Μαγνητική Τομογραφία

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας είναι ένα από τα καλύτερα εξοπλισμένα τμήματα στην Ευρώπη διαθέτοντας υπερσύγχρονους μαγνητικούς τομογράφους.

Το εξαιρετικά έμπειρο ιατρικό προσωπικό του τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας εγγυάται την καλύτερη ιατρική φροντίδα, ενώ το ειδικά εκπαιδευμένο τεχνολογικό και νοσηλευτικό προσωπικό διασφαλίζει την υψηλή ποιότητα των εξετάσεων, την ασφάλεια και την άνεση των ασθενών.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Το τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας διαθέτει δύο σύγχρονους μαγνητικούς τομογράφους Siemens ισχύος 1,5 Tesla με ταχύτατα κεκλιμένα πεδία, τα οποία έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου των εξετάσεων στα 10 έως 15 λεπτά.

Ο ανοιχτός σχεδιασμός των μηχανημάτων επιτρέπει την άνετη εξέταση στους ασθενείς. Οι μαγνητικοί τομογράφοι είναι εξοπλισμένοι με ειδικά λογισμικά μείωσης του θορύβου. Οι ασθενείς κατά τη διάρκεια της εξέτασης μπορούν να ακούν τον αγαπημένο τους ραδιοφωνικό σταθμό ή την αγαπημένη τους μουσική.

Οι ασθενείς με σχεδόν όλα τα ορθοπεδικά υλικά και έτερα εμφυτεύματα μπορούν να εξεταστούν με ασφάλεια στα μηχανήματα μας μετά από συνεννόηση με το ειδικευμένο προσωπικό μας.

Εξετάσεις Τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας

Στο τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας υποστηρίζονται οι παρακάτω εξετάσεις:

  • Συμβατικές ολόσωμες εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας : Εκτελούνται σε 10 έως 15 λεπτά.
  • Γυναικολογικές εξετάσεις: Μαγνητική μαστογραφία, ταχεία μαγνητική μαστογραφία, πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία μήτρας, μαγνητική τομογραφία εμβρύου.
  • Ανδρολογικές εξετάσεις: Πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη για ανίχνευση χωροκατακτητικών βλαβών.
  • Προληπτική ταχεία μαγνητική τομογραφία: εντοπίζει καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, δεν έχει ιονίζουσα ακτινοβολία και διαρκεί συνολικά μόνο 3 λεπτά.
  • Μαγνητική αγγειογραφία: Από την κεφαλή έως τα κάτω άκρα εκτελείται σε λίγα δευτερόλεπτα.
  • Μαγνητική εντερογραφία/εντερόκλυση: Αποτελεί την εξέταση εκλογής για την απεικόνιση του λεπτού εντέρου στη διερεύνηση φλεγμονωδών παθήσεων αυτού. Επίσης, εφαρμόζεται για την ανάδειξη στενώσεων από συμφύσεις. Διαβάστε περισσότερα.
  • Μαγνητική φασματοσκοπία: Εγκέφαλος και προστάτης.
  • Μαγνητική δεσμιδογραφία και Λειτουργική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου: Παρέχουν τις πιο ακριβείς πληροφορίες πριν από τη χειρουργική επέμβαση στο εγκέφαλο.
  • Diffusion μαγνητική τομογραφία: Ολόσωμος έλεγχος για ανακάλυψη χωροκατακτητικών βλαβών.
  • Μελέτη αιμάτωσης με μαγνητική τομογραφία: Μελέτη όγκων όσον αφορά την επιθετικότητα τους. Μελέτη βιώσιμου εγκεφαλικού ιστού τις πρώτες ώρες μετά από οξύ εγκεφαλικό.
  • Μαγνητική αρθρογραφία: Ώμος, ισχίο, ποδοκνημική άρθρωση, καρπός. Διαβάστε περισσότερα.
  • Δυναμική Μελέτη Πυελικού Εδάφους. Διαβάστε περισσότερα.

Προληπτική Ταχεία Μαγνητική Μαστογραφία

Δυναμική Μελέτη Πυελικού Εδάφους

Η παθολογία του πυελικού εδάφους αποτελεί μία σημαντική αιτία νοσηρότητας που επηρεάζει την ποιότητα ζωής σε ένα μεγάλο ποσοστό, κυρίως γυναικών, το οποίο υπολογίζεται σε 50% περίπου μετά την ηλικία των 50.

