Επιστημονικός Διευθυντής, Διευθυντής Τμήματος Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Ογκολογικής και Ρομποτικής Χειρουργικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Ορθοκολικός Καρκίνος: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Από τον Δρ. Κωνσταντίνο Μ. Κωνσταντινίδης - Konstantinos M. Konstantinidis, Adjunct Professor of Surgery, Ohio State University, USA, Governor του Ελληνικού Τμήματος του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών, Επιστημονικό Διευθυντή, Διευθυντή Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Ογκολογικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, και Νεοεισερχόμενο Πρόεδρο της Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρίας Ρομποτικής Χειρουργικής (CRSA), τακτικό μέλος της Academy of Master Surgeon Educators του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών.

 

  • Ο ορθοκολικός καρκίνος είναι η 3η συχνότερη κακοήθεια στον πληθυσμό των Η.Π.Α. (εξαιρώντας τις δερματικές κακοήθειες).
  • Ο ρυθμός διάγνωσης νέων περιπτώσεων μειώθηκε από τη δεκαετία του ‘80 χάρις στην προληπτική κολονοσκόπηση και στις αλλαγές σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
  • Γενικά, το ρίσκο ανάπτυξης καρκίνου παχέος εντέρου και ορθού είναι 1/23 στους άντρες και 1/26 στις γυναίκες.
  • Οι κυριότεροι παράγοντες ρίσκου είναι η παχυσαρκία, η μη καλή φυσική κατάσταση, η αυξημένη πρόσληψη κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων, το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Ως χειρουργοί προτιμούμε να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε, γι’ αυτό και η τακτική ενδοσκόπηση κατώτερου πεπτικού μπορεί να οδηγήσει σε διάγνωση της κακοήθειας σε αρχικό στάδιο με πολύ μεγάλα ποσοστά ίασης. Αξίζει να αναφέρουμε πως πλέον η Αμερικάνικη Εταιρεία Χειρουργών Παχέος Εντέρου και Ορθού συστήνει να ξεκινά η τακτική προληπτική κολονοσκόπηση στα 45 έτη ηλικίας σε ασθενείς με ελεύθερο οικογενειακό ιστορικό.

 

Τι είναι ο Καρκίνος του Ορθού/Παχέος Εντέρου;

Ως καρκίνος ορίζεται ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός κακοήθων κυττάρων.

Οι όγκοι που βρίσκονται εντός των τελευταίων 15 cm από τον πρωκτό ταξινομούνται ως κακοήθεια ορθού.

Τα υπόλοιπα νεοπλάσματα ταξινομούνται ως όγκοι του παχέος εντέρου.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου;

Συνήθως ο Ορθοκολικός καρκίνος δεν εμφανίζει συμπτώματα στα πολύ αρχικά στάδια. Γι’ αυτόν τον λόγο ο ακρογωνιαίος λίθος της έγκαιρης διάγνωσης είναι η προληπτική ενδοσκόπηση του κατώτερου πεπτικού.

Όταν εμφανιστούν συμπτώματα, είναι κυρίως τα εξής:

  • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή αλλαγή στη συνοχή των κοπράνων
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Επίμονη κοιλιακή δυσφορία, όπως κράμπες, αέρια ή πόνος
  • Αδυναμία ή κόπωση
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους

 

Η διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνει:

  • Κλινική εξέταση από ιατρό
  • Ενδοσκόπηση (προληπτική και διαγνωστική)
  • Αξονική τομογραφία
  • Εξετάσεις αίματος
  • Εξέταση καρκινικών δεικτών
  • Ιστοπαθολογική εξέταση της βιοψίας που λαμβάνεται μέσω ενδοσκόπησης στον ασθενή

 

Η αντιμετώπιση με τη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας

Εκτός από την πρόληψη, τεράστιο μερίδιο στην επιτυχία της θεραπείας έχει η τεχνολογία. Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών ο Δρ. Κωνσταντινίδης και η ομάδα του χρησιμοποιούν τη ρομποτική τεχνολογία για να δώσουν λύση σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις αυξάνοντας κατακόρυφα τα ποσοστά επιτυχίας και μειώνοντας παράλληλα τα ποσοστά επιπλοκών όπως αιμορραγία, μετατροπή σε ανοικτό χειρουργείο ή δημιουργία παρά φύση έδρας (κολοστομία).

Ο ακρογωνιαίος λίθος όμως της επιτυχίας οποιασδήποτε επέμβασης και ο βασικότερος παράγοντας είναι η εμπειρία της χειρουργικής ομάδας. Η κλινική της γενικής, λαπαροσκοπικής, ογκολογικής και ρομποτικής χειρουργικής υπό τη διεύθυνση του Δρ. Κωνσταντινίδη, έχοντας φέρει στη χώρα μας το 1991 τη λαπαροσκοπική χειρουργική και το 2006 τη ρομποτική χειρουργική, έχει πλέον συσσωρευμένη εμπειρία 17.500 λαπαροσκοπικών και 4.000 ρομποτικών επεμβάσεων, εκ των οποίων περισσότερες από 2.500 αφορούν παθήσεις παχέος εντέρου και ορθού.

Αυτή η εμπειρία έχει αναδείξει την ομάδα πρωτοπόρο παγκοσμίως και έχει καθιερώσει τον Δρ. Κωνσταντινίδη opinion leader της χειρουργικής. Η κλινική του στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών ξεχωρίζει στον παγκόσμιο επιστημονικό χάρτη προσφέροντας πλέον ισάξιες υπηρεσίες με αυτές των μεγαλύτερων και πιο εξειδικευμένων κέντρων των Η.Π.Α. και της Ευρώπης.

Ιατρός

Επιστημονικός Διευθυντής, Διευθυντής Τμήματος Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Ογκολογικής και Ρομποτικής Χειρουργικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών