Παιδική όραση: 7 πράγματα που κάθε γονιός πρέπει να γνωρίζει

Χρυσαυγή Αδαμοπούλου, Οφθαλμίατρος Παίδων, Επιστημονικός Συνεργάτης του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών.

  • Παρατηρήστε τα μάτια των παιδιών σας και δείτε αν είναι ευθυγραμμισμένα. Αν το ένα μάτι «φεύγει» προς τα έξω, προς τα έσω, προς τα πάνω, ή προς τα κάτω, τότε αυτό μπορεί να είναι ενδεικτικό στραβισμού, ενός προβλήματος που αφορά το 4% των παιδιών. Αν διαπιστώσετε κάτι τέτοιο, τότε θα πρέπει το παιδί σας να ελεγχθεί από Παιδοφθαλμίατρο όσο το δυνατόν συντομότερα.
  • Πολλά παιδιά στη σχολική ηλικία εμφανίζουν υπερμετρωπία. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζονται γυαλιά. Τα παιδιά γενικώς προσαρμόζουν και μπορούν και βλέπουν καθαρά κοντά και μακριά. Η ύπαρξη όμως σημαντικού βαθμού υπερμετρωπίας μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη αμβλυωπίας αλλά και στραβισμού. Είναι λοιπόν εξαιρετικής σημασίας να ελέγχετε τα μάτια των παιδιών σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα ακόμα και αν αυτά δεν παραπονιούνται.
  • Περιορίστε το χρόνο έκθεσης των παιδιών σας στην οθόνη. Η υπερβολική έκθεση στην οθόνη έχει συνδεθεί άμεσα με την εμφάνιση μυωπίας και συνδρόμου κόπωσης των οφθαλμών (digital eye strain syndrome). Για το λόγο αυτό μπορούμε να ακολουθήσουμε  τους παρακάτω κανόνες οφθαλμολογικής υγιεινής:
  • ΚΑΝΟΝΑΣ 20-20-20: κοιτάζω μακριά από την οθόνη κάθε 20 λεπτά και εστιάζω τουλάχιστον 20 πόδια (6 μέτρα) μακριά για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
  • H έκθεση στο φυσικό φως του ήλιου αποτρέπει την εμφάνιση μυωπίας στην παιδική ηλικία.
  • 3 -όχι και τόσο εμφανή - σημάδια ότι το παιδί σας μπορεί να μην βλέπει καλά:
  • Χάνει το ενδιαφέρον του πολύ γρήγορα όταν κάνει δραστηριότητες που απαιτούν καλή όραση.
  • Χάνει τη σειρά του όταν διαβάζει.
  • Γυρίζει ή γέρνει το κεφάλι του προκειμένου να δει κάτι που είναι ακριβώς μπροστά του.

Αν παρατηρήσετε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω τότε θα πρέπει το παιδί σας να ελεγχθεί      άμεσα από εξειδικευμένο Παιδοφθαλμίατρο.

  • Οι φωτογραφίες μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωση σοβαρών οφθαλμολογικών προβλημάτων και έτσι να σώσουν την όραση ή και τη ζωή ενός παιδιού. H λευκή, μαύρη ή καφέ αντανάκλαση της κόρης του ματιού μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημείο για την ύπαρξη σοβαρής οφθαλμολογικής νόσου και θα πρέπει να απευθυνθείτε οπωσδήποτε σε εξειδικευμένο Παιδοφθαλμίατρο.
  • Το τραύμα αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες μη αναστρέψιμης απώλειας όρασης στα παιδιά ειδικά στο ηλικιακό γκρουπ των 14 ετών και άνω. Τα γυαλιά ηλίου ή οράσεως δεν προστατεύουν τα μάτια από τραυματισμούς. Μάλιστα, εάν οι φακοί δεν είναι άθραυστοι μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένη βλάβη στα μάτια σε περίπτωση τραυματισμού.

Περισσότερο από το 90% των τραυμάτων των οφθαλμών μπορεί να προληφθεί με τη χρήση ειδικών προστατευτικών γυαλιών για αθλήματα. Τα παιδιά που παίζουν μπάσκετ, μπέιζμπολ, ποδόσφαιρο, τένις, χόκεϋ, λακρός, paintball και άλλες δραστηριότητες θα πρέπει να φοράνε ειδικά προστατευτικά γυαλιά ώστε να αποφευχθούν σοβαροί τραυματισμοί.

  • Αν τα παιδιά σας φοράνε φακούς επαφής βεβαιωθείτε ότι τους χρησιμοποιούν σωστά και ότι δεν κοιμούνται χωρίς να τους αφαιρέσουν. Η κακή υγιεινή και κυρίως η μη αφαίρεσή τους κατά τη διάρκεια του ύπνου οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ελκών του κερατοειδούς που μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τη όραση τους.

Η καλή όραση είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη των παιδιών και την επιτυχία τους στο σχολείο. Μην παραμελείτε να ελέγχετε τακτικά τα μάτια των παιδιών σας με επισκέψεις σε εξειδικευμένους Παιδοφθαλμίατρους προκειμένου να διαγνωστούν και να διορθωθούν εγκαίρως οφθαλμολογικά προβλήματα.