Βαριατρικής Χειρουργικής Τμήμα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η παχυσαρκία ορίζεται ως «η υπερβολική συσσώρευση λίπους λόγω της αυξημένης πρόσληψης θερμίδων και της μειωμένης δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης».

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) είναι ένας αδρός δείκτης για τον προσδιορισμό του επιπέδου παχυσαρκίας. Μπορείτε να υπολογίσετε τον δείκτη μάζας σώματος διαιρώντας το βάρος σας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σας σε μέτρα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Ένας άνθρωπος ύψους 1,75 μέτρα, που ζυγίζει 100 κιλά, έχει δείκτη μάζας σώματος 100/1,752 = 32,6 Kg/m2

Βάσει του ΒΜΙ, η παχυσαρκία κατηγοριοποιείται ως εξής:

Σοβαρή Παχυσαρκία  ΒΜΙ ≥ 40 kg/m2

Παχυσαρκία 2ου Βαθμού  ΒΜΙ : 35-39,9  kg/m2

Παχυσαρκία 1ου Βαθμού  ΒΜΙ : 30-34,9 kg/m2

Υπέρβαρος,-η  ΒΜΙ : 25-29,9 kg/m2

Φυσιολογικός,-η  ΒΜΙ : 18,5-24,9 kg/m2

Ελλιποβαρής ΒΜΙ : <15,5

Η παχυσαρκία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη πολλών σοβαρών θεμάτων, τα οποία συνοψίζονται στο τετράπτυχο «Λειτουργικά – Μεταβολικά – Ψυχολογικά – Κοινωνικά».

H Βαριατρική Χειρουργική, δηλαδή η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο αποτελεσματική και βιώσιμη λύση τόσο για ελάττωση του σωματικού βάρους όσο και για ύφεση όλων των συνιστωσών του μεταβολικού συνδρόμου (διαβήτης, υπέρταση και υπερλιπιδαιμία). Γι’ αυτό το λόγο η χειρουργική της παχυσαρκίας την τελευταία δεκαετία έχει μετατραπεί σε  Μεταβολική Χειρουργική. Ο στόχος αυτής είναι τριπλός:

  • Απώλεια βάρους
  • Αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία
  • Βελτίωση της ποιότητας ζωής

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Το Τμήμα Βαριατρικής Χειρουργικής και Μεταβολικών Νοσημάτων του Ιατρικού Ψυχικού προσφέρει όλο το εύρος της διερεύνησης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου. Απαρτίζεται από ομάδα πολλών συναφών ειδικοτήτων, που περιλαμβάνει Εξειδικευμένους Βαριατρικούς Χειρουργούς, Παθολόγους - Διαβητολόγους, Γαστρεντερολόγους, Αναισθησιολόγους και Διαιτολόγους. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα στενής συνεργασίας με συναφή τμήματα καθώς και με τον προσωπικό ιατρό ή/και διαιτολόγο των ασθενών, ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες, ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα με κύριο γνώμονα την ασφάλεια και την κατάλληλη εξατομικευμένη αντιμετώπιση του κάθε ασθενούς.

Το τμήμα μας με, πολύχρονη εμπειρία στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, προσφέρει όλες τις σύγχρονες βαριατρικές παρεμβάσεις με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο. Ενδεικτικά αναφέρουμε αυτές που πραγματοποιούνται πιο συχνά:

  • Επιμήκη γαστρεκτομή (“γαστρικό μανίκι”).
  • Γαστρική πτύχωση σε τρία στρώματα.
  • Γαστρική παράκαμψη Roux-en-Y.
  • Γαστρική παράκαμψη μιας αναστόμωσης (“mini-bypass”, OAGB).
  • Δωδεκαδακτυλοειλεϊκή παράκαμψη μιας αναστόμωσης (SADI-S).
  • Επανεπεμβάσεις επί άλλων προηγούμενων βαριατρικών παρεμβάσεων (Revisional surgery).
  • Μη χειρουργικές μεθόδους απώλειας βάρους
  • Γαστρικό μπαλόνι καταπινόμενο (δίχως τη χρήση ενδοσκόπησης).
  • Γαστρικό Botox (ενδοσκοπικά).
  • Φαρμακευτική αγωγή με τελευταίας γενιάς σκευάσματα.

