Ευζωία και Μακροζωία: Πώς να κρατάτε την καρδιά σας σε φόρμα

Γράφει ο Γιώργος Τυρογιάννης, Διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής και Υπεύθυνος του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής, Ευεξίας και Μακροζωίας του Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου

 

Πώς να κρατάτε την καρδιά σας πάντα σε φόρμα; Ακολουθούν μερικές χρηστικές συμβουλές προληπτικής ιατρικής που θα σας επιτρέψουν να βελτιώσετε την ποιότητα της καθημερινότητάς σας χαρίζοντας ευεξία και καλή υγεία:

 

 

1. Άσκηση

 

 

Κυρίως περπάτημα τουλάχιστον τριάντα λεπτά την ημέρα με καλό ρυθμό. Ξεκινήστε την άσκηση με λιγότερη ώρα και αυξήστε τη σταδιακά. Η άσκηση βοηθάει και την ευεξία σώματος και ψυχής.

 

 

2. Διατροφή

 

 

Αυτά που τρώμε είναι η ενέργεια και οι βιταμίνες που παίρνουμε. Να τρώτε πλούσιο πρωινό, κανονικό μεσημεριανό και λίγο βραδινό. Μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει άφθονα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ψάρια που είναι πλούσια σε βιταμίνες αλλά λιγότερο κρέας. Ακατέργαστες τροφές όπως ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, αναποφλοίωτο ρύζι. Αποφυγή ζάχαρης, γλυκών, πολλών υδατανθράκων και τροφών με συντηρητικά (αναψυκτικά, πίτσες, ζύμες, μπισκότα).

 

 

3. Διακοπή καπνίσματος

 

 

Ένας πολύ σοβαρός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια.

 

 

4. Λογική κατανάλωση αλκοόλ

 

 

1-2 ποτηράκια κρασί την ημέρα ή ισοδύναμα αυτών.

 

 

 

 

5. Διαχείριση σωματικού βάρους

 

 

Το υπερβολικό βάρος και λίπος αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και σακχαρώδη διαβήτη.

 

 

6. Έλεγχος αρτηριακής πίεσης και επιπέδων χοληστερόλης

 

 

Επί αυξημένων τιμών ρύθμιση με δίαιτα, άσκηση, ελάττωση σωματικού βάρους και αγωγή αν χρειαστεί.

 

 

7. Καλός ύπνος

 

 

Βελτιώστε την ποιότητα και το χρόνο του ύπνου σας. Επτά με οκτώ ώρες συνεχόμενου ύπνου είναι αναγκαίες. Μην τρώτε αργά το βράδυ και πηγαίνετε για ύπνο 2 ώρες μετά το φαγητό.

 

 

8. Έλεγχος επιπέδου βιταμινών

 

 

Η επάρκεια των βιταμινών όπως της 25(ΟΗ)βιτD3 θωρακίζει τον οργανισμό από καρδιαγγειακά επεισόδια.

 

 

9. Διαχείριση του άγχους

 

 

Με θετική σκέψη και στάση ζωής καθώς και με καθορισμό προτεραιοτήτων.

 

 

10. Η καρδιά είναι αγάπη

 

 

Πολύτιμη για τον κάθε άνθρωπο όχι μόνο για τη βιολογική της σημασία αλλά και γιατί η καρδιά είναι το κέντρο των συναισθημάτων. Προεξέχουσα θέση έχει η αγάπη και η ενσυναίσθηση (empathy), η ικανότητα δηλ. να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων. Όταν η καρδιά έχει αγάπη γινόμαστε πιο δυνατοί. Αποκτάμε καλύτερη ισορροπία μέσα μας και αληθινή επικοινωνία με τη φύση και τον κόσμο γύρω μας. Ανακαλύπτουμε δρόμους για την ευτυχία.