Μάθε για την υγεία της καρδιάς σου. Η ενημέρωση σώζει ζωές
Γράφει ο Δημήτρης Τσιαχρής, Καρδιολόγος - Επεμβατικός Ηλεκτροφυσιολόγος, Διευθυντής Εργαστηρίου Βηματοδότησης & Ηλεκτροφυσιολογίας Athens Heart Center, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Με την σωστή πληροφόρηση μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και να αντιμετωπίσετε σωστά τα καρδιολογικά επείγοντα
Ποια είναι τα συμπτώματα του εμφράγματος; Τι πρέπει να κάνετε αν πάθετε έμφραγμα; Μπορούμε να ξέρουμε έστω αν κινδυνεύετε από έμφραγμα;
Οι περισσότεροι αγνοούν τις απαντήσεις σε αυτές τις σημαντικές ερωτήσεις. Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών γνωρίζουν πολύ λίγα για την υγεία της καρδιάς τους.
Αυτή η αντιμετώπιση μπορεί να είναι θανατηφόρα: τα εμφράγματα προκαλούν περισσότερους θανάτους κάθε χρόνο από ότι όλες οι μορφές καρκίνου μαζί. Ωστόσο η στεφανιαία νόσος – η πάθηση που προκαλεί τα εμφράγματα – μπορεί σε μεγάλο βαθμό να προληφθεί, αλλά αυτό απαιτεί προσπάθεια και αφοσίωση.
“Αν δεν γνωρίζεις τον δικό σου κίνδυνο για καρδιοπάθειες, δεν μπορείς να λάβεις μέτρα για να τις προλάβεις.”
Ορίστε τα κύρια σημεία που πρέπει να γνωρίζεις:
Μάθε πώς συμβαίνει ένα έμφραγμα
Λεπτές αρτηρίες σε μέγεθος μακαρονιού στην εξωτερική επιφάνεια του καρδιακού μυ τροφοδοτούν την καρδιά με φρέσκο οξυγονωμένο αίμα. Αν αυτές οι αρτηρίες γεμίσουν με λιπώδεις εναποθέσεις, η ροή προς την καρδιά επιβραδύνεται. Αν ένας θρόμβος αίματος φράξει πλήρως τη ροή, τότε επέρχεται το έμφραγμα.
Μάθε τα συμπτώματα ενός εμφράγματος
Τα συμπτώματα ενός εμφράγματος μπορεί να είναι αόριστα και διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών. «Η μεγάλη πλειοψηφία και των δύο φύλων νιώθει ένα συσφιγκτικό πόνο στο κέντρο του στήθους που συχνά επεκτείνεται στο αριστερό χέρι, και τα δύο χέρια ή το σαγόνι. Το αίσθημα αυτό συχνά συνοδεύεται από δυσκολία στην αναπνοή και εφίδρωση. Συχνά όμως, όταν το έμφραγμα αφορά στο κατώτερο τοίχωμα της καρδιάς, μπορεί να αισθανθούμε πόνο στο επιγάστριο με ναυτία και εμετό».
Μάθε τι να κάνεις αν πάθεις έμφραγμα
Αν έχεις συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε έμφραγμα και η δυσφορία κρατήσει πάνω από πέντε λεπτά, κάλεσε το 166. Όσο περιμένεις το ασθενοφόρο, μάσησε μια ασπιρίνη για να βοηθήσεις να διαλυθεί ο θρόμβος.
«Μην προσπαθήσεις να οδηγήσεις μόνος σου στο νοσοκομείο και μην περιμένεις κάποιον άλλο να σε οδηγήσει. Κάτι τέτοιο θα καθυστερήσει σωτήρια για τη ζωή φροντίδα».
«Αντίστοιχα, δεν είναι απαραίτητο να πάρεις τηλέφωνο τον γιατρό σου για έγκριση. Το τμήμα επειγόντων θα μιλήσει με τον γιατρό σου για εσένα»
Μάθε την διαφορά μεταξύ του εμφράγματος και της καρδιακής ανακοπής
Μόνο 13% των ερωτηθέντων στη μελέτη γνώριζαν την διαφορά μεταξύ εμφράγματος και καρδιακής ανακοπής. Μόνο 14% των ανδρών και 6% των γυναικών γνώριζαν ότι ηλεκτρισμός κάνει την καρδιά να λειτουργεί. Η καρδιακή ανακοπή είναι μια ηλεκτρική βλάβη η διακοπή της καρδιακής λειτουργίας λόγω σοβαρών αρρυθμιών.