Οι ασθενείς που προσέρχονται στο Τμήμα, αντιμετωπίζονται εξατομικευμένα και πολυπαραγοντικά με την πλήρη ενδεδειγμένη διερεύνηση και αξιολόγηση ώστε να προταθεί η κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση μετά από ανάλυση του μεταβολικού προφίλ, των διατροφικών συνηθειών και της προσωπικότητας τους. Παράλληλα βελτιστοποιούνται τα όποια προβλήματα υγείας από την ομάδα των ειδικών.

Όταν προκριθεί η χειρουργική της παχυσαρκίας ως ενδεδειγμένη λύση, οι ασθενείς προετοιμάζονται διεξοδικά από την ομάδα μας και -αν υπάρχουν- σε συνεργασία με τους προσωπικούς Ιατρούς και Διαιτολόγο των ασθενών. Η αναισθησιολογική ομάδα αποτελείται από εξειδικευμένους ιατρούς στην Βαριατρική Αναισθησία, με πολυετή εμπειρία.

Το σημαντικότερο είναι ότι παρέχεται πλήρης μετεγχειρητική παρακολούθηση σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές ,ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη επιτυχία και ασφάλεια της βαριατρικής επέμβασης σε βάθος χρόνου. Η μακροχρόνια μετεγχειρητική παρακολούθηση μπορεί να γίνει και από ειδικούς της επιλογής του ασθενούς με τη δική μας συνεργασία και υποστήριξη.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Η νοσογόνος παχυσαρκία ορίζεται από τη σχέση ύψους και βάρους, η οποία καλείται Δείκτης Μάζας Σώµατος (ΔΜΣ) ή αλλιώς BMI (Body Mass Index) και προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους (σε κιλά ), µε το ύψος (σε µέτρα, στο τετράγωνο), π.χ. ένας ενήλικας µε βάρος 100 κιλά και ύψος 1,80 θα έχει ΔΜΣ (BMI)100/(1,80x1,80) =30,86.

Σε αυτό το πλαίσιο, ΒΜΙ μεταξύ 18-25 θεωρείται κανονικό βάρος, ΒΜΙ μεταξύ 25-30 συνιστά υπερβολικό βάρος, ΒΜΙ μεταξύ 30-35 συνιστά παχυσαρκία.

Ως νοσογόνος παχυσαρκία ορίζεται ΒΜΙ άνω του 40, χωρίς κανένα συνοδό νόσημα, ή ΒΜΙ άνω του 35 όταν υπάρχουν τουλάχιστον δυο συνοδά νοσήματα.

Σύµφωνα µε τον Παγκόσμιο Οργανισµό Υγείας (ΠΟΥ), η παχυσαρκία είναι µία πραγματική νόσος µε τρομακτικές επιπτώσεις στην υγεία, στην ικανότητα προς εργασία, στην κοινωνικότητα, καθώς και στην ποιότητα και διάρκεια ζωής.

Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι ο αριθµός των ενηλίκων µε πρόβληµα παχυσαρκίας ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια, ενώ οι υπέρβαροι ανέρχονται σε 1,4 δισεκατομμύρια.

Χαρακτηριστικά, το 69% του πληθυσμού των ΗΠΑ αποτελείται από υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτοµα. Τα τελευταία δηµογραφικά στοιχεία δείχνουν µία αύξηση των παχύσαρκων, που αφορά όλες τις ηλικίες αλλά κυρίως νεαρά άτοµα.

Η χειρουργική της παχυσαρκίας κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια λόγω των µετρίων αποτελεσμάτων που έχουν οι φαρμακευτικές λύσεις, αλλά και οι δίαιτες.

Οι προσπάθειες χειρουργικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας ξεκίνησαν τη δεκαετία του ‘50. Μόνο, όµως, τα τελευταία 15 χρόνια, µε την καθιέρωση της λαπαροσκόπησης στην καθημερινή χειρουργική πρακτική, επετράπη µία πραγματική αύξηση των βαριατρικών επεμβάσεων, οι οποίες γρήγορα έγιναν ανώδυνες και εξαιρετικά αποτελεσματικές.

Η εκδήλωση της παχυσαρκίας εξαρτάται από τον τρόπο ζωής και συγκεκριμένα από την καθιστική εργασία, την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, χωρίς όµως να αγνοούνται οι γενετικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες.

Η χειρουργική της αντιμετώπιση έχει τρεις κύριους στόχους:

  • Την άµεση απώλεια βάρους και την ίαση των συνοδών νοσημάτων.
  • Τη διατήρηση του αποτελέσματος σε βάθος χρόνου.
  • Την καλή ποιότητα ζωής.

Η παχυσαρκία ευθύνεται για µία πληθώρα νοσημάτων, όπως:

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2: Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, που οφείλεται κυρίως στην αντοχή στην ινσουλίνη. Χωρίς αγωγή είναι µαθηµατικά βέβαιες οι επιπλοκές του διαβήτη που αφορούν τα αγγεία, τους νεφρούς και τα µάτια.

Η αρτηριακή υπέρταση και καρδιοαγγειακά προβλήματα: Η υπέρταση προκαλεί βλάβες στην καρδιά και τα αγγεία, κυρίως του εγκεφάλου και των νεφρών.

Προβλήματα στις αρθρώσεις: Οι αρθρώσεις, οι οποίες δε µπορούν να αντέξουν για µεγάλο χρονικό διάστηµα τα υπερβολικά κιλά, καταστρέφονται προοδευτικά. Το αποτέλεσμα είναι η εµφάνιση αρθρίτιδας, κυρίως στα ισχία και τα γόνατα.

Αναπνευστικές διαταραχές: Το άσθµα και η δύσπνοια στην κόπωση, είναι πολύ συχνές διαταραχές των παχύσαρκων. Το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας είναι µία πολύ σοβαρή επιπλοκή της παχυσαρκίας, διότι κατά τη διάρκεια του ύπνου σταµατά η αναπνοή και µειώνεται η παροχή οξυγόνου στον οργανισµό.

Η χολολιθίαση: Η χολή, υπερκορεσµένη σε χοληστερόλη, γίνεται λιθογόνος µε αυξημένο κίνδυνο εµφάνισης επιπλοκών, όπως η χολοκυστίτιδα ή η παγκρεατίτιδα.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Ευνοείται από τη διάταση του διαφράγματος και την ενδοκοιλιακή αύξηση της πίεσης, λόγω του πάχους. Αποτέλεσμα της παλινδρόμησης είναι η οισοφαγίτιδα, δηλαδή χηµικό έγκαυµα του οισοφάγου, η οποία απαιτεί συγκεκριμένη αγωγή.

Η δυσλιπιδαιµία: ∆ιαταραχές του µεταβολισµού των λιπιδίων.

Η υπογονιμότητα και διαταραχές της περιόδου: Η υπερβολική αύξηση του λίπους αυξάνει το επίπεδο των οιστρογόνων και προκαλεί διαταραχές της περιόδου και υπογονιμότητα.

Η ακράτεια ούρων: Ακράτεια ούρων, η οποία οφείλεται στην αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση και τις διαταραχές της στατικής της πυέλου που προκαλεί.

Η κατάθλιψη: Είναι αποτέλεσμα των χρόνιων ενοχλημάτων, της αποτυχίας της δίαιτας και της κακής εικόνας που αποκτά για τον εαυτό του το άτοµο.

Επιπλέον, η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου: Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος του νεφρού για άντρες και γυναίκες, καθώς επίσης κίνδυνος καρκίνου του µαστού και της µήτρας στις γυναίκες.

Βεβαίως, δεν πρέπει να αγνοείται ο κοινωνικό-οικογενειακός αποκλεισµός, ο οποίος συνδέεται µε δυσκολία στην αναζήτηση εργασίας στην επαγγελματική εξέλιξη, στις ενδυματολογικές επιλογές, κ.λπ.

