοΐα.

Αίτια

Η αιτιολογία της δεν έχει διευκρινισθεί πλήρως και υπάρχουν διάφορες θεωρίες ως προς τη δημιουργία των ωτοσκληρυντικών εστιών στο κόκκαλο, που περιβάλει το λαβύρινθο, και τον κοχλία, που είναι το όργανο της ισορροπίας και της ακοής αντίστοιχα.

Συμπτώματα

Στην πραγματικότητα, πιο σωστός όρος είναι «Ωτοσπογγίωση», μία μεταβολική διαταραχή του οστίτη ιστού, που εμφανίζεται σε μικρές εστίες. Άρα, είναι τυχαίο γεγονός το που θα εμφανιστούν οι εστίες αυτές. Ανάλογα, λοιπόν, με το που θα υπάρξει ωτοσκληρυντική εστία, έχουμε και τη βαρηκοΐα, δηλαδή βαρηκοΐα αγωγιμότητας, νευροαισθητήριο ή μικτού τύπου.

Θεραπεία

Στη νευροαισθητήριο βαρηκοΐα, δε μπορούμε να επέμβουμε χειρουργικά, οπότε η βοήθειά μας προς τον ασθενή είναι η εφαρμογή ακουστικού βαρηκοΐας, αν πραγματικά αυτό χρειάζεται.

Στη βαρηκοΐα αγωγιμότητας και στη μικτού τύπου, όμως, υπάρχει χειρουργική ένδειξη, σύμφωνα με κάποιες προϋποθέσεις.

Φαρμακευτική θεραπεία δεν υπάρχει, εκτός από τη χορήγηση φθοριούχου νατρίου και βιταμίνης D, με σχετικά αποτελέσματα ως προς την αναχαίτιση της εξέλιξης της νόσου.

Η χειρουργική θεραπεία ονομάζεται Αναβολοτομή και είναι μία μικροχειρουργική τεχνική, με άριστα αποτελέσματα τις περισσότερες φορές. Η τεχνική δεν είναι καινούργια και ήδη υπάρχει αρκετή εμπειρία στους ωτοχειρουργούς που ασχολούνται με την ωτοσκλήρυνση.

Αυτό που έχει προστεθεί και πραγματικά βοηθά στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη έκβαση της επέμβασης με λιγότερα μετεγχειρητικά προβλήματα και επιπλοκές, είναι η χρήση των LASER.

Με ωτοχειρουργική εμπειρία και ενασχόληση για είκοσι χρόνια και χρήση του LASER Co2 στην αναβολοτομή τα τελευταία 12 χρόνια, πλέον εφαρμόζουμε την πλέον σύγχρονη τεχνική με χρήση ενδοσκοπίου 0ο και φορητού διοδικού LASER (980nm με ίνα 0,4mm FOX - ARC).

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, χωρίς να αποκλείεται και η τοπική με σύγχρονη καταστολή. Αν χρειαστεί, χρησιμοποιείται και το κλασσικό ωτοχειρουργικό μικροσκόπιο.

Το διοδικό LASER μας βοηθά να έχουμε αναίμακτη και ατραυματική τεχνική με ελάχιστο ερεθισμό του λαβυρίνθου και ως εκ τούτου να μειωθεί η πιθανότητα μετεγχειρητικής ζάλης και ο ασθενής να επιστρέψει στην καθημερινότητά του ταχύτερα.

Το ενδοσκόπιο μας βοηθά να εξερευνήσουμε περιοχές του μέσου ωτός με μεγάλη μεγέθυνση και να αλλάξουμε τη γωνία πρόσβασης, όπως επιθυμούμε.

Η διάρκεια της επέμβασης είναι 1 - 1,5 ώρα και ο ασθενής την επόμενη ημέρα πηγαίνει στο σπίτι του.

Συμπερασματικά, οι νέες τεχνολογίες μας βοηθούν να καλυτερεύσουμε την τεχνική μας, έτσι ώστε η έκβαση της επέμβασης να είναι άρτια και οι μετεγχειρητικές επιπλοκές ελάχιστες.

Ωτοσκλήρυνση

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του τμήματος Ωτολογίας – Ακοολογίας και Νευροωτολογίας διαθέτει υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης και μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση ευρέος φάσματος παθήσεων με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το τμήμα μας είναι πλήρως εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα μηχανήματα που είναι απαραίτητα για την ειδική κλινικοεργαστηριακή μελέτη του ασθενούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