Κλινικός Διαιτολόγος, Προϊστάμενος Τμήματος Διατροφής, Συντονιστής Ομάδας Ασφάλειας Τροφίμων, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Πρόσθετα Τροφίμων – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Με την επιστημονική επιμέλεια του Θεόδωρου Κουτράκου, Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, Προϊστάμενου Τμήματος Διατροφής, Συντονιστή Ομάδας Ασφάλειας Τροφίμων, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

 

Τα πρόσθετα τροφίμων διαχωρίζονται σε φυσικά, τα οποία εξάγονται από ύλες που συναντώνται στη φύση, και σε τεχνητά, τα οποία συντίθενται εξολοκλήρου στο εργαστήριο. 

Οι συγκεκριμένες ουσίες δεν μπορούν να καταναλωθούν αυτόνομα και απαγορεύεται από τη νομοθεσία η χρήση τους σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Εξαιρούνται από τη συγκεκριμένη κατηγορία τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά και γενικότερα οι αρτυματικές ύλες. 

Η χρήση τους γίνεται κυρίως από τη βιομηχανία τροφίμων με σκοπό τη βελτίωση ή τη διατήρηση της φυσικής γεύσης του τροφίμου, τη διατήρηση ή την παράταση της διάρκειας ζωής του, τη διευκόλυνση των συνθηκών παραγωγής, τη βελτιστοποίηση της εμφάνισης, την ενίσχυση της θρεπτικής αξίας του. Αναγράφονται στη σήμανση των τροφίμων με το επιστημονικό τους όνομα ή με ένα κωδικό Ε. 

Η ανάγκη ελέγχου της περιεκτικότητάς τους στα τρόφιμα προήλθε από την ιδιότητα όλων των θρεπτικών συστατικών να είναι επιβαρυντικά για τον ανθρώπινο οργανισμό εάν ξεπεραστούν κάποιες συγκεκριμένες δοσολογίες. 

 

Πώς να τα αποφύγετε

  • Αγοράστε φρέσκα ή κατεψυγμένα – Προτιμήστε φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά.
  • Καταναλώστε λιγότερο επεξεργασμένο κρέας – Προσπαθήστε να αποφύγετε τέτοιου είδους τροφές όπως π.χ. τα hot dogs, ζαμπόν και κρέας σε έτοιμα γεύματα, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Πλύνετε τα πλαστικά δοχεία και σκεύη στο χέρι & όχι στο πλυντήριο πιάτων – Η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει διάχυση & διαλυτότητα βλαβερών ουσιών όπως η διαιθανόλη & φθαλικές ενώσεις. Επιπλέον αποφύγετε τη χρήση των μικροκυμάτων σε μη εγκεκριμένα σκεύη. 
  • Χρησιμοποιήστε ανοξείδωτα & γυάλινα μαγειρικά εργαλεία – Όταν σερβίρετε ζεστά γεύματα ή όταν μαγειρεύετε αποφύγετε την χρήση πλαστικών και προτιμήστε μαγειρικά γυάλινα ή ανοξείδωτα μαγειρικά εργαλεία
  • Επιλέξτε ανακυκλώσιμα πλαστικά σκεύη – Ρίξτε μία ματιά στο πίσω μέρος της συσκευασίας και δείτε σε ποια κατηγορία πλαστικού ανήκει. Το σημαντικότερο είναι να επιτρέπεται η χρήση του με τρόφιμα.  
  • Επιλέξτε προϊόντα, με όσο το δυνατό λιγότερα συντηρητικά. Είναι θεμιτό να δείξουμε ενδιαφέρον για τα τρόφιμα και τις συσκευασίες τους καθώς έτσι μπορούμε να αξιολογήσουμε και τις διαφορές στη διατροφική ποιότητα. 

 

Το μέλλον

Πολλές νέες τεχνικές έχουν ερευνηθεί οι οποίες θα βελτιώσουν στο μέλλον την παραγωγή των πρόσθετων τροφίμων. Μία προσέγγιση αποτελεί η χρήση της βιοτεχνολογίας, η οποία κάνει χρήση απλών οργανισμών για την παραγωγή των τροφίμων. Αυτού του τύπου τα πρόσθετα είναι ίδια με τα συστατικά της φύσης. 

 

Μην ξεχνάτε... 

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη μείωση των πρόσθετων από την διατροφή μας  μην ξεχνάτε ότι πάντα σύμμαχό μας θα έχουμε τους διεθνείς φορείς ελέγχου τροφίμων των οποίων στόχος είναι να μας κρατούν υγιείς.

Ιατρός

Κλινικός Διαιτολόγος, Προϊστάμενος Τμήματος Διατροφής, Συντονιστής Ομάδας Ασφάλειας Τροφίμων, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών