Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών - Η μεγάλη αξία των εμβολίων

Γράφει η Μαργαρίτα Μαρκούρη, Παιδίατρος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Ιατρείου Σπανίων Νόσων του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών είναι πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  (WHO/Europe) και φέτος πραγματοποιείται  21 - 27 Απριλίου 2024.  Το σύνθημα αυτής της πρωτοβουλίας «Προστατεύοντας όλες τις γενεές» (Protecting Generations) αναδεικνύει τη σημαντική συμβολή των εμβολίων στην εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων και την προστασία της ζωής. Χάρη στον εμβολιασμό προλαμβάνονται κάθε χρόνο 2-3 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον κόσμο και μειώνονται οι δαπάνες για την ειδική θεραπεία ασθενειών.

Ο εμβολιασμός αποτελεί σημαντικό δημόσιο αγαθό. Χάρη σε εκτεταμένες εκστρατείες εμβολιασμού εξαλείφθηκε η ευλογιά, η Ευρώπη απαλλάχτηκε από την πολιομυελίτιδα και έχουν σχεδόν εξαλειφθεί πολλές άλλες ασθένειες. Σήμερα, ο αριθμός των εμβολίων που διατίθενται έχει αυξηθεί σημαντικά και απευθύνονται σε όλες τις ηλιακές ομάδες (βρέφη, παιδιά, εφήβους και ενήλικες).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τα κράτη μέλη του να αναπτύξουν στρατηγικές για ισότιμη πρόσβαση του πληθυσμού στα εμβόλια και για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Οι προσπάθειες για κάλυψη των εμβολιαστικών κενών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID 19 είναι επιτακτικές. Ο κίνδυνος επανεμφάνισης λοιμωδών νοσημάτων λόγω μείωσης της εμβολιαστικής κάλυψης γίνεται εμφανής, όπως δείχνει  η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς με περισσότερα από 58.000 κρούσματα σε 41/53 χώρες της Ευρωπαϊκής περιοχής του ΠΟΥ το έτος 2023.

Η μάχη ενάντια στα λοιμώδη νοσήματα για να κερδηθεί απαιτεί επαγρύπνηση, δεδομένου ότι προκλήσεις είναι πολλές και συνεχείς. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη διατήρηση της εμβολιαστικής κάλυψης στα βρέφη και τα παιδιά και την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού στους εφήβους και τους ενήλικες ώστε να επιτευχθεί υγειονομική θωράκιση.

Προς αυτή την κατεύθυνση  είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνεχής ενημέρωση του πληθυσμού, η τήρηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, η παρακολούθηση της εμβολιαστικής κάλυψης μέσω συστημάτων καταγραφής και η επένδυση σε καινοτόμα εμβόλια.

Με την εξαίρεση του καθαρού νερού,  καμία άλλη ανακάλυψη, ούτε καν τα αντιβιοτικά, δεν έχει επιφέρει τόσο σημαντική μείωση της θνητότητας όσο τα εμβόλια.