Στην περίπτωση της κοιλιακής ταχυκαρδίας και μαρμαρυγής, η καρδιά δεν κτυπά κανονικά, αρχίζει να τρεμοπαίζει και δεν μπορεί να αντλήσει αίμα, κάνοντας το άτομο να χάσει τις αισθήσεις του και να καταρρεύσει. Ο θάνατος επέρχεται εντός 3 με 5 λεπτών αν δεν ληφθεί δράση για την επαναφορά του φυσιολογικού ρυθμού.
Μάθε τι να κάνεις σε μια καρδιακή ανακοπή
Άμεση καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση μπορεί να σημαίνει τη διαφορά ανάμεσα στην ζωή και τον θάνατο, διπλασιάζοντας ή τριπλασιάζοντας τις πιθανότητες επιβίωσης ενός ατόμου. Αν δεις κάποιον να καταρρέει, ψάξε για σφυγμό. Αν ένα άτομο είναι αναίσθητο και δεν έχει σφυγμό, ξεκίνα ΚΑΡΠΑ.
Μόνο 54% των ερωτηθέντων στη μελέτη γνώριζαν ΚΑΡΠΑ και μόνο 15% γνώριζαν πώς να την κάνουν σωστά. Σήμερα, η ΚΑΡΠΑ γίνεται μόνο με θωρακικές συμπιέσεις. Μόνο 11% γνώριζαν πόσο γρήγορα πρέπει να γίνονται οι θωρακικές συμπιέσεις.
Η ΚΑΡΠΑ χρησιμοποιείται για να διατηρηθεί η ροή του αίματος μέχρι να αποκατασταθεί ο κανονικός ρυθμός της καρδιάς με ηλεκτρική ανάταξη μέσω απινιδωτή. Πολλοί δημόσιοι χώροι και επιχειρήσεις διαθέτουν αυτοματοποιημένους εξωτερικούς απινιδωτές (AED) για αυτόν τον σκοπό. Τα καλά νέα είναι ότι 88% των ανθρώπων που έχουν AED στον χώρο εργασίας τους γνωρίζουν πού βρίσκεται, ενώ 68% γνωρίζουν πώς να τον χρησιμοποιήσουν.
Ούτως ή άλλως οι σημερινοί AED είναι πολύ προηγμένοι, αναλύουν τον καρδιακό ρυθμό του ασθενούς και χορηγούν σοκ μόνο αν χρειάζεται.
Μάθε τον δικό σου κίνδυνο για καρδιακή νόσο
Οι μισοί από τους ερωτηθέντες της μελέτης είπαν ότι γνωρίζουν πολύ λίγα πράγματα για την υγεία της δικής τους καρδιάς. Αυτό είναι σαν να παίζεις Ρωσική ρουλέτα με την υγεία σου.
Μην περιμένεις τον γιατρό σου να σου πει αν έχεις καρδιακή νόσο, όπως κάνουν 87% των Αμερικανών. Ορίστε τι πρέπει να κάνεις: Μέτρα 1-2 φορές τον μήνα την αρτηριακή σου πίεση, έλεγξε ανά 6 μήνες το σάκχαρο αίματος και τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Επίσης, ρώτα τους συγγενείς σου αν κάποιος στην οικογένεια μπορεί να έχει πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό και σημείωσε την ηλικία και το φύλο τους. Δώσε αυτές τις πληροφορίες στην επόμενη επίσκεψη με τον γιατρό σου.
Ο συνδυασμός του οικογενειακού σου ιστορικού και του κινδύνου από υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, διαβήτη και υψηλή χοληστερόλη θα βοηθήσουν τον γιατρό σου να καθορίσει τον δικό σου ατομικό κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Με αυτή την γνώση, ο γιατρός σου μπορεί να σου προτείνει τα φάρμακα ή αλλαγές στον τρόπο ζωής που χρειάζεσαι.
«Το γεγονός ότι 56% των ανδρών στη μελέτη μας γνώριζαν περισσότερα για την αγαπημένη τους αθλητική ομάδα από ότι για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων ήταν μια έκπληξη, αλλά δεν είναι αστείο». «Αν θέλεις να απολαμβάνεις την οικογένειά σου, τους φίλους σου και τις αγαπημένες σου δραστηριότητες για πολλά χρόνια, σε συμβουλεύουμε να πληροφορηθείς σχετικά με τον καρδιακό σου κίνδυνο και να λάβεις μέτρα για να τον μειώσεις.»