Παιδικά παπούτσια: πώς να τα επιλέξετε

Γράφει η Χριστίνα Χ. Νείλα, Ορθοπαιδικός Χειρουργός Παίδων, Διευθύντρια Τμήματος Ορθοπαιδικής Παίδων του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών.

 

Γνωρίζετε ότι:

  1. Οι άνθρωποι που περπατούν ξυπόλητοι έχουν τα καλύτερα πόδια!!!
  2. Το παιδί χρειάζεται ένα μαλακό και εύκαμπτο παπούτσι που επιτρέπει την μεγαλύτερη ελευθερία στο ανώριμο παιδικό πόδι για να αναπτυχθεί.
  3. Τα παπούτσια είναι χρήσιμα για την  προστασία των ποδιών από το κρύο και τα αιχμηρά αντικείμενα.
  4. Κανένα παπούτσι δεν διαμορφώνει το σχήμα του ποδιού και ομοίως ένα κακό παπούτσι μπορεί να παραμορφώσει και να δημιουργήσει ένα επώδυνο πόδι.
  5. Τα «ορθοπαιδικά» παπούτσια και οι « ορθοπαιδικοί»  πάτοι  δεν βοηθούν το φυσιολογικό παιδικό αναπτυσσόμενο πόδι στο να διαμορφώσει σχήμα. Αντίθετα το  δυσκολεύουν και προκαλούν ανησυχία στα παιδιά.

 

Πως επιλέγω το σωστό παπούτσι;

  • Σωστό μέγεθος

Τα παιδικά παπούτσια είναι προτιμότερο να είναι μεγαλύτερα παρά μικρά. Μιας και το παιδικό πόδι μεγαλώνει γρήγορα αγοράστε παπούτσια περίπου ένα εκατοστό μεγαλύτερο.

  • Σωστό σχήμα

Αποφύγετε τα παράξενα σχήματα, τα μυτερά παπούτσια ή τακούνια. Το παιδικό παπούτσι πρέπει να είναι φαρδύ και όχι στενό.

  • Εύκαμπτο

Τα δύσκαμπτα, σκληρά «ορθοπαιδικά» παπούτσια είναι ακατάλληλα για το παιδικό πόδι. Περιορίζουν την ελευθερία κίνησης που είναι απαραίτητη για την ενδυνάμωση των μυών του ποδιού.

  • Επίπεδο – αντιολισθητικό

Τα παιδιά τρέχουν, παίζουν και είναι επιρρεπή σε πτώσεις. Επιλέξτε παπούτσια με ίσια σόλα και αντιολισθητικό πάτο για να μην γλιστράνε.

  • Υλικό

Προτιμήστε παπούτσια με υλικό που επιτρέπει στο πόδι να «αναπνέει».

  • Κόστος

Το καλά παπούτσια δεν είναι υποχρεωτικά ακριβά.

 

Θυμάμαι: Το καλύτερο παπούτσι είναι το ισοδύναμο του ξυπόλητος!!!