Παρβοϊός Β-19: ένας γνωστός ιός από το παρελθόν

Γράφει η Αθανασία Λουρίδα, Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος

Επιστημονικός Συνεργάτης του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

Ο παρβοϊός Β-19 είναι ένας ιός γνωστός από το παρελθόν, ο οποίος έχει μία χαρακτηριστική συμπτωματολογία καθώς εμφανίζονται εξανθήματα στα μάγουλα έπειτα από κάποια 24ωρα από τη λοίμωξη. 

Πρόκειται για μία ιογενή λοίμωξη η οποία έχει ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα στις παρειές των παιδιών.

Μπορεί να προσβάλει τα υγιή παιδιά, ενώ περισσότερο κινδυνεύουν τα βρέφη, οι έγκυες, οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς και οι ασθενείς που έχουν κακοήθη αιματολογικά νοσήματα.

Στον υγιή πληθυσμό ο παρβοϊός Β-19 δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα –μπορεί να υπάρχει και ασυμπτωματική λοίμωξη– ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργηθεί βαριά λοίμωξη όπως η μυοκαρδίτιδα που αναφέρθηκε στην περίπτωση του παιδιού που είχε και δυσμενή κατάληξη.

H γιατρός προσθέτει πως οι περιπτώσεις αυτές είναι σπάνιες, καθώς η μυοκαρδίτιδα είναι σπάνια στα παιδιά με ετήσια επίπτωση 1-2 περιστατικά/100.000, ενώ ακόμη πιο σπάνια είναι η βαριά νόσηση που οδηγεί στον θάνατο.

Δεν υπάρχει εμβόλιο που να μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση από τον παρβοϊό Β19. 

Μόλις οι γονείς δουν ειδικά το εξάνθημα στο μάγουλο, πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με τον παιδίατρο ώστε το παιδί να εξεταστεί.

Γενικά στις ιογενείς λοιμώξεις οι γενικές οδηγίες που δίνονται από εμάς είναι τα παιδιά 5-10 μέρες να έχουν καλή ενυδάτωση και ανάπαυση, σωστή διατροφή και αρκετό ύπνο. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένας λόγος να πανικοβάλλονται οι γονείς.