Υπερήχων Καρδιάς (Ηχοκαρδιολογίας)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στο Τμήμα Καρδιολογίας πραγματοποιούνται οι κάτωθι εξετάσεις:

  1. Έγχρωμο υπερηχοκαρδιογράφημα (triplex καρδιάς) με σύγχρονο μηχάνημα με δυνατότητα m-mode, doppler και έγχρωμης απεικόνισης.
  2. Δοκιμασία κοπώσεως σε κυλιόμενο τάπητα (test κοπώσεως) με σύγχρονο μηχάνημα με δυνατότητα manual και πρωτοκόλλων κόπωσης.
  3. 24ωρη καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος (holter ρυθμού).
  4. 24ωρη καταγραφή αρτηριακής πιέσεως (holter πιέσεως).

Γιατί γίνεται το υπερηχοκαρδιογράφημα;

Tο υπερηχοκαρδιογράφημα ξεκαθαρίζει πιθανά ανατομικά προβλήματα των μεγάλων αγγείων της καρδιάς, των τοιχωμάτων της, καθώς και των βαλβίδων της καρδιάς. Επίσης δείχνει αν υπάρχει υγρό στο περικάρδιο, δηλαδή στο “σακουλάκι” που περιβάλλει και προστατεύει το μυ της καρδιάς.

Το εργαστήριο υπερήχων και Doppler καρδιάς είναι εξοπλισμένο με ψηφιακό σύστημα υπερηχοτομογραφίας PowerVision του οίκου Toshiba Medical Systems Ιαπωνίας.

Το συγκεκριμένο σύστημα παρέχει τη δυνατότητα λήψης:

  1. Υπερηχοκαρδιογραφήματος δυο διαστάσεων με κεφαλές ηλεκτρονικής σάρωσης.
  2. Μονάδα επεξεργασίας εικόνας με ιστική αρμονική (Tissuc Harmonic Imaging)
  3. Παλμικού (PW) και συνεχούς (CW) Doppler
  4. Έγχρωμου Doppler (CDI)
  5. Triplex Mode (2-D, συμβατικό Doppler, Color Doppler και M-Mode)
  6. Cine Loop

Ποια η χρησιμότητα της δοκιμασίας κόπωσης;

Η δοκιμασία κόπωσης γίνεται συχνά για να διαφωτίσει το γιατρό σε περίπτωση ανεξήγητων πόνων του ασθενούς στο στήθος, για την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας φαρμάκων σε αρρυθμίες, υπέρταση και ισχαιμία μυοκαρδίου. Η εξέταση συνιστάται εντόνως σε άτομα χωρίς συμπτώματα που όμως έχουν αυξημένο κίνδυνο να πάσχουν από στεφανιαία νόσο, λόγω ύπαρξης προδιαθεσικών παραγόντων, οι κυριότεροι εκ των οποίων είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η αύξηση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, ο σακχαρώδης διαβήτης, το βεβαρημένο κληρονομικό ιστορικό, το έντονο άγχος και η υπέρταση.

Στην καθημερινή κλινική πράξη οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο εξετάζονται σε ηρεμία, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματά τους εκδηλώνονται κατά ή μετά από σωματική κόπωση ή ψυχικές συγκινήσεις. Με τη δοκιμασία κόπωσης επιδιώκεται η πρόκληση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Επίσης, για να ξέρει ένας ασθενής πόσο αντέχει η καρδιά του στην άσκηση όταν έχει προηγηθεί κάποια καρδιολογική επέμβαση.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

HOLTER 24ωρης καταγραφής ηλεκτροκαρδιογραφήματος

Η συνεχής καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος, συνήθως για ένα με δύο 24ωρα, είναι μέθοδος η οποία βοηθά κυρίως στην ανεύρεση διαταραχών του καρδιακού ρυθμού, δεδομένου ότι αυτές οι διαταραχές είναι συνήθως παροδικές.

Πολλές φορές έρχονται στα εξωτερικά ιατρεία άρρωστοι που παραπονιούνται για αίσθημα παλμών που τους προκαλεί από δυσφορία ως και λιποθυμικά επεισόδια.

Στο ηλεκτροκαρδιογράφημα που τους γίνεται τις περισσότερες φορές είναι φυσιολογικό. Από το ιστορικό όμως είμαστε πεισμένοι ότι οι ασθενείς είχαν κάποιο επεισόδιο αρρυθμίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα χωρίς να ξέρουμε τι είδους αρρυθμία είχαν οι ασθενείς μας. Ο καλύτερος τρόπος να το αποκαλύψουμε, ιδίως αν τα επεισόδια αυτά συμβαίνουν συχνά, είναι να υποβάλουμε τον άρρωστο σε 24ωρη καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος.

HOLTER 24ωρης καταγραφής πιέσεως

Το Holter πίεσης είναι ένα ειδικό μηχάνημα αυτόματης μέτρησης της αρτηριακής πίεσης που καταγράφει τις διακυμάνσεις της πίεσης σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Πρόκειται για μια μικρή φορητή συσκευή που λειτουργεί με μπαταρίες. Έχει το μέγεθος μεγαλύτερο ενός κινητού τηλεφώνου, τη φοράει ο εξεταζόμενος γύρω από τη μέση του και φέρει μία περιχειρίδα (αεροθάλαμο) την οποία συνδέουμε στο βραχίονά του, όπως ένα κοινό πιεσόμετρο. Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται κάθε 30 λεπτά την ημέρα και κάθε 60 λεπτά τη νύχτα, ενώ ο ίδιος έχει τη δυνατότητα με το πάτημα ενός κουμπιού να κάνει επιπλέον μετρήσεις εφ’ όσον νιώσει κάποιο σύμπτωμα.

Η εξέταση είναι ανώδυνη και δεν χρειάζεται ειδική προετοιμασία. Ο εξεταζόμενος τη μεταφέρει μαζί του ολόκληρο το 24ωρο και καλείται να ακολουθήσει κανονικά το συνηθισμένο καθημερινό του πρόγραμμα. Αυτή η εξέταση κρίνεται συνήθως απαραίτητη για τη διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης και την αξιολόγηση της θεραπευτικής αγωγής. Με το  Holter αρτηριακής πιέσεως διαπιστώνεται η ύπαρξη αρτηριακής πιέσεως ή υπότασης. Ανιχνεύονται τα τυχόν υπερτασικά επεισόδια και αποφασίζεται η έναρξη αντιυπερτασικών φαρμάκων. Γίνεται ακόμη παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της αντιυπερτασικής αγωγής.

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στο Εργαστήριο Ηχοκαρδιολογίας διενεργούνται εξετάσεις με τη βοήθεια υψηλής τεχνολογίας διαγνωστικών μέσων (Vivid E95, Vivid iq, της GE Healthcare), όπως:

  • Triplex καρδιάς-Ανιούσας Αορτής-Αορτικού τόξου
  • Stress echo με δοβουταμίνη (Δυναμική Υπερηχοκαρδιογραφική Μελέτη)
  • Stress echo με εργομετρικό ποδήλατο
  • Διοισοφάγειο υπερηχογράφημα
  • Διεγχειρητικό Διοισοφάγειο Ηχοκαρδιογράφημα
  • 3D-Τρισδιάστατο Ηχοκαρδιογράφημα/ 3D-Διοισοφάγειο Ηχοκαρδιογράφημα

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Οι εξετάσεις που διενεργούνται με τη βοήθεια υψηλής τεχνολογίας διαγνωστικών μέσων είναι οι ακόλουθες:

  • Triplex καρδιάς-Ανιούσας Αορτής-Αορτικού τόξου:

Απεικόνιση των δομών και της λειτουργίας της καρδιάς και καταγραφή των ροών με τη μέθοδο Doppler. Επιπλέον μελετάται η τμηματική και συνολική παραμόρφωση (strain) του μυοκαρδίου, που αποτελεί πρώιμο και πολύ ευαίσθητο δείκτη, με εφαρμογή σε πληθώρα καρδιοπαθειών. Η ανιούσα αορτή και το αορτικό τόξο απεικονίζονται και ελέγχονται ως προς τη μορφολογία τους και τη λειτουργικότητά τους.

  • Stress echo με δοβουταμίνη (Δυναμική Υπερηχοκαρδιογραφική Μελέτη):

To Stress Echo  είναι μια εξέταση γρήγορη και αποτελεσματική, η οποία αξιοποιεί τους υπερήχους για τον έλεγχο της καρδιακής λειτουργίας σε συνθήκες φόρτισης-κόπωσης. Μας δίνει σημαντικές πληροφορίες τόσο για την συνολική όσο και για την τμηματική λειτουργία του μυοκαρδίου, ελέγχοντας τόσο την κίνηση όσο και την πάχυνση αυτού. Η εξέταση γίνεται με συγκεκριμένο πρωτόκολλο φόρτισης με δοβουταμίνη, χορήγησης ηχοαντιθετικού μέσου (ειδικού σκιαγραφικού) και χορηγώντας στο τέλος β-αναστολέα ενδοφλεβίως. Σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγείται και ατροπίνη ενδοφλεβίως.

Αποτελεί εξέταση εκλογής για γυναίκες και άνδρες η οποία προσφέρει:

1. Έγκαιρη και Έγκυρη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου σε ένα ή περισσότερα αγγεία, σε ασθενείς με υποψία ή γνωστή στεφανιαία νόσο.

2. Πλήρη έλεγχο βιωσιμότητας του μυοκαρδίου σε ασθενείς με γνωστή στεφανιαία νόσο και προηγούμενο έμφραγμα.

3. Αναλυτική πρόγνωση ασθενών με γνωστή ή όχι στεφανιαία νόσο όπως ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, με νεφρική δυσλειτουργία, με υπέρταση και με αυξημένη χοληστερόλη.

4. Ολοκληρωμένο προεγχειρητικό έλεγχο των ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε καρδιολογικές ή μη επεμβάσεις.

  • Stress echo με εργομετρικό ποδήλατο:

Γίνεται για διαγνωστικούς σκοπούς για διερεύνηση Βαλβιδοπαθειών και Υπερτροφικής Μυοκαρδιοπάθειας, για έλεγχο Βιωσιμότητας του μυοκαρδίου, Διαστολικής Καρδιακής Ανεπάρκειας αλλά και για την πρόγνωση των ασθενών και διερεύνηση δύσπνοιας

  • Διοισοφάγειο ηχοκαρδιογράφημα:

Για διερεύνηση καρδιολογικών αιτιών εγκεφαλικών επεισοδίων, απεικόνιση θρόμβων, όγκων, επικοινωνιών, βαλβιδοπαθειών.​

  • Διεγχειρητικό Διοισοφάγειο Ηχοκαρδιογράφημα:

Αναπόσπαστο κομμάτι της διάγνωσης και απεικόνισης κατά τη διάρκεια καρδιοχειρουργικών και διαδερμικών επεμβάσεων (βαλβιδοπλαστικές, mitral clip, συσκευών σύγκλεισης μεσοκολπικών επικοινωνιών και ωτίου του αριστερού κόλπου κλπ.)

  •  3D-Τρισδιάστατο Ηχοκαρδιογράφημα/ 3D-Διοισοφάγειο Ηχοκαρδιογράφημα

Προσφέρει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις τη δυνατότητα ευκρινέστερης ανατομικής διερεύνησης, αλλά και συνολική εκτίμηση της λειτουργικότητας της αριστερής κοιλίας.

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