Τα συμπτώματα παθολογίας του πυελικού εδάφους είναι ποικίλα και μπορεί να αφορούν σε πόνο, αίσθημα πίεσης, διαταραχές στην ούρηση ή την αφόδευση (εκδηλούμενες σαν ακράτεια ή δυσχέρεια), πρόπτωση οργάνων της πυέλου, ενόχληση κατά τη σεξουαλική επαφή.

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη παθολογίας του πυελικού εδάφους πέρα από το γυναίκειο φύλο και την ηλικία, αποτελούν επιπλέον η παχυσαρκία, οι πολλαπλοί τοκετοί, η εμμηνόπαυση, η χρόνια δυσκοιλιότητα, οι παθήσεις του συνδετικού ιστού, προηγηθείσες επεμβάσεις στην περιοχή (κυρίως υστερεκτομή).

Το πυελικό έδαφος στις γυναίκες χωρίζεται σε τρία διαμερίσματα:

  • Το πρόσθιο πυελικό έδαφος, που περιλαμβάνει την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα,
  • το μέσο πυελικό έδαφος, που περιλαμβάνει τον κόλπο και τη μήτρα,
  • το οπίσθιο πυελικό έδαφος, που περιλαμβάνει το ορθό και τον πρωκτό.

Συνήθως, η παθολογία του πυελικού εδάφους αφορά σε περισσότερα από ένα διαμερίσματα, ακόμα και αν η κλινική εκδήλωση φαίνεται να προέρχεται από ένα από αυτά. Εμπλέκονται περισσότερες από μία ιατρικές ειδικότητες (ουρολόγοι, γυναικολόγοι, γαστρεντερολόγοι, χειρουργοί) και απαιτείται διερεύνηση της παθολογίας του πυελικού εδάφους.

Η παθολογία του πυελικού εδάφους περιλαμβάνει ένα φάσμα καταστάσεων από τις οποίες καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό και η κλινική συμπτωματολογία:

Στο πρόσθιο διαμέρισμα αφορά στην παρουσία κυστεοκήλης και υπερκινητικής ουρήθρας ή ρήξης των συνδέσμων της ουρήθρας,

στο μέσο πυελικό έδαφος αφορά σε πρόπτωση της μήτρας,

στο οπίσθιο πυελικό έδαφος αφορά σε πρόπτωση του ορθού με συνύπαρξη ορθοκήλης ή εγκολεασμού, ανάπτυξη περιτοναιοκήλης ή εντεροκήλης.

Η αρχική διερεύνηση της παθολογίας του πυελικού εδάφους στηρίζεται στην κλινική εξέταση, η οποία όμως πολλές φορές είναι ανεπαρκής να αναδείξει την πλήρη έκταση της παθολογίας, ιδιαίτερα σε ασθενείς με μετρίου ή σημαντικού βαθμού συμπτωματολογία.

Αυτό μπορεί να έχει σαν συνέπεια μία λανθασμένη ή ατελή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Συμπληρωματική βοήθεια στην αρχική προσέγγιση της παθολογίας μπορεί να προσφέρουν λειτουργικές εξετάσεις, όπως ο ουροδυναμικός έλεγχος, η μανομετρία των σφιγκτήρων του πρωκτού, το ηλεκτρομυογράφημα.

Και αυτές όμως οι μέθοδοι υστερούν στην ανάδειξη ανατομικών αλλοιώσεων που μπορεί να είναι καθοριστικές για την ολοκληρωμένη και οριστική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Η κλασσική πρωκτογραφία υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο εφαρμόζεται από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 και αποσκοπεί στην πληρέστερη ανάδειξη της αιτίας και της έκτασης της παθολογίας του πυελικού εδάφους.

Εξέλιξη της μεθόδου κλασσικής πρωκτογραφίας αποτελεί ο δυναμικός έλεγχος του πυελικού εδάφους με τη μαγνητική πρωκτογραφία.

Κύρια πλεονεκτήματα της μαγνητικής πρωκτογραφίας είναι η δυνατότητα απεικόνισης και ανάδειξης παθολογίας των μαλακών μορίων του πυελικού εδάφους (μυς, σύνδεσμοι, περιτονίες) και η απουσία ιονίζουσας ακτινοβολίας.

Θεωρητικό μειονέκτημα της μαγνητικής πρωκτογραφίας είναι η πραγματοποίηση της εξέτασης σε ύπτια θέση και όχι στη φυσιολογική καθιστή, αν και πολλές μελέτες δεν αναδεικνύουν κάποια κλινικά σημαντική διαφορά ως προς την αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

Η μέθοδος της μαγνητικής πρωκτογραφίας γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη αποδοχή για την ολοκληρωμένη και ακριβή απεικόνιση του συνόλου του πυελικού εδάφους, ώστε να καθοριστεί η σωστή συντηρητική ή χειρουργική αντιμετώπιση της παθολογίας.

Σε μελέτες αναφέρεται ότι τα ευρήματα της μεθόδου μαγνητικής πρωκτογραφίας οδήγησαν σε μεταβολή της χειρουργικής αντιμετώπισης σε ένα ποσοστό έως και 67%. Επιπρόσθετα η μέθοδος μαγνητικής πρωκτογραφίας μπορεί να αναδείξει και τυχαία ευρήματα στα όργανα της πυέλου, όπως καλοήθεις και κακοήθεις εξεργασίες.

Ένας νέος σύμμαχος στην έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού

1 στις 10 γυναίκες θα νοσήσει με καρκίνο του μαστού, στη διάρκεια της ζωής της.

Η έγκαιρη διάγνωση, σώζει ζωές!

H νέα τεχνική που αποτελεί ισχυρό όπλο στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου:

Προληπτική Ταχεία Μαγνητική Μαστογραφία Ultra - Fast Breast MRI

Ενδείξεις

  • Πυκνοί μαστοί σε μαστογραφία

  • Ύπαρξη ενθεμάτων
  • Γυναίκες μετρίου και υψηλού κινδύνου

Πλέον, ο καρκίνος του μαστού δεν μπορεί να κρυφτεί!

Σε πολλές γυναίκες απαιτείται συμπληρωματικός έλεγχος μετά τη μαστογραφία λόγω αυξημένης πυκνότητας των μαστών. Η Ταχεία Μαγνητική Μαστογραφία αποτελεί την ιδανική συμπληρωματική εξέταση της μαστογραφίας στον προληπτικό έλεγχο των γυναικών με πυκνό μαστό.

Πλεονεκτήματα

  • Διάγνωση σε πρώιμο στάδιο
  • Μεγάλη αξιοπιστία
  • Εύκολη εξέταση σε 3 λεπτά
  • Χωρίς ιονίζουσα ακτινοβολία
  • Χωρίς συμπίεση μαστών
  • Σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή

Οι μελέτες έδειξαν

H ευαισθησία της Προληπτικής Ταχείας Μαγνητικής Μαστογραφίας στην ανακάλυψη του καρκίνου του μαστού είναι πολύ υψηλή.

Ανακαλύπτει τον καρκίνο του μαστού με βάση όχι μόνο τα ανατομικά αλλά και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του, χωρίς να επηρεάζεται από την πυκνότητά του μαστού

Η αξία της εξέτασης βασίζεται στην ανακάλυψη αρχόμενων καρκίνων σε γυναίκες οι οποίες είχαν αρνητική μαστογραφία και αρνητική υπερηχογραφία μαστών.

O συνδυασμός της με τη μαστογραφία έχει ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη τουλάχιστον διπλάσιων καρκίνων σε σύγκριση με την τρέχουσα πρακτική, ενώ παράλληλα μειώνονται οι άσκοπες παραπομπές για βιοψία.

Μειώνει τον αριθμό των καρκίνων που ανακαλύπτονται σε προχωρημένο στάδιο, όπως και αυτών που ανακαλύπτονται στο μεσοδιάστημα μεταξύ των μαστογραφιών.

Τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας

Με το πλέον έμπειρο επιστημονικό δυναμικό, πλαισιωμένο από γυναίκες τεχνολόγους με ειδική κατάρτιση.

Διαθέτει μαγνητικούς τομογράφους 1,5 Tesla με αθόρυβη λειτουργία, όπου εκτελούνται εξετάσεις υψηλής διακριτικής ικανότητας σε ελάχιστο χρόνο. Πραγματοποιούνται περισσότερες από 10.000 μαγνητικές τομογραφίες ανά έτος

Κορυφαία εμπειρία στην Ελλάδα στην Ταχεία Μαγνητική Μαστογραφία Ultra - Fast Breast MRI

Μαγνητική αρθρογραφία

Οι παθήσεις των μαλακών μορίων και ειδικότερα των αρθρώσεων αποτελούν ένα πολύ συχνό κλινικό πρόβλημα και επηρεάζουν την καθημερινότητα σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Η εξέταση εκλογής για τη διερεύνηση της παθολογίας των μαλακών μορίων και των αρθρώσεων είναι η μαγνητική τομογραφία, ενώ τα τελευταία χρόνια εφαρμογές βρίσκει και το υπερηχογράφημα.

Εξέλιξη της απλής μαγνητικής τομογραφίας στον έλεγχο των, μεγάλων κυρίως, αρθρώσεων αποτελεί η μαγνητική αρθρογραφία.

Η μαγνητική αρθρογραφία αποτελεί μία σχετικά πρόσφατη εφαρμογή του μαγνητικού συντονισμού που επιτρέπει το λεπτομερέστερο έλεγχο των ανατομικών μορίων που απαρτίζουν μία άρθρωση.

Αυτό επιτυγχάνεται με τη χορήγηση διαλύματος σκιαγραφικού εντός της άρθρωσης. Η χορήγηση του σκιαγραφικού μπορεί να γίνει υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο ή, όπως γίνεται στο τμήμα Αξονικού - Μαγνήτη του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, υπό αξονικό τομογράφο.

Η χρήση του αξονικού τομογράφου εξασφαλίζει τη με ακρίβεια χιλιοστού τοποθέτηση της λεπτής βελόνας εντός της άρθρωσης πριν τη χορήγηση του διαλύματος. Η μαγνητική αρθρογραφία πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία και δεν απαιτεί καμία προετοιμασία από τον ασθενή.

Ο τελευταίος μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης μαγνητικής αρθρογραφίας στο μαγνητικό τομογράφο δε χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο και απλά καλείται να ακολουθήσει κάποιες απλές οδηγίες για το επόμενο 24ωρο.

Ενδείξεις για μαγνητική αρθρογραφία ανάλογα με την άρθρωση

  • Ώμος: ανάδειξη ρήξεων στην αρθρική επιφάνεια των τενόντων του στροφικού πετάλου, διαφορική διάγνωση μερικής από ολική ρήξη του τένοντα, ρήξεις του επιχειλίου χόνδρου και των γληνοβραχιόνιων συνδέσμων, αλλοιώσεις του γυάλινου χόνδρου.
  • Αγκώνας: κακώσεις των πλάγιων συνδέσμων.
  • Πηχεοκαρπική: ρήξη των συνδέσμων μεταξύ σκαφοειδούς και μηνοειδούς και μεταξύ μηνοειδούς και πυραμοειδούς οσταρίου. Ρήξη του τρίγωνου χόνδρου.
  • Ισχίο: ρήξη του επιχειλίου χόνδρου, ελλείμματα του γυάλινου χόνδρου, σύνδρομο πρόσκρουσης.
  • Γόνατο: έλεγχος υποτροπής ρήξης μηνίσκου μετά μηνισκεκτομή, αξιολόγηση του γυάλινου χόνδρου
  • Ποδοκνημική: κακώσεις των πλάγιων συνδέσμων, οστεοχόνδρινες αλλοιώσεις

Οι συνηθέστερες εφαρμογές της μεθόδου μαγνητικής αρθρογραφίας αφορούν στον ώμο και το ισχίο.

Μαγνητική Εντερογραφία

Η Μαγνητική Εντερογραφία αποτελεί για ειδική εξέταση με μαγνητικό τομογράφο, με σκοπό την απεικόνιση του λεπτού εντέρου και των παθήσεών του.

Η πιο συχνή ένδειξη της εξέτασης μαγνητικής εντερογραφίας είναι ο έλεγχος και η παρακολούθηση της νόσου του Crohn. Λιγότερο συχνές ενδείξεις αποτελούν άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, όγκοι του λεπτού εντέρου, εντερική απόφραξη, αιμορραγία ή αγγειακές ανωμαλίες.

Όπως σε όλες τις μαγνητικές τομογραφίες, με την μαγνητική εντερογραφία γίνεται χρήση ενός ισχυρού μαγνητικού πεδίου και ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων (ανάλογων με αυτών του ραδιοφώνου).

Η αλληλεπίδρασή τους με τα πρωτόνια του υδρογόνου του νερού του σώματος δημιουργεί ανάλογα κύματα που λαμβάνονται από ειδικά πηνία που λειτουργούν σαν κεραίες. Τα σήματα αυτά επεξεργάζονται από ισχυρούς υπολογιστές και δημιουργούν τις εικόνες του σώματος.

Ο μαγνητικός τομογράφος ΔΕΝ κάνει χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας (ακτίνες Χ).

