Τραυματισμοί του ώμου το καλοκαίρι – Πρόληψη και αντιμετώπιση
Γράφει ο Ανδρέας Λεωνίδου, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, PhD, FRCS, Διευθυντής Ορθοπεδικός Χειρουργός, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.
Το καλοκαίρι είναι μια εποχή για υπαίθριες δραστηριότητες και θαλάσσια αθλήματα, αλλά συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο τραυματισμών στον ώμο.
Ο ώμος είναι η πιο ευκίνητη άρθρωση του ανθρωπίνου σώματος και είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς κατά τη διάρκεια καλοκαιρινών δραστηριοτήτων όπως το κολύμπι, το σέρφινγκ, το sup, το θάλλασιο ή jet ski ή ύστερα και ακόμα από μία πτώση στην παραλία.
Η κατανόηση των τραυματισμών, των μέτρων πρόληψης και των επιλογών θεραπείας είναι ζωτικής σημασίας για να απολαύσετε ένα ασφαλές και χωρίς τραυματισμούς καλοκαίρι.
Οι πιο συχνές κακώσεις είναι οι εξής:
- Ρήξη στροφικού πετάλου (τένοντα ώμου): Συνήθως αποτέλεσμα τραυματισμού που επιφέρει πόνο, δυσκαμψία και αδυναμία στο χέρι.
- Σύνδρομο πρόσκρουσης - τενοντίτιδα: Αυτό συμβαίνει όταν οι τένοντες του ώμου πιέζονται μεταξύ της ωμοπλάτης και του οστού του βραχιονίου. Μπορεί να προκληθεί από επαναλαμβανόμενες κινήσεις πάνω από το κεφάλι, όπως το πέταγμα μιας μπάλας ή το κολύμπι.
- Εξάρθρημα - Εξάρθρωση: Το εξάρθρημα συμβαίνει όταν το βραχιόνιο οστό απομακρύνεται από την υποδοχή του στην άρθρωση του ώμου. Τα θαλάσσια σπορ που περιλαμβάνουν πτώσεις, συγκρούσεις ή ξαφνικές κινήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε εξάρθρημα του ώμου.
- Κάκωση επιχείλιου χόνδρου: Ο επιχείλιος χόνδρος είναι ένας δακτύλιος που περιβάλλει την υποδοχή του ώμου, παρέχοντας σταθερότητα στην άρθρωση. Η ρήξη του επιχειλίου χόνδρου προκαλείται λόγω οξέος τραύματος ή επαναλαμβανόμενου στρες, οδηγώντας σε πόνο στον ώμο, αστάθεια και αίσθηση μπλοκαρίσματος.
- Τενοντίτιδα δικεφάλου: Η υπερβολική χρήση ή οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή ή ερεθισμό του τένοντα του δικεφάλου, ο οποίος συνδέει τον δικέφαλο μυ στον ώμο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει πόνο στο μπροστινό μέρος του ώμου και στο άνω μέρος του βραχίονα.
Πρόληψη τραυματισμών του ώμου
Η πρόληψη παίζει ζωτικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου τραυματισμών στον ώμο. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να διατηρήσετε τους ώμους σας ασφαλείς κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων:
- Ζέσταμα και διατάσεις: Πριν ασχοληθείτε με οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, εκτελέστε μια σωστή ρουτίνα προθέρμανσης που περιλαμβάνει διατάσεις ειδικά για τους ώμους. Αυτό βοηθά στη βελτίωση της ευλυγισίας και προετοιμάζει τους μύες για άσκηση.
- Σωστή τεχνική: Είτε παίζετε ένα άθλημα είτε κάνετε μια άσκηση, μάθετε και εξασκηθείτε στη σωστή τεχνική. Αν χρειαστεί, ζητήστε καθοδήγηση από προπονητή.
- Σταδιακή πρόοδος: Όταν ξεκινάτε μια νέα δραστηριότητα ή άθλημα, αυξήστε σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια για να επιτρέψετε στους μύες του ώμου σας να προσαρμοστούν και να δυναμώσουν με την πάροδο του χρόνου.
- Ξεκούραση και αποθεραπεία: Κάντε τακτικά διαλείμματα κατά τη διάρκεια σωματικών δραστηριοτήτων για να ξεκουραστείτε επαρκώς. Η σωστή ανάπαυση και η αποκατάσταση βοηθούν στην πρόληψη τραυματισμών από υπερβολική χρήση.
- Δύναμη και προετοιμασία: Συμμετέχετε σε ένα τακτικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης και προετοιμασίας που στοχεύει τους μύες των ώμων. Αυτό βοηθά στη βελτίωση της σταθερότητας και μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών.
Επιλογές θεραπείας για τραυματισμούς ώμου
Σε περίπτωση τραυματισμού στον ώμο, είναι σημαντικό να αναζητηθεί η κατάλληλη ιατρική αξιολόγηση και θεραπεία από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό. Οι θεραπευτικές επιλογές εξαρτώνται από τον τύπο και τη σοβαρότητα του τραυματισμού, και περιλαμβάνουν:
- Ξεκούραση και πάγος: Για ήπιους τραυματισμούς στον ώμο, η ανάπαυση της πληγείσας περιοχής και η εφαρμογή πάγου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και του πρηξίματος.
- Φάρμακα: Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη βοηθούν στην μείωση του πόνου και της φλεγμονής.
- Ενεσοθεραπεία: Σε ορισμένες περιπτώσεις συστήνονται ενέσεις κορτικοστεροειδών ή βιολογικών παραγόντων (PRP)
- Φυσικοθεραπεία
- Επεμβατική αντιμετώπιση: Για σοβαρούς τραυματισμούς του ώμου όπως κατάγματα, εξαρθρήματα ή εκτεταμένες ρήξεις συνδέσμων και τενόντων, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της βλάβης. Στις πιο πολλές περιπτώσεις δίνεται οριστικη λύση με την ελάχιστα επεμβατική αρθροσκόπηση ώμου.