Το Εργαστήριο Επεμβατικής Καρδιολογίας διαθέτει σύγχρονες αίθουσες αιμοδυναμικού εργαστηρίου, όπου αντιμετωπίζεται σε καθημερινή βάση και σε όλη τη διάρκεια του 24/ώρου όλο το φάσμα της στεφανιαίας νόσου, της περιφερικής αγγειακής νόσου αλλά και των δομικών - συγγενών καρδιοπαθειών τόσο διαγνωστικά όσο και θεραπευτικά.
Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών λειτουργεί το μοναδικό στην Ελλάδα, νέο πιστοποιημένο Ρομποτικό Υβριδικό Χειρουργείο –«ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», σημείο αναφοράς για πολύπλοκες αορτικές και άλλες χειρουργικές παθήσεις, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Στις διαγνωστικές επεμβάσεις καρδιολογίας ανήκει η στεφανιογραφία (απεικόνιση των αρτηριών της καρδιάς για την αξιολόγηση της βαρύτητας της στεφανιαίας νόσου). Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η στεφανιογραφία πραγματοποιείται με προσπέλαση από το χέρι και την κερκιδική αρτηρία (ελάχιστα επεμβατική), με την οποία επιτυγχάνεται χωρίς κίνδυνο αιμορραγίας η γρήγορη κινητοποίηση του ασθενούς και εξιτήριο σε λίγες ώρες.
Επίσης, στο Εργαστήριο Επεμβατικής Καρδιολογίας διενεργείται πλήρης αιμοδυναμικός - απεικονιστικός έλεγχος δεξιών και αριστερών κοιλοτήτων για την ακριβή διάγνωση βαλβιδοπαθειών, ανευρυσμάτων αορτής, καρδιακής ανεπάρκειας, συγγενών καρδιοπαθειών και πνευμονικής υπέρτασης.
Στις επεμβατικές πράξεις ανήκουν η αγγειοπλαστική - τοποθέτηση stent τελευταίας γενιάς στις στεφανιαίες αρτηρίες, όταν διαπιστώνονται σημαντικές στενώσεις με περιστασιακή παράλληλη χρήση ενδοστεφανιαίου υπέρηχου.
Η αγγειοπλαστική επέμβαση γίνεται κατά την ίδια συνεδρία με τη στεφανιογραφία, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, από την ίδια τομή στο πόδι ή στο χέρι (κερκιδική προσπέλαση).
Βασική δέσμευση και αποστολή του Τμήματος Επεμβατικής Καρδιολογίας είναι η διενέργεια της πρωτογενούς αγγειοπλαστικής οποιαδήποτε ώρα και ημέρα, δηλαδή της άμεσης διάνοιξης της αποφραγμένης αρτηρίας σε περίπτωση οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου με άριστα αποτελέσματα.
Η μέθοδος πρωτογενούς αγγειοπλαστικής είναι διεθνώς καθιερωμένη ως η καλύτερη αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος, απαιτεί ετοιμότητα και έμπειρο προσωπικό και επιτελείται σε πολύ λίγα κέντρα στη χώρα μας σε 24ωρη βάση.
Άμεση προτεραιότητα είναι η προώθηση του προγράμματος διαδερμικής εμφύτευσης αορτικής βαλβίδας (TAVI) από την εξειδικευμένη ομάδα που αποτελείται από επεμβατικούς καρδιολόγους, καρδιοχειρουργούς, αναισθησιολόγους και αγγειοχειρουργούς.
Άλλες επεμβάσεις καρδιολογίας είναι η αγγειοπλαστική περιφερικών αγγείων (καρωτίδες, νεφρικές αρτηρίες), η αντιμετώπιση συγγενών καρδιοπαθειών, όπως η μεσοκολπική επικοινωνία, το ανοιχτό ωοειδές τρήμα, ο ανοιχτός αρτηριακός πόρος, η βαλβιδοπλαστική με τοποθέτηση stent στη στένωση του ισθμού της αορτής, η βαλβιδοπλαστική μιτροειδούς και πνευμονικής βαλβίδας και η διαδερμική διόρθωση ανεπάρκειας μιτροειδούς βαλβίδας.
Εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης
Στο Εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης πραγματοποιείται όλο το φάσμα των επεμβάσεων ηλεκτροφυσιολογίας και βηματοδότησης από εξειδικευμένους επεμβατικούς ηλεκτροφυσιολόγους.
Εμφυτεύσεις βηματοδοτών
Το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο είναι διαθέσιμο όλες τις μέρες και ώρες της εβδομάδας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για εμφυτεύσεις μόνιμων βηματοδοτικών συστημάτων σε ασθενείς στους οποίους είναι επείγουσα η εμφύτευση του βηματοδότη.
Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών υπάρχει η δυνατότητα για εμφυτεύσεις των πρωτοποριακής τεχνολογίας βηματοδοτών χωρίς καλώδια.
Ο βηματοδότης Micra είναι ο μικρότερος βηματοδότης που έχει εμφυτευθεί μέχρι σήμερα σε άνθρωπο αποτελώντας την επιτομή της σύγχρονης νανοτεχνολογίας.
Η καινοτόμος συσκευή είναι 93% μικρότερη από τους υπάρχοντες βηματοδότες, έχει παρόμοιο μέγεθος με το νόμισμα ενός ευρώ και ελαχιστοποιεί τις επιπλοκές αφού δεν έχει καλώδια ή δεν απαιτεί τη δημιουργία «θήκης» στο στήθος.
Η εμφύτευση βηματοδότη πραγματοποιείται διαμέσου της μηριαίας φλέβας και ο έλεγχός της πραγματοποιείται τηλεμετρικά με δέκτη που τοποθετείται στο θώρακα του ασθενούς.
Εμφυτεύσεις απινιδωτών και αμφικοιλιακών συστημάτων
Η εμφύτευση του απινιδωτή αποτελεί πλέον αναγνωρισμένη θεραπεία που προλαμβάνει τον αιφνίδιο θάνατο σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και σε ασθενείς με δομική καρδιοπάθεια, όπως ασθενείς με έμφραγμα μυοκαρδίου, διατατική μυοκαρδιοπάθεια, υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και ηλεκτρικά νοσήματα της καρδιάς.
Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών παρέχουμε τη δυνατότητα εμφύτευσης των σύγχρονων απινιδωτών μικρότερου μεγέθους και μεγαλύτερη διάρκεια Ζώης (πάνω από 10 έτη), οι οποίοι είναι συμβατοί με διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας.
Επιπλέον, για τους ασθενείς με συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας εμφυτεύονται συστήματα, τα οποία παρέχουν έγκαιρα τις πληροφορίες για τη συμφόρηση του ασθενούς (μέσω μέτρησης των ενδοθωρακικών αντιστάσεων), δίνοντας τη δυνατότητα για πρώιμη εντατικοποίηση της αγωγής τους και επακόλουθη μείωση νοσηλειών στο νοσοκομείο.
Ένας στους τρεις ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια χρήζουν επίσης εμφύτευσης αμφικοιλιακών συστημάτων μαζί με τον απινιδωτή.
Ο απινιδωτής προλαμβάνει από το αιφνίδιο γεγονός του καρδιακού θανάτου ενώ ο αμφικοιλιακός βηματοδότης στους κατάλληλα επιλεγμένους ασθενείς επανασυγχρονίζει την καρδιακή σύσπαση βελτιώνοντας συχνά θεαματικά την καρδιακή λειτουργία και την κλινική κατάσταση του ασθενούς.
Πανελλήνια πρωτοπορία αποτελεί και η δυνατότητα εμφύτευσης των πρώτων πλήρως υποδόριων απινιδωτών, στους οποίους το απινιδωτικό καλώδιο τοποθετείται υποδορίως στο στέρνο με επακόλουθη μείωση των αγγειακών βλαβών και των λοιμώξεων.
Οι υποδόριοι απινιδωτές αποτελούν ενδεδειγμένη επιλογή σε νέους ασθενείς με μυοκαρδιοπάθειες, συγγενείς καρδιοπάθειες και ηλεκτρικά νοσήματα, εξασφαλίζοντας μια μακρόχρονη ανεπίπλεκτη πορεία.
Επεμβάσεις κατάλυσης (ablation) κολπικής μαρμαρυγής
Οι επεμβάσεις κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής πραγματοποιούνται τόσο με τη σύγχρονη μέθοδο της κρυοπηξίας όσο και με τη βοήθεια των πιο σύγχρονων συστημάτων ηλεκτροανατομικής χαρτογράφησης, τα οποία προσφέρουν επίσης αντικειμενική εκτίμηση κάθε καυτηριασμού (CARTO 3, Smart-touch).
Η αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής υπερβαίνει το 80% στο εργαστήριο Επεμβατικής Ηλεκτροφυσιολογίας.
Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία νόσος και όχι απλά μια αρρυθμία και χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση με κατάλληλη επιλογή της αντιπηκτικής, αντιαρρυθμικής και επεμβατικής θεραπείας αλλά και των συνοδών νοσημάτων σε συνεργασία με τις άλλες ειδικότητες.
Σε ασθενείς με υψηλό θρομβοεμβολικό κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και παράλληλα υψηλό αιμορραγικό κίνδυνο υπάρχει επίσης η δυνατότητα για διαδερμική σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου και επακόλουθης διακοπής των αντιπηκτικών φαρμάκων μέσω μίας επέμβασης που πραγματοποιείται διαδερμικά μέσω της μηριαίας φλέβας.
Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι και οι καταλύσεις κολπικού πτερυγισμού πραγματοποιούνται με τη βοήθεια των συστημάτων ηλεκτροανατομικής χαρτογράφησης (CARTO 3, Smart-touch) αυξάνοντας κατά πολύ τόσο της αποτελεσματικότητα (μεγαλύτερη του 95%) όσο και την ασφάλεια των καταλύσεων.
Καταλύσεις (ablation) κοιλιακών ταχυκαρδιών
Στο Εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας υπάρχει εμπειρία και ειδικό ενδιαφέρον αναφορικά με τη διαχείριση ασθενών με κοιλιακές αρρυθμίες.
Με βάση τον ενδεδειγμένο κλινικοεργαστηριακό έλεγχο επιλέγονται οι ασθενείς στους οποίους θα πραγματοποιηθούν με ιδιαίτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα οι ενδοκαρδιακές και επικαρδιακές καταλύσεις κοιλιακών ταχυκαρδιών με τη βοήθεια συστημάτων ηλεκτροανατομικής χαρτογράφησης (CARTO 3, Smart-touch).
Καταλύσεις (ablation) υπερκοιλιακών αρρυθμιών
Στόχος είναι, επίσης, η επιλογή των ασθενών με υπερκοιλιακές αρρυθμίες και δεμάτια για επεμβάσεις κατάλυσης, οι οποίες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων επιτυγχάνουν οριστική ίαση και απαλλαγή από οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή.
Βηματοδότης
Ο βηματοδότης είναι μία εμφυτεύσιμη συσκευή, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της βραδυαρρυθμίας. Ο βηματοδότης αποτελείται από τη γεννήτρια και ένα ή δύο ηλεκτρόδια (μονοεστιακός ή διπλοεστιακός βηματοδότης).
Οι δυο βασικές παθήσεις στις οποίες απαιτείται εμφύτευση βηματοδότη είναι:
η νόσος φλεβοκόμβου, όπου δεν παράγονται τα ερεθίσματα που πρέπει (φλεβοκομβική βραδυκαρδία ή παύσεις), και
οι διαταραχές κολποκοιλιακής αγωγής των ερεθισμάτων, όπου εμφανίζεται αποκλεισμός στην αγωγή των ερεθισμάτων από τους κόλπους στις κοιλίες.
Η επέμβαση εμφύτευσης βηματοδότη πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία στην περιοχή του αριστερού άνω ημιθωρακίου ενώ συνήθως χορηγείται και ενδοφλέβια κατασταλτική αγωγή με σκοπό την ήπια μέθη.
Η όλη επέμβαση συνήθως διαρκεί περίπου μία ώρα.
Δυνητικές επιπλοκές, όπως σε κάθε εμφύτευση είναι το αιμάτωμα στην περιοχή της θήκης, η μετακίνηση ηλεκτροδίου (σε λιγότερο από μία σε κάθε 100 επεμβάσεις), ο πνευμοθώρακας (διαφυγή αέρα γύρω από τους πνεύμονες σε λιγότερο από μία σε κάθε 100 επεμβάσεις), η λοίμωξη (μία σε κάθε 500 επεμβάσεις) και η συλλογή αίματος γύρω από την καρδιά (μία κάθε 500 επεμβάσεις).
Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την επομένη ημέρα και τα ράμματα αφαιρούνται μετά 7-10 μέρες.
Τον πρώτο μήνα απαιτείται περιορισμός στις κινήσεις του άνω άκρου για αποφυγή μετακίνησης των ηλεκτροδίων του βηματοδότη. Η παρακολούθηση και ο έλεγχος της λειτουργίας της συσκευής γίνεται στο μήνα μετά την επέμβαση και ακολούθως κάθε 6 μήνες μέσω ειδικού προγραμματιστή.
Η διάρκεια ζωής του βηματοδότη εξαρτάται από τον τύπο του και την ανάγκη για βηματοδότηση.
Μία μέση διάρκεια ζωής βηματοδότη εκτιμάται σε 7-8 έτη.
Σε κάθε περίπτωση η αντικατάσταση της συσκευής είναι μία απλή επέμβαση που πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία.
Τα τελευταία έτη υπάρχουν βηματοδότες συμβατοί με τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας ενώ από έτους υπάρχουν και οι βηματοδότες χωρίς καλώδια.
Συμβουλές μετά την εμφύτευση του βηματοδότη
Η χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται από την αντίθετη πλευρά από εκείνη που έχει γίνει η εμφύτευση του βηματοδότη, ενώ οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν να τοποθετούν το κινητό τηλέφωνο πάνω από τη συσκευή.