ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Γράφει ο Αναστάσιος Αποστολόπουλος MD, Msci, FRCS, Χειρουργός Ορθοπεδικός, Τραυματολόγος Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Η αρθροσκόπηση ανήκει στις ελάχιστης επεμβατικότητας χειρουργικές τεχνικές και δίνει την δυνατότητα πρόσβασης στον μεγαλύτερο αριθμό των αρθρώσεων του ανθρωπίνου σώματος. Η αρθροσκόπηση γίνεται με τομές 5 χιλιοστών απο όπου και εισάγονται ειδικά εργαλεία τα οποία περιέχουν ψυχρό φωτισμό και κάμερα που μεγεθύνουν, καταγράφουν και διασαφηνίζουν τις δομές της άρθρωσης. Οι περισσότερες ανοικτές επεμβάσεις για αντιμετώπιση παθήσεων των αρθρώσεων έχουν, ή τείνουν να αντικατασταθούν, από αρθροσκοπικές επεμβάσεις.
Παθήσεις που αντιμετωπίζονται
Σήμερα, είναι τεχνικά δυνατό να αρθροσκοπήσουμε σχεδόν όλες τις αρθρώσεις στο ανθρώπινο σώμα. Οι αρθρώσεις που, πλέον, συχνότερα εξετάζονται και αντιμετωπίζονται με την αρθροσκόπηση είναι το γόνατο και ο ώμος και λιγότερο συχνά ο αγκώνας , η πηχεοκαρπική και η άρθρωση του ισχίου.
Η αρθροσκόπηση γόνατος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία:
Ρήξεων μηνίσκου (Η ρήξη μηνίσκου είναι η πιο συχνή αιτία πόνου που εμφανίζεται μετά απο αθλητικές δραστηριότητες αλλά και στην καθημερινότητα. Το γόνατο έχει δύο μηνίσκους, τον έσω και τον έξω με σχήμα ημισεληνοειδές, των οποίων η λειτουργία είναι πολύ σημαντική για το γόνατο διότι απορροφούν του κραδασμούς και βοηθούν στην κατανομή φόρτισης του σώματος.)
Χονδροπλαστική και χονδρομεταμόσχευση για βλάβες αρθρικού χόνδρου ώστε να αποφυγουμε πλήρη καταστροφή του χόνδρου που μπορεί να οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα
Συνδεσμοπλαστική πρόσθιου και οπίσθιου χιαστού (ο πρόσθιος και ο οπίσθιος χιαστός είναι σημαντικοί παράγοντες σταθεροποίησης του γόνατος, οι οποιοι, σε περίπτωση ρήξης τους, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές βλάβες ανατομικών ενδαρθρικών στοιχείων.
Για αντιμετώπιση εξαρθρήματος επιγονατίδος και αποκατάσταση.
Η αρθροσκόπηση του ώμου μπορεί να αντιμετωπίσει:
Αστάθεια (εξάρθρημα)
Βλάβες επιχείλιου χόνδρου
Χόνδρινες βλάβες
Σύνδρομο πρόσκρουσης
Ρήξεις τενόντιου πετάλου
Η συνεχής τεχνολογική πρόοδος μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε καλύτερα αρθροσκοπικά αποτελέσματα με την ανάπτυξη νέων εξειδικευμένων εργαλείων, ευρυγωνίων, αρθροσκοπείων και απορροφήσιμων υλικών και μοσχευμάτων. Επίσης, η εμβιομηχανική και η τρισδιάστατη εκτύπωση μας βοήθησε με την εισαγωγή νεων υλικων όπως μοσχεύματα για έλλειμμα ιστού και χόνδρου.
Πλεονεκτήματα για τον ασθενή
Τα οφέλη για τον ασθενή είναι πολλαπλά.
Η προσπέλαση της άρθρωσης γινεται με μικροσκοπικές τομές και, συνεπώς, η κάκωση των ιστών είναι ελάχιστη με αποτέλεσμα να υπάρχει λιγότερος πόνος για τον ασθενή.
Φυσικα, επιτυγχάνεται ταχύτερη ανάρρωση.
Μειωμένος χρόνος νοσηλείας (συνήθως δεν απαιτείται διανυκτέρευση του ασθενή στο νοσοκομείο).
Η επιστροφή στις δραστηριότητές του, καθημερινές και αθλητικές, είναι συντομότερη.
Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία είναι η οργανωμένη υλικοτεχνική υποδομή στο νοσοκομείο και, φυσικά, η σωστή εκπαίδευση του ιατρού στις αρθροσκοπικές τεχνικές .