Επεμβατική Ογκολογία Ήπατος, Νεφρών, Χοληφόρων

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η Επεμβατική Ογκολογία αποτελεί διεθνώς τον τέταρτο πυλώνα αντιμετώπισης του καρκίνου. Προσφέρει σημαντικές θεραπείες για ασθενείς με ανεγχείρητους όγκους που δεν ανταποκρίνονται ή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άλλες θεραπείες. Τις καινοτόμες στοχευμένες θεραπείες ελάχιστης επεμβατικότητας εφαρμόζουν Επεμβατικοί Ακτινολόγοι εξειδικευμένοι στην Επεμβατική Ογκολογία.

Το Τμήμα Επεμβατικής Ογκολογίας ήπατος, νεφρών, χοληφόρων του Ιατρικού Διαβαλκανικού, αποτελεί το πλέον εξειδικευμένο Τμήμα στην Ελλάδα, με υπεύθυνο τον μοναδικό Έλληνα Επεμβατικό Ακτινολόγο – Επεμβατικό Ογκολόγο, Ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Κοινότητας Επεμβατικής Ογκολογίας.

Στο Τμήμα υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία άνω των 2.000 περιστατικών, εκ των οποίων ασθενείς με ανεγχείρητους όγκους ήπατος, έχουν ξεπεράσει την 10ετία από την εφαρμογή της αρχικής θεραπείας και διατηρούν καλή ποιότητα ζωής.

Τα θεραπευτικά αποτελέσματα του Τμήματος παρουσιάζονται στα μεγαλύτερα διεθνή συνέδρια επεμβατικής ογκολογίας και τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών του με καλή ποιότητα ζωής, είναι ανάλογα ή και καλύτερα, των πιο εξειδικευμένων αντίστοιχων Κέντρων, παγκοσμίως.

Στο Τμήμα αντιμετωπίζονται:

  • Πρωτοπαθείς όγκοι ήπατος ( Ηπατοκυτταρικός καρκίνος, χολαγγειοκαρκίνωμα)
  • Μεταστατικοί όγκοι ήπατος από καρκίνο παχέος εντέρου, πνευμόνων, νεφρών, μαστού, παγκρέατος, στομάχου, ωοθηκών, μελανώματα, σαρκώματα, νευροενδοκρινείς όγκους, όγκους μαλακών μορίων κ.α.
  • Όγκοι νεφρού
  • Όγκοι πνεύμονα σε αιμόπτυση
  • Επίσης, χορηγούνται ενδαρτηριακά χημειοθεραπευτικοί παράγοντες για την ανακούφιση ασθενών από την συμπτωματολογία.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Το Τμήμα εντάσσεται στον Τομέα Ακτινολογίας του νοσοκομείου και οι υπηρεσίες παρέχονται στον ψηφιακό Αγγειογράφο.

Όταν η χειρουργική θεραπεία  συμπαγών όγκων δεν είναι δυνατή και ο όγκος ξεπερνά σε διάμετρο τα 3,5 εκατοστά, καθιστώντας τον μη επιλέξιμο για ablation, τότε εφαρμόζονται ενδαρτηριακές θεραπείες.

Επίσης, εφαρμόζονται ως θεραπεία για τη συρρίκνωση του όγκου προεγχειρητικά, ώστε να καταστεί πιο ασφαλές στη συνέχεια το χειρουργείο, εφόσον επιλεγεί ένα τέτοιο πρωτόκολλο θεραπείας σε συνεργασία με τον Χειρουργό ή και τη σύμφωνη γνώμη του Ογκολογικού Συμβουλίου.

Οι θεραπείες ελάχιστης επεμβατικότητας αντιμετωπίζουν με εξαιρετικά αποτελέσματα προβλήματα αδυναμίας του ασθενούς (συλλογή υγρών, ίκτερου κ.α) προκειμένου να ανακάμψει βιολογικά και να συνεχίσει την ογκολογική του θεραπεία.

Η καταστροφή του καρκινικού όγκου γίνεται στον ψηφιακό αγγειογράφο με καινοτόμα θεραπευτικά υλικά, ελάχιστες πιθανότητες τραυματισμού υγιών οργάνων και νοσηλεία μία ημέρας. Το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος, ο αριθμός και το μέγεθος των εστιών των όγκων, η εντόπισή του, η γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενούς, η δυνατότητα επανάληψης του χημειοεμβολισμού και άλλες. 

Οι θεραπείες διενεργούνται τοπικά χωρίς ανοιχτό χειρουργείο και με μία ημέρα παραμονής στην Κλινική.

Ο ενδαρτηριακός εμβολισμός είναι μία μη χειρουργική, ελάχιστα επεμβατική, ιατρική πράξη που γίνεται με σκοπό την εκλεκτική απόφραξη αρτηριών που τροφοδοτούν τον όγκο, για θεραπευτικούς σκοπούς.

Οι ενδαρτηριακές θεραπείες, είναι:

Δεν μπορούν να υποβληθούν στις παραπάνω συγκεκριμένες θεραπείες όλοι οι ασθενείς. Ως αντενδείξεις θεωρούνται η προηγηθείσα ακτινοθεραπεία στο ήπαρ, η μειωμένη ηπατική ή νεφρική λειτουργία, η αυξημένη χολερυθρίνη, οι διάφορες ανωμαλίες των χοληφόρων, οι διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος ή ο χαμηλός αριθμός λευκών και αιμοπεταλίων.

Παροχέτευση χολαγγείων-αγγειοπλαστική (stent) χολαγγείων

Συχνά οι όγκοι του ήπατος γίνονται τόσο ευμεγέθεις που συμπιέζουν και αποφράσσουν τα χολαγγεία ή τα διηθούν, με αποτέλεσμα να παρακωλύεται η παροχέτευση της χολής προς το έντερο.

Η χολή τότε λιμνάζει και διέρχεται στη συστηματική κυκλοφορία, με αποτέλεσμα να έχει τοξικές επιδράσεις στον οργανισμό, που μπορούν να αποβούν θανατηφόρες. Η παροχέτευση των χολαγγείων σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να γίνεται άμεσα, είτε ταυτόχρονα προς τα έξω και προς το έντερο (έσω - έξω παροχέτευση) είτε -αν αυτό δεν είναι δυνατό- μόνο προς τα έξω με τη βοήθεια καθετήρα (εξωτερική παροχέτευση), καθώς απειλείται η ζωή του ασθενούς.

Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει απόφραξη και ενδείκνυται η τοποθέτηση ενδοπρόθεσης (stent), η βατότητα των χολαγγείων μπορεί να διασφαλιστεί με τη διενέργεια αγγειοπλαστικής.

Η αγγειοπλαστική χολαγγείων συνήθως γίνεται αρχικά διάταση με μπαλόνι του στενωμένου ή αποφραγμένου τμήματος των χολαγγείων και στη συνέχεια ακολουθεί η τοποθέτηση ενδοπροθέσεων (stents). Η προσπέλαση σε όλες τις περιπτώσεις γίνεται διαδερμικά και η νοσηλεία διαρκεί μία ημέρα. Διενεργούνται παροχετεύσεις χολαγγείων με καθετήρες εξωτερικούς ή εσωτερικούς-εξωτερικούς όσο και αγγειοπλαστικές επεμβάσεις των χολαγγείων με τοποθέτηση ενδοπροθέσεων, με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Διότι το εξειδικευμένο Τμήμα λειτουργεί με Επεμβατικό Ογκολόγο με πολύ μεγάλη εμπειρία στις συγκεκριμένες θεραπείες, και αποτελέσματα τουλάχιστον εφάμιλλα με τα μεγαλύτερα εξειδικευμένα Κέντρα, διεθνώς.

Όπως ανακοινώθηκε από το Τμήμα Επεμβατικής Ογκολογίας του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης σε ομιλία στο παγκόσμιο συνέδριο της Επεμβατικής Ογκολογίας (WCIO 2015- Ν. Υόρκη), κάποιοι ασθενείς με ανεγχείρητο ηπατοκυτταρικό καρκίνο και προσδόκιμο λίγων μηνών, σήμερα ξεπερνούν τα 10 χρόνια επιβίωσης με καλή ποιότητα ζωής. 

Οι θεραπείες εξασφαλίζουν καλή ποιότητα ζωής στους ασθενείς με ελάχιστη επεμβατικότητα, λιγότερο πόνο και παρενέργειες και γρήγορη ανάρρωση. Συμβάλλει στην επιμήκυνση του προσδόκιμου επιβίωσης, ενώ στις περισσότερες θεραπείες χρειάζεται μία μόνο μία ημέρα νοσηλείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