Για τη διενέργεια της μαγνητικής εντερογραφίας χορηγούνται τα εξής :

  • πόσιμο διάλυμα αμέσως πριν την εξέταση: έχει σκοπό να “γεμίσει” τις έλικες του λεπτού, ώστε να είναι πιο ευχερής η ανάδειξη των αλλοιώσεων. Σε ειδικές περιπτώσεις κατόπιν οδηγιών του θεράποντος γαστρεντερολόγου, το διάλυμα μπορεί να χορηγηθεί από ρινογαστρικό - εντερικό καθετήρα.
  • ενδοφλέβια παραμαγνητική ουσία κατά τη διάρκεια της εξέτασης: αυτή προσλαμβάνεται σε διαφορετικό βαθμό από τους διάφορους φυσιολογικούς ιστούς και τις διάφορες βλάβες. Σαν αποτέλεσμα, αφενός κάνει πιο ευδιάκριτες τις διάφορες βλάβες και αφετέρου βοηθάει στο χαρακτηρισμό των βλαβών αυτών.
  • αντιπερισταλτική ουσία κατά τη διάρκεια της εξέτασης: ελαττώνει για λίγα λεπτά την έντονη κινητικότητα του λεπτού εντέρου και βοηθάει στη λήψη ευκρινέστερων εικόνων.

Σε περίπτωση αντένδειξης χορήγησης κάποιου εκ των προαναφερθέντων, η μαγνητική εντερογραφία μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί, με αρκετά καλή ακρίβεια, αναλόγως και του κλινικού ερωτήματος.

Επιπλέον του τοιχώματος του λεπτού εντέρου, με τη μαγνητική εντερογραφία ελέγχονται και οι εξωεντερικές επιπλοκές ή συνοδές αλλοιώσεις των παθήσεων του λεπτού εντέρου. Τέτοιες μπορεί να είναι διογκωμένοι λεμφαδένες, αποστήματα, συρίγγια, υπερτροφία του λίπους και άλλες.

Η μαγνητική εντερογραφία επίσης υπερτερεί των άλλων απεικονιστικών μεθόδων για τον έλεγχο αυτών των εξωεντερικών εκδηλώσεων.

Για την προετοιμασία της εξέτασης συνήθως αρκεί ο εξεταζόμενος να παραμείνει νηστικός για 6 ώρες. Η εξέταση γίνεται σε εξωτερική βάση και μετά από αυτήν ο εξεταζόμενος μπορεί να αποχωρήσει.

Η μαγνητική εντερογραφία θεωρείται γενικά ασφαλής εξέταση. Δεν υπάρχουν γνωστές βλαβερές επιδράσεις της μαγνητικής εντερογραφίας στο ανθρώπινο σώμα από τα μαγνητικό πεδίο και τα ραδιοκύματα που χρησιμοποιούνται στη μαγνητική τομογραφία.

Οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις στην παραμαγνητική ουσία είναι σπάνιες και όταν συμβαίνουν είναι τις περισσότερες φορές ήπιες. Το πόσιμο διάλυμα μπορεί να προκαλέσει σύντομης διάρκειας διάρροια.

Η εξέταση δε μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περίπτωση που υπάρχει μη συμβατός βηματοδότης ή σιδηρομαγνητικό μεταλλικό ξένο σώμα.

Πριν την μαγνητική εντερογραφία λαμβάνεται σύντομο ιστορικό. Ο εξεταζόμενος θα πρέπει μεταξύ άλλων να ενημερώσει εάν στο ιστορικό του υπάρχει νεφρική νόσος, αλλεργίες, υπερτροφία προστάτη ή γλαύκωμα για την κατάλληλη τροποποίηση της εξέτασης.

Η ακρίβεια της μαγνητικής εντερογραφίας έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα τα τελευταία 5 χρόνια, με την προσθήκη νέων ακολουθιών που έχουν αναπτυχθεί στο μαγνητικό τομογράφο.

Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, η μαγνητική εντερογραφία γίνεται σύμφωνα με τα πιο νέα πρωτόκολλα και με σύγχρονο εξοπλισμό. Επιπλέον το τμήμα του μαγνητικού τομογράφου έχει εμπειρία πολλών ετών στη διενέργεια της εξέτασης της μαγνητικής εντερογραφίας και την αξιολόγηση των ευρημάτων αυτής.

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Το τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας διαθέτει υπερσύγχρονους μαγνητικούς τομογράφους που με την υψηλή τους ταχύτητα περιορίζουν τη διάρκεια εκτέλεσης των εξετάσεων.

Το εξαιρετικά έμπειρο ιατρικό προσωπικό του τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας εγγυάται την καλύτερη ιατρική φροντίδα, ενώ το ειδικά εκπαιδευμένο παραϊατρικό προσωπικό διασφαλίζει την υψηλή ποιότητα των εξετάσεων, την ασφάλεια και την άνεση των ασθενών.