Δεν µπορούν να χειρουργηθούν για ιατρικούς λόγους οι χρήστες ουσιών, οι ασθενείς µε µη ρυθμισμένα ψυχιατρικά νοσήματα, οι µη συμμορφούμενοι ασθενείς, οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, HIV λοίμωξη, φυματίωση ή έλκος στοµάχου, µε υψηλό αναισθησιολογικό κίνδυνο - λόγω αναπνευστικών καρδιολογικών ή άλλων προβλημάτων – και οι εγκυμονούσες.

Χειρουργική Αντιμετώπιση της Νοσογόνου Παχυσαρκίας

Η αρχή γίνεται με τη συνάντηση γιατρού – ασθενούς, κατά την οποία εκτιμάται η κατάσταση της υγείας του ενδιαφερομένου, των διατροφικών του συνηθειών και του ψυχισμού του, ούτως ώστε να δρομολογηθεί ο προεγχειρητικός έλεγχος.

Ο τελευταίος περιλαμβάνει αιματολογικές εξετάσεις, καρδιολογική, πνευμονολογική και αναισθησιολογική αξιολόγηση.

Το χειρουργείο προγραμματίζεται είτε άµεσα, είτε αργότερα, εάν πρέπει να µεσολαβήσει η προετοιμασία του ασθενούς και η ρύθμιση των προβλημάτων υγείας του.

Τα βαριατρικά χειρουργεία δύναται να γίνουν λαπαροσκοπικά και πάντοτε υπό γενική αναισθησία. Ο χρόνος παραµονής στο νοσοκοµείο ποικίλει από μία έως πέντε ηµέρες.

Υπάρχουν δυο τύποι χειρουργικών επεμβάσεων:

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών. Η κύρια και κοινή διαταραχή σε όλες τις μορφές διαβήτη είναι η υπεργλυκαιμία, δηλαδή οι αυξημένες τιμές σακχάρου στο αίμα.

Διακρίνεται στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, στο διαβήτη κυήσεως και σε άλλους ειδικούς, σπάνιους τύπους.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι οφείλεται στην καταστροφή των Β κυττάρων του παγκρέατος, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες παράγουν την ορμόνη ινσουλίνη. Έτσι, σε αυτόν τον τύπο σακχαρώδη διαβήτη παρατηρείται απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης και για τη θεραπεία αυτού είναι απαραίτητη η εξωγενής χορήγησης ινσουλίνης.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ οφείλεται σε συνδυασμό διαταραχής της έκκρισης αλλά και της δράσης της ινσουλίνης (αντίσταση των ιστών στην ινσουλίνη).

Περισσότερα από 350 εκατομμύρια άτομα, πάσχουν σήμερα από σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς είναι αδιάγνωστοι.

Παράγοντες κινδύνου σακχαρώδη διαβήτη

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη είναι η παχυσαρκία, η απουσία άσκησης, η κληρονομικότητα, οι γυναίκες με ιστορικό γέννησης υπέρβαρου τέκνου ή που πάσχουν από το σύνδρομο των πολυκυστικω?ν ωοθηκών, η υπέρταση, το ιστορικό καρδιαγγειακού επεισοδίου και άλλοι.

Γιατί είναι σημαντικό να ρυθμίζουμε τις τιμές σακχάρου;

Σημαντικό βήμα στη θεραπεία και στη ρύθμιση των σακχάρων αίματος αποτελεί η σωστή εκπαίδευση των διαβητικών ασθενών, προκειμένου να τηρηθούν κατ΄ αρχήν οι υγιεινοδιαιτητικές οδηγίες που θα δοθούν από τον ειδικό ιατρό.

Η καλή ρύθμιση των σακχάρων αίματος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της εμφάνισης των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη.

Διάγνωση σακχαρώδους διαβήτη

Η διάγνωση του διαβητικού ασθενούς γίνεται με τη μέτρηση του πρωινού σακχάρου αίματος ή των τιμών σακχάρων κατά τη διάρκεια της καμπύλης γλυκόζης.

Στη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη χρησιμοποιείται, επίσης, η μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), η οποία αντανακλά το μέσο όρο των σακχάρων του τελευταίου τριμήνου.

Τί είναι ο προδιαβήτης;

Προδιαβητικά ονομάζονται τα άτομα που έχουν τιμές σακχάρου υψηλότερες των φυσιολογικών, όχι, όμως, τόσο υψηλές για να χαρακτηριστούν διαβητικοί.

Χρησιμοποιούμε τον όρο «προδιαβήτη» για να υποδείξουμε το σχετικά υψηλό κίνδυνο για μελλοντική ανάπτυξη διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου.

Ποιά άτομα πρέπει να ελέγχονται για σακχαρώδη διαβήτη;

Άτομα ασυμπτωματικά, μη παχύσαρκα και χωρίς παράγοντες κινδύνου οφείλουν να ελεγχθούν για σακχαρώδη διαβήτη στην ηλικία των 45 χρόνων.

Νωρίτερα οφείλουν να ελέγχονται τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και έχουν κάποιο επιπλέον παράγοντα κινδύνου, όπως έλλειψη άσκησης, συγγενείς πρώτου βαθμού με διαγνωσμένο σακχαρώδη διαβήτη, ή πάσχουν από υπέρταση, δυσλιπιδαιμία ή καρδιαγγειακή νόσο.

Επίσης, πρέπει να ελέγχονται τακτικά οι υπέρβαρες/παχύσαρκες μητέρες που είχαν διαγνωσθεί με διαβήτη κυήσεως ή έχουν γεννήσει υπέρβαρα νεογνά.

Πρόληψη σακχαρώδους διαβήτη

Τα άτομα με προδιαβήτη πρέπει να παρακολουθούνται για την ανάπτυξη διαβήτη από τους ειδικούς τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Η αλλαγή στον τρόπο ζωής μπορεί να μειώσει το ποσοστό εξέλιξης σε σακχαρώδη διαβήτη και μάλιστα είναι πιο αποτελεσματική ακόμα και από τη χορήγηση αντιδιαβητικών φαρμάκων.

Οι ασθενείς με προδιαβήτη θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που θα λάβουν από τον ιατρό τους με στόχο την απώλεια βάρους και την αύξηση της σωματικής τους δραστηριότητας.

Γενικά, συνιστάται ήπιας-μέτριας έντασης άσκηση για τουλάχιστον 150 λεπτά εβδομαδιαίως.

Το σχετικά γρήγορο βάδισμα για μόλις 30 λεπτά την ημέρα καλύπτει τις ανάγκες για σωματική άσκηση του προδιαβητικού.

Ταυτόχρονα, πρέπει να αντιμετωπίζονται και άλλοι συνυπάρχοντες παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία.

Θεραπευτικοί στόχοι σακχαρώδους διαβήτη

Οι τιμές της γλυκόζης νηστείας πρέπει να είναι μεταξύ 70 και 130mg/dl, ενώ σημαντική είναι και η ρύθμιση των μεταγευματικών σακχάρων (η μέτρηση αυτών γίνεται δύο ώρες μετά τα γεύματα).

Οι στόχοι, όμως, πρέπει να εξατομικεύονται ανάλογα με τον διαβητικό ασθενή και ανάλογα με άλλους παράγοντες, όπως η διάρκεια του σακχαρώδη διαβήτη, η ηλικία, το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενούς και άλλους.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η ικανότητα του διαβητικού ασθενούς να αντιληφθεί τις υπογλυκαιμίες.

Η ανεπίγνωστη υπογλυκαιμία, δηλαδή όταν ο ίδιος ο διαβητικός ασθενής δεν αντιλαμβάνεται τις χαμηλές τιμές σακχάρου, αποτελεί σημαντικό περιοριστικό παράγοντα για τη ρύθμιση των σακχάρων και στους ασθενείς αυτούς οι θεραπευτικοί μας στόχοι είναι συνήθως λιγότερο αυστηροί.

Ταυτόχρονα με τη ρύθμιση των σακχάρων αίματος οφείλουμε να δώσουμε μεγάλη προσοχή και σε άλλες συνυπάρχουσες διαταραχές, όπως η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία.

Αντιμετώπιση σακχαρώδους διαβήτη

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα στη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη είναι η δίαιτα και η άσκηση. Ακόμα και όταν είναι απαραίτητη η προσθήκη φαρμακευτικής αγωγής, δεν πρέπει ποτέ να παραλείπουμε τις υγειινοδιαιτητικές οδηγίες.

Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμα και μικρή απώλεια βάρους σε συνδυασμό με άσκηση επαρκούν για τη ρύθμιση των σακχάρων σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

Κι ενώ στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι είναι απαραίτητη η χορήγηση ινσουλίνης, η έναρξη της θεραπευτικής αγωγής στους ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ γίνεται με αντιδιαβητικά δισκία.

Έτσι, όταν η αλλαγή στον τρόπο ζωής (δίαιτα και άσκηση) δεν επαρκεί, γίνεται σταδιακή προσθήκη αντιδιαβητικών δισκίων μέχρι να επιτευχθούν οι γλυκαιμικοί στόχοι.

Η χορήγηση ινσουλίνης στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ είναι απαραίτητη όταν οι τιμές σακχάρου εξακολουθούν να είναι υψηλές παρά τις διατροφικές οδηγίες και τη λήψη αντιδιαβητικών δισκίων.

Η συνήθης πρακτική περιλαμβάνει τη διατήρηση των αντιδιαβητικών δισκίων και την προσθήκη σε αυτά μίας δόσης ινσουλίνης (χορήγηση βασικής ινσουλίνης).

Καθώς αυξάνεται η διάρκεια του διαβήτη και μειώνεται η ικανότητα των β-κυττάρων του παγκρέατος να εκκρίνουν ινσουλίνη, είναι δυνατόν να απαιτηθούν πολλαπλές ενέσεις ινσουλίνης για τη διατήρηση της ευγλυκαιμίας.

Χρόνιες επιπλοκές σακχαρώδη διαβήτη

Οι χρόνιες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να μειωθούν μέσω της καλής ρύθμισης των σακχάρων αίματος.

Τα όργανα στόχοι που προσβάλλονται από το σακχαρώδη διαβήτη είναι οι οφθαλμοί, οι νεφροί, το νευρικό σύστημα και τα αγγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των περιφερικών αρτηριών.

Όσον αφορά στους οφθαλμούς, η λεγόμενη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η βλάβη των μικρών αγγείων των οφθαλμών και χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση.

Ο έλεγχος σε οφθαλμίατρο για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια οφείλει να αρχίζει νωρίς, με τη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη, και πολύ πριν ο ασθενής αποκτήσει συμπτώματα. Πρέπει να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Η προσβολή των νεφρών ονομάζεται διαβητική νεφροπάθεια και είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες αιμοκάθαρσης παγκοσμίως. Η διαβητική νεφροπάθεια είναι ασυμπτωματική στα αρχικά στάδια της νόσου και για το λόγο αυτό οι διαβητικοί ασθενείς πρέπει να υποβάλλονται σε τουλάχιστον ετήσια εξέταση των ούρων για απέκκριση λευκώματος.

Η διαβητική νευροπάθεια διακρίνεται σε:

  • περιφερική διαβητική νευροπάθεια, η οποία εκδηλώνεται συνήθως με συμπτώματα από τα κάτω άκρα, όπως αιμωδίες, άλγος, αίσθημα καύσους και άλλα, και στη
  • διαβητική νευροπάθεια του αυτονόμου νευρικού συστήματος, στην οποία μπορεί να παρατηρηθούν συμπτώματα από το στομάχι (γαστροπάρεση), διαταραχή της ούρησης και των κενώσεων (διάρροιες ή δυσκοιλιότητα), ορθοστατική υπόταση, στυτική δυσλειτουργία και άλλα.

Η προσβολή των μεγάλων αγγείων αφορά κυρίως στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς, στις καρωτίδες, και στα αγγεία των κάτω άκρων, γνωστή και ως μακροαγγειοπάθεια, και μπορεί να εκδηλωθεί ως στηθάγχη ή ακόμα και οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικά επεισόδια ή διαλείπουσα χωλότητα (άλγος στα κάτω άκρα κατά τη βάδιση).

Τέλος, το «διαβόητο» διαβητικό πόδι οφείλεται στην περιφερική νευροπάθεια ή/και περιφερική αρτηριοπάθεια ενώ πολλές φορές συνυπάρχει κάποιος τραυματισμός του ποδιού που δεν έγινε αντιληπτός, αφού μέσω της περιφερικής νευροπάθειας καταργείται/μειώνεται η αίσθηση του πόνου στους διαβητικούς ασθενείς αυτούς και εάν δεν υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ακρωτηριασμό.

ΓΙΑΤΙ ΕΜΑΣ

Στόχος μας είναι να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή και ολοκληρωμένη φροντίδα ώστε οι ασθενείς μας να ξεπεράσουν το πρόβλημα υγείας που τους απασχολεί και να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής μακροχρόνια.

Το Τμήμα μας αποτελείται από έμπειρα στελέχη με μεγάλη εμπειρία και μακροχρόνια εξειδίκευση σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού. Οι προτεινόμενες θεραπείες ακολουθούν την πιο ενημερωμένη εκδοχή των διεθνών κατευθυντήριων γραμμών ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται πάντα κατόπιν πολυπαραγοντικής και εξατομικευμένης προσέγγισης και αναλύονται διεξοδικά στον ενδιαφερόμενο.  Επιπλέον, για την επίτευξη αυτού του σκοπού επιστρατεύονται σύγχρονες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση, προκειμένου να γίνει η επιλογή του κατάλληλου θεραπευτικού μοντέλου για τον κάθε ασθενή.  Εξάλλου, η ομάδα μας έχει σειρά ανακοινώσεων και δημοσιεύσεων στη διεθνή βιβλιογραφία πάνω στο αντικείμενο.

Η διεπιστημονική ομάδα γνωρίζει ότι για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα απαιτείται σκληρή δουλειά και αφοσίωση στον ασθενή. Αυτό εγγυόμαστε ότι απολαμβάνουν όλοι οι ασθενείς μας ανεξάρτητα από το πόσο μικρό ή μεγάλο είναι το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Όλη η ομάδα μοιράζεται τις ίδιες αξίες και ενδιαφέρον για τον ασθενή μας. Η παρεχόμενη φροντίδα δίνει ιδιαίτερη έμφαση πέραν του αυστηρά ιατρικού μέρους, στην αποτελεσματική επικοινωνία με τον ασθενή και την οικογένεια του. Υπάρχει συνεπώς, ενεργός συμμετοχή του ασθενούς σε κάθε στάδιο της αξιολόγησης της νόσου του, συνεννόηση και επεξήγηση των θεραπευτικών επιλογών, των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων, των εναλλακτικών και των προσδοκιών της προτεινόμενης θεραπείας.

Καρπός αυτής της δουλειάς είναι μεγάλος αριθμός ανακοινώσεων σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά συνέδρια κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας και πλήθος δημοσιεύσεων σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη αναγνώριση όμως του έργου μας, προέρχεται από τους χιλιάδες ασθενείς μας, από την έκφραση της ικανοποίησης τους, τόσο για το αποτέλεσμα της παρέμβασης μας, όσο για την παρακολούθηση και τη στήριξη που είχαν πριν και μετά τη θεραπεία τους. Η μακροχρόνια επικοινωνία μαζί τους από όλη την ομάδα λειτουργεί αμφίδρομα. Συμβάλλει στη διατήρηση και βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων τους, αλλά ταυτόχρονα βοηθά στην καλύτερη κατανόηση από εμάς των αναγκών και των προσδοκιών τους σε βάθος χρόνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