Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρου Αθηνών

Αναπνευστική υγιεινή εν μέσω… πανδημίας

Από τον Αλέξανδρο Βίσκο, Πνευμονολόγο, Διευθυντή Πνευμονολογικού Τμήματος, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

 

Από την έναρξη της πανδημίας, πολλά έχουν αλλάξει σε παγκόσμιο επίπεδο στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων. Φόβος, καχυποψία, άγχος για τον διπλανό, είναι λίγα από τα συναισθήματα που κυριαρχούν στις μέρες μας. Το μόνο βέβαιο είναι, πως αν κάποιος που βρίσκεται σε δημόσιο χώρο αρχίζει να βήχει θα προκαλέσει πανικό στους γύρω του. Έτσι λοιπόν, αν κάποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξασκηθούμε στην αναπνευστική υγιεινή, αύτη είναι σίγουρα τώρα.

Πριν από τον κορωνοϊό, ήταν απόλυτα φυσιολογικό να πάμε στην δουλειά μας ή στο σχολείο με έναν ήπιο βήχα ή  συνάχι. Πλέον αυτό δεν ισχύει, διότι η πιθανότητα διασποράς κάποιου ιογενούς παράγοντα είναι υψηλή και αν συμβεί, δύσκολα θα είναι διαχειρίσιμη στο μικροπεριβάλλον του καθενός. Έτσι, εάν δεν αισθανόμαστε καλά και έχουμε συμπτώματα ιογενούς προσβολής καλό θα ήταν να παραμείνουμε στο σπίτι. Φυσικά αυτό προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις σε πολλαπλά επίπεδα * κοινωνικά, οικονομικά και ψυχολογικά. Με αυτόν τον τρόπο όμως, προστατεύουμε το κοινωνικό σύνολο συμβάλλοντας στην επιβράδυνση της εξάπλωσης των αναπνευστικών λοιμώξεων γενικότερα  (δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την γρίπη και τους ιούς του κοινού κρυολογήματος).

Η χρήση της μάσκας έχει αποδειχθεί μετά τον εμβολιασμό, το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης, μειώνοντας το ποσοστό των σταγονιδίων που απελευθερώνονται στον αέρα κατά την διάρκεια της ομιλίας, του βήχα και του φταρνίσματος. Προστατεύει τόσο εμάς τους ίδιους, όσο και τους γύρω μας. Καλό θα είναι, να φέρουμε πάντα μαζί μας μία-δύο επιπλέον μάσκες, για να τις αλλάζουμε όταν αυτό απαιτείται. Αν κάποιος δεν φοράει μάσκα και βήχει ή φτερνίζεται, θα πρέπει να καλύπτει το στόμα του με τον αγκώνα του ή με ένα μαντίλι. Πρέπει να αποφεύγουμε να βήχουμε χωρίς να καλύπτουμε το στόμα, ή καλύπτοντας το με τα χέρια. Αμέσως μετά την χρήση, θα πρέπει να πετάμε το μαντίλι στον κάδο απορριμμάτων. Επιβάλλεται πάντα να πλένουμε τα χέρια μας σε σαπούνι και νερό – ή με απολυμαντικό- μετά από βήχα ή φτάρνισμα. Οι σοβαροί αναπνευστικοί ιοί , μεταφέρονται συνήθως με τα χέρια μας όταν αγγίζουμε το πρόσωπό μας έχοντας ακουμπήσει μολυσμένες επιφάνειες.

Συνοψίζοντας, θα πρέπει να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας με βρόμικα χέρια και θα πρέπει να καθαρίζουμε τις επιφάνειες που έχουμε βήξει πάνω από αυτές ή έχουμε αγγίξει με μολυσμένα χέρια. Αυτή την εποχή καλό είναι να αποφεύγουμε τις χειραψίες, τα φιλιά και τις αγκαλιές. Κλείνοντας αυτήν την σύντομη ανασκόπηση που αφορά στην αναπνευστική υγιεινή, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε και τα βασικά συμπτώματα των αναπνευστικών λοιμώξεων. Έτσι λοιπόν, σε αυτά συγκαταλέγονται:

  • Πυρετός με ή χωρίς ρίγος
  • Βήχας με ή χωρίς απόχρεμψη
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Μυαλγίες - Κεφαλαλγίες
  • Ανοσμία ή και Αγευσία
  • Πονόλαιμος
  • Ρινική συμφόρηση
  • Ναυτία ή εμετός
  • Διάρροια
  • Εξανθήματα

Ακολουθώντας αυτούς τους απλούς κανόνες αναπνευστικής υγιεινής, προστατεύουμε τον εαυτό μας και το κοινωνικό σύνολο, συντελώντας αποτελεσματικά στον περιορισμό της πανδημίας.

Ιατρός

Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρου Αθηνών