Παθολόγος, Διευθυντής Α' Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Διαβήτης: όσα δε γνωρίζουμε

Γράφει ο Σωτήρης Αδαμίδης, Παθολόγος, Πρόεδρος ESoDiMeSO, Διευθυντής Α΄ Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

 

Αυτό που δε γνωρίζει το ευρύ κοινό είναι ότι ο διαβήτης ευθύνεται για περισσότερους θανάτους απ’ όσους προκαλούν ο καρκίνος του στήθους και το AIDS μαζί ενώ, ο διαβήτης, διπλασιάζει τον κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο. Όλα αυτά μπορούν να προληφθούν αν κάποιος που πάσχει ελέγχει σωστά το ζάχαρό του.

 

 

Πολλοί πιστεύουν, λανθασμένα για τον διαβήτη ότι:

 

 

  1. Ο διαβήτης προκαλείται επειδή καταναλώνουν πολλή ζάχαρη.
  2. Ο διαβητικός δεν μπορεί να μετέχει στα αθλήματα.
  3. Οι γυναίκες με διαβήτη δεν πρέπει να μένουν έγκυες ή, ότι, αν έχουν διαβήτη στην εγκυμοσύνη θα περάσει μετά τον τοκετό.
  4. Αν δεν υπάρχει διαβήτης στην οικογένεια, δεν κινδυνεύουν οι ίδιοι να αποκτήσουν διαβήτη.
  5. Ο διαβητικός δεν μπορεί να γίνει αιμοδότης.
  6. Ο διαβητικός δεν μπορεί να ταξιδέψει με αεροπλάνο ή να οδηγήσει με ασφάλεια.
  7. Ο διαβητικός πρέπει να χάσει πολύ βάρος για να ελέγξει το ζάχαρό του, ενώ, στην πραγματικότητα,  ελάχιστη μείωση αποδίδει σημαντική βελτίωση.
  8.  

 

 

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα στο διαβήτη;

 

 

Ο διαβητικός:

 

 

  • Διψάει πολύ.
  • Πεινάει πολύ, ακόμα κι’ όταν τρώει.
  • Νοιώθει πολύ κουρασμένος, ακόμα κι’ όταν δεν έχει προηγηθεί σωματική κόπωση. Χάνει βάρος ακόμα κι όταν τρώει περισσότερο (στο Διαβήτη τύπου Ι)
  • Νοιώθει μουδιασμένα τα χέρια, ή να πονούν και μπορεί να παρουσιάζει διαταραχές στην όραση.
  • Εάν ελέγξει γρήγορα το  ζάχαρό του δε θα φθάσει στις επιπλοκές του διαβήτη, κι’ αυτό είναι σωτήριο.
  •  

 

 

Πώς γίνεται η διάγνωση του διαβήτη;

 

 

Αν κάποιος μετρήσει το ζάχαρό του νηστικός  (νηστικός σημαίνει να μην έχει φάει η πιει για τουλάχιστον 8 ώρες πριν, με εξαίρεση το νερό) και το βρεί μεταξύ 100-125, λέμε ότι πάσχει από προ-διαβήτη. Σε αυτή την περίπτωση, η λεγόμενη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, που μετρά τη μέση τιμή της γλυκόζης στο πλάσμα, τους προηγούμενους 2 με 3 μήνες, βρίσκεται ανάμεσα στο 5.7-6.4.

 

 

Επίσης, πάσχει από διαβήτη, αν κάνει τη γνωστή σε πολλούς καμπύλη γλυκόζης για τη μέτρηση σακχάρου και βρει, στις δύο ώρες μετά τη λήψη πόσιμης γλυκόζης, τιμή από 140-199mg.

 

 

Αν το ζάχαρο νηστείας είναι πάνω από 126  ή αν σε τυχαίο δείγμα βρεθεί πάνω από 200 και έχει τα συμπτώματα του διαβήτη που αναφέραμε, ή αν η γλυκοζυλιωμένη είναι  6.5 % και πάνω, τότε έχουμε ένα διαβητικό ασθενή.

 

 

Τι κάνω από τη στιγμή που διαπιστωθεί ότι πάσχω από διαβήτη;

 

 

Κατ αρχήν, εάν κάποιος βρεθεί να πάσχει από προ-διαβήτη, δε σημαίνει ότι  θα προχωρήσει σε διαβήτη τύπου 2, υποχρεωτικά. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να γυρίσει τα επίπεδα του σακχάρου στο φυσιολογικό.

 

 

Εάν χάσει, επίσης, λίγο βάρος (7%) και ασκηθεί πχ. με λίγο γρήγορο βάδισμα 30 λεπτών πέντε ημέρες την εβδομάδα, μειώνεται κατά 58% ο κίνδυνος να αναπτύξει κανείς διαβήτη τύπου 2.

 

 

Μετά τη διάγνωση, λοιπόν, του διαβήτη, μπαίνει σε τακτική παρακολούθηση και θεραπεία με βέβαιη αποφυγή των επιπλοκών από τα μάτια , την καρδιά, τους νεφρούς και τα αγγεία.

 

 

Σήμερα, διαθέτουμε πληθώρα νέων φαρμάκων κατά του διαβήτη που, πραγματικά, μπορούν να ταιριάξουν στον κάθε διαβητικό, ξεχωριστά. Κάποιος έχει παραπάνω βάρος, άλλος παθαίνει συχνά υπογλυκαιμίες. Για κάθε συγκεκριμένο ασθενή έχουμε διαβητική θεραπεία «κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του».

 

 

Η θεραπεία του διαβήτη δεν έχει απλουστευθεί σημαντικά. Κυκλοφορεί η εισπνεόμενη ινσουλίνη, τα εβδομαδιαίας διάρκειας GLP1 ανάλογα, νέα αντιδιαβητικά δισκία που εξασφαλίζουν την υγεία των βήτα κυττάρων του παγκρέατος,  σε αντίθεση με τα παλιότερα και, φυσικά, νέες μορφές ενέσιμης ινσουλίνης, νέες αντλίες μικροσκοπικές ή σε μορφή patch  κλπ.

 

 

Σημασία έχει να γνωρίζει το ευρύ κοινό ότι υπάρχει λύση στο πρόβλημά του όταν διαπιστωθεί ότι πάσχει από διαβήτη. Επίσης ότι μπορεί να ζει φυσιολογική ζωή χωρίς να στερείται τη χαρά της άσκησης, ενός ταξιδιού, ή ακόμα και την ερωτική όπου ο διαβήτης έχει επιπτώσεις. Και εκεί υπάρχει λύση.

 

Ιατρός

Παθολόγος, Διευθυντής Α' Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών