Η Νοσογόνος παχυσαρκία και η αντιμετώπισή της στο Ιατρικό Π. Φαλήρου

H ιστορία της Βασιλικής   

Επέμβαση: Γαστρικό μανίκι 

Ιατρός: Δημήτριος Κεραμιδάρης, Γενικός Χειρουργός, Προχωρημένη λαπαροσκοπική και βαριατρική χειρουργική 

Ασθενής: Βασιλική Μπουσμούρη  

Κλινική: Ιατρικό Π. Φαλήρου 

Η Βασιλική Μπουσμούρη λόγω του περιττού βάρους που πήρε κατά τις εγκυμοσύνες αλλά και τις άκαρπες προσπάθειές της για την απώλεια βάρους με άλλες μεθόδους, αναζήτησε τη χειρουργική αντιμετώπιση στο Ιατρικό Π. Φαλήρου και τον Δημήτριο Κεραμιδάρη, Γενικό Χειρουργό, Προχωρημένη λαπαροσκοπική και βαριατρική χειρουργική. 

Διαβάστε παρακάτω για το ‘ταξίδι’ της στην απώλεια των κιλών τόσο μέσα από τα δικά της μάτια όσο και από του ιατρού της, Δημήτριου Κεραμιδάρη αλλά και την εμπειρία της καθ’ όλη την διαδικασία. 

Η Βασιλική μιλά για το πώς ξεκίνησε το ‘ταξίδι’ της 

Βασιλική: «Τα τελευταία χρόνια, επειδή γέννησα δύο παιδιά, είχα πάρει αρκετά κιλά.   

Προσπάθησα, λοιπόν, με διατροφή σε διατροφoλόγο να χάσω βάρος.  Έχανα κάποιο βάρος, μετά το ξαναέπαιρνα.  

Mέχρι που έφτασα στο σημείο να σκεφτώ έναν άλλο τρόπο για το πώς θα χάσω αυτά τα κιλά  και αποφάσισα να ψάξω κάποιον γιατρό να συζητήσουμε για το χειρουργείο.  

Ψάχνοντας, λοιπόν, να βρω λύση στο πρόβλημά μου, μου σύστησαν τον κ. Κεραμιδάρη, τον πήρα τηλέφωνο, κλείσαμε ένα ραντεβού στο ιατρείο του, συζητήσαμε και μου σύστησε το χειρουργείο, μου ανέλυσε πώς ακριβώς θα γίνει. Αισθάνθηκα ασφάλεια.» 

Ο ιατρός εξηγεί τη διαδικασία  

Δημήτριος Κεραμιδάρης: «Εδώ, στην περίπτωση της Βασιλικής, τα πράγματα ήταν σχετικά απλά διότι μιλάμε για έναν νέο άνθρωπο, υγιή.  

Οπότε έγινε ένας κλασσικός προεγχειρητικός έλεγχος με καρδιολογική εκτίμηση, με εξετάσεις αίματος, τις απόλυτα απαραίτητες εξετάσεις αίματος, και φυσικά με γαστροσκόπηση, για να μπορέσουμε να έχουμε μία πλήρη εικόνα πριν το χειρουργείο και να προετοιμαστούμε για το χειρουργείο που θα κάνουμε. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μέθοδος που ακολουθήσαμε είναι το γαστρικό  μανίκι, το λεγόμενο sleeve.  Είναι η μέθοδος αυτή η οποία ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση της Βασιλικής.  Διότι το BMI της και τα κιλά της αλλά και η κατάσταση του στομάχου ήταν τέτοια που το συγκεκριμένο χειρουργείο με αυτά τα οποία προσφέρει θα ήταν ιδανική λύση. 

Τα πλεονεκτήματα είναι τρία. Το πρώτο είναι ότι μειώνεται η χωρητικότητα του στομάχου. Αφαιρούνται περίπου τα 3/4 του στομάχου, οπότε η ποσότητα της τροφής που θα λάβει κάποιος μετά είναι πολύ μικρή, για να νιώσει το αίσθημα του κορεσμού. 

Το δεύτερο είναι η ορμονική επίδραση αυτής της επέμβασης, διότι το κομμάτι του στομάχου που αφαιρείται περιέχει τα κύτταρα εκείνα που παράγουν την γκρελίνη που είναι ορμόνη της πείνας. Με αποτέλεσμα ο ασθενής μετά το χειρουργείο να μην έχει την αίσθηση της πείνας.  

Και το τρίτο βέβαια που αφορά το λαπαροσκοπικό κομμάτι, είναι ότι επειδή αυτή η επέμβαση δεν γίνεται με ανοιχτή μέθοδο, με τομή, η μετεγχειριτική πορεία των ασθενών είναι ραγδαία, είναι ταχύτατη, και φυσικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και δεν πονάει, κινητοποιείται πάρα πολύ γρήγορα και αυτό που βιώνει μετά είναι πολύ πολύ καλύτερο από ό,τι θα το περίμενε κιόλας.» 

Μετά το χειρουργείο  

Βασιλική: «Τί νιώθω μετά το χειρουργείο; Σε γενικές γραμμές νιώθω καλά, είναι ένα χειρουργείο μεν αλλά πολύ γρήγορα σηκώθηκα, έκατσα δύο μέρες στο νοσοκομείο και από την ίδια μέρα βγήκα το μεσημέρι. Στο δωμάτιο που ξύπνησα, το απόγευμα σηκώθηκα, έκανα βήματα, περπάτησα. Αισθανόμουν καλά! 

Και μετά από δυο μέρες που επέστρεψα στο σπίτι, ήμουν πολύ καλά.  

Πλέον έχει περάσει ενάμισης μήνας από το χειρουργείο και είναι σαν να μην έχω κάνει τίποτα. Απλώς η μόνη διαφορά είναι ότι δεν μπορώ να φάω μεγάλη ποσότητα. Tρώω λίγο και είμαι μια χαρά. 

Αλλά δεν έχω καμία αίσθηση πείνας. Οπότε με λίγα λόγια, είμαι τέλεια.   

Και σίγουρα μετά από τόσο μικρό διάστημα, δηλαδή μέσα σε 1,5 μήνα, έχω χάσει 17 κιλά, αισθάνομαι ήδη πάρα πολύ καλά και ανυπομονώ για τη συνέχεια.» 

Η εμπειρία της Βασιλικής στο Ιατρικό Π. Φαλήρου  

Βασιλική: «Η εμπειρία μου στο Ιατρικό Παλαιού Φαλήρου ήταν πάρα πολύ καλή, ήμουν πολύ ευχαριστημένη, το προσωπικό ήταν πολύ ευγενικό και ό,τι χρειάστηκα ήταν εκεί δίπλα μου να με βοηθήσουν.»   

Ο ιατρός εξηγεί τη νοσογόνο παχυσαρκία & την αντιμετώπισή της  

Δημήτριος Κεραμιδάρης: «Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την εξέλιξη της Bασιλικής και θεωρώ ότι τα καλύτερα έρχονται για την περίπτωση της, όπως και για πάρα πολλές άλλες περιπτώσεις,  διότι αυτό που πάντα λέω στους ασθενείς είναι ότι σε ένα χρόνο μετά την επέμβαση  θα έχουν ξανακερδίσει την ποιότητα ζωής που δικαιούνται και το κύριο από όλα ότι θα είναι ένας τελείως διαφορετικός άνθρωπος. 

Η νοσογόνος παχυσαρκία είναι ένα πολύπλοκο θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και η θεραπεία πρέπει πάντα να είναι εξατομικευμένη. Αυτό είναι το βασικό πιστεύω μας στο Ιατρικό Παλαιού Φαλήρου και γι' αυτό υπάρχει μια ομάδα από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων πέρα από τη χειρουργική ομάδα -διαιτολόγος, ψυχολόγος καρδιολόγος, πνευμολόγος, γαστρεντερολόγος- όλοι μαζί είμαστε εκεί για να καλύψουμε τις ανάγκες του κάθε ασθενούς ξεχωριστά και να μπορέσουμε να τον οδηγήσουμε σε όλα τα βήματα τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσει μέχρι να φτάσει στον τελικό του στόχο που να είναι η ποιότητα ζωής του που δικαιούται και φυσικά το βάρος το επιθυμητό που θα πρέπει να έχει.»