Συμβουλές για τη έκθεση των παιδιών στον καπνό της πυρκαγιάς

Γράφει η Αναστασία Φίλιου, Παιδίατρος – Παιδοπνευμονολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Τα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στον καπνό και την τέφρα της πυρκαγιάς, κυρίως επειδή η ανάπτυξη των πνευμόνων τους είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Οι πιθανές βλάβες στον οργανισμό προκαλούνται από την ίδια τη φωτιά, τον  καπνό, την τέφρα, αλλά και τις χημικές ουσίες που αναδύονται από την καύση υλικών, όπως έπιπλα.

Ο καπνός μπορεί να φτάσει εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την πηγή της πυρκαγιάς. Είναι σημαντικό να ελέγχουμε ανακοινώσεις σχετικές με την ποιότητα του τοπικού αέρα κατά την περίοδο πυρκαγιάς, ακόμη και αν η πυρκαγιά δεν είναι ιδιαίτερα κοντά.

Επιπτώσεις στην υγεία από την πυρκαγιά:

• Παιδιά που εισπνέουν καπνό και στάχτη από την πυρκαγιά μπορεί να εκδηλώσουν συμπτώματα όπως πόνο και σφίξιμο στο στήθος, κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή, συρίττουσα αναπνοή, βήχα, αίσθηση καύσου στη μύτη, το λαιμό ή και τα μάτια, ζάλη, ναυτία ή άλλα συμπτώματα.

• Παιδιά με βρογχικό άσθμα, αλλεργίες, άλλη χρόνια νόσο του αναπνευστικού ή άλλου συστήματος μπορεί να εκδηλώσουν σοβαρότερου βαθμού συμπτώματα από το αναπνευστικό όταν εκτίθενται σε καπνό ή στάχτη.

Οδηγίες:

Κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς

• Άμεση απομάκρυνση από την εστία της φωτιάς.

• Να ελέγχετε τις τοπικές αναφορές και τις προειδοποιήσεις για την υγεία από τα αρμόδια κρατικά όργανα (πολιτική προστασία).

• Κρατήστε τα παιδιά σε εσωτερικούς χώρους με τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά. Ενθαρρύνεται η χρήση κλιματισμού η οποία ανακυκλώνει τον αέρα του δωματίου με την προϋπόθεση ότι το δωμάτιο είναι προστατεύμενο από τον εξωτερικό αέρα.

• Διατηρήστε τον εσωτερικό αέρα όσο πιο καθαρό γίνεται. Αποφύγετε δραστηριότητες που οδηγούν σε κακή ποιότητα αέρα. Μην χρησιμοποιήστε καθαριστικά αέρα που παράγουν όζον. Συνίσταται η αποφυγή του καπνίσματος, της χρήσης κεριών για φωτισμό, μαγειρέματος με τη χρήση ανοιχτής εστίας ή ψησταριάς καθώς και της χρήσης προϊόντων αεροζόλ (αρωματικών χώρου, εντομοκτόνων). Αποφύγετε επίσης να σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα.

• Μειώστε τους κινδύνους για την υγεία αποφεύγοντας επίπονες δραστηριότητες. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις κι εξωτερικές δραστηριότητες όσο υπάρχει καπνός και στάχτη.  Αν φαίνεται ή μυρίζει καπνός έξω, αν η ποιότητα τοπικού αέρα αναφέρεται ως κακή ή εάν υπάρχουν σχετικές προειδοποιήσεις για την υγεία περιμένετε μέχρι να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα πριν δραστηριοποιηθεί η οικογένειά σας σε εξωτερικό χώρο.

• Η χρήση μάσκας N95/FPP2 σε παιδιά 2 ετών κι άνω συνίσταται μόνο εφόσον η μετακίνηση κρίνεται απαραίτητη. Μην επαφίεστε σε μάσκες όμως για προστασία από τον καπνό. Οι χειρουργικές ή οι υφασμάτινες μάσκες θεωρείται ότι δεν προστατεύουν τα παιδιά από την εισπνοή καπνού από πυρκαγιά. Οι μάσκες N95 προστατεύουν από αιωρούμενα σωματίδια αλλά όχι από τοξικά αέρια κι αναθυμιάσεις. Οι υγραντήρες ή η χρήση υγρού πανιού μπροστά από το στόμα δεν εμποδίζουν την εισπνοή καπνού.

• Σε περίπτωση που το παιδί σας παρουσιάσει δύσπνοια, συρίττουσα αναπνοή, έντονο βήχα, υπνηλία, άρνηση λήψης υγρών ή τροφής μειώστε την έκθεσή του/της στον καπνό και αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

• Εάν το παιδί σας έχει άσθμα, αλλεργίες ή άλλο χρόνιο πρόβλημα υγείας, διατρέχει υψηλό κίνδυνο για επιπτώσεις στην υγεία από την εισπνοή καπνού από πυρκαγιά. Όσα παιδιά λαμβάνουν χρόνια αγωγή με εισπνεόμενα φάρμακα για νόσο του αναπνευστικού θα πρέπει να εξακολουθήσουν να τα λαμβάνουν ακολουθώντας τις οδηγίες του ιατρού τους. Μπορεί να χρειασθεί να αυξήσουν τη δόση ή τη συχνότητα χορήγησης τους  εάν κριθεί αναγκαίο από τον παιδίατρο που τα παρακολουθεί.

Μετά από μια πυρκαγιά

• Τα παιδιά δεν πρέπει να συμμετάσχουν στον καθαρισμό χώρων πλησίον της πυρκαγιάς.

• Οι πυρκαγιές μπορεί να εναποθέσουν μεγάλες ποσότητες τέφρας και σκόνης με επιβλαβείς χημικές ουσίες. Αποφύγετε να μεταφέρετε μολυσμένη τέφρα και σκόνη σε χώρους στους οποίους διαμένουν παιδιά (όπως το σπίτι ή το αυτοκίνητο σας). Αφαιρέστε τα παπούτσια στην πόρτα, πλύνετε τα ρούχα ξεχωριστά, και αλλάξτε ρούχα πριν να έχετε επαφή με τα παιδιά σας.