The Lucerne Toolbox 2

26 Ιούλιου, 2023

Στις 18/7/2023 δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο περιοδικό eclinical medicine του ομίλου The Lancet, τα αποτελέσματα του consensus κορυφαίων επιστημόνων, εκπροσώπων από τις μεγαλύτερες επιστημονικές εταιρείες από όλο το κόσμο για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης της μασχαλιαίας κοιλότητας στον πρώιμο καρκίνο του μαστού.
Το συγκεκριμένο project ονομάστηκε The Lucerne Toolbox 2, καθώς οι επιστημονικές συναντήσεις διεξήχθησαν στην Λουκέρνη της Ελβετίας, με στόχο την επίτευξη τεκμηριωμένης επιστημονικά συμφωνίας για την παροχή συστάσεων αναφορικά με τη βέλτιστη διαχείριση της μασχάλης στον πρώιμο καρκίνο του μαστού.
Εξετάσθηκαν οι προκλήσεις της κλινικής διαχείρισης των μασχαλιαίων λεμφαδένων, από τη διάγνωση έως την τοπική θεραπεία της μασχάλης. Με βάση τις ψήφους των επιστημόνων, η στοχευμένη απεικόνιση και η παθολογία των λεμφαδένων θα πρέπει να αποτελούν προϋπόθεση για το σχεδιασμό τοπικής και συστηματικής θεραπείας, ο μασχαλιαίος λεμφαδενικός καθαρισμός μπορεί να αντικατασταθεί  από βιοψία λεμφαδένα φρουρού (± στοχευμένες προσεγγίσεις) στην πλειονότητα των σεναρίων. Αυτά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τους ασθενείς, καθοδηγούνται τόσο από τους χαμηλούς κινδύνους υποτροπής όσο και από τα χαμηλά ποσοστά λεμφοιδήματος.
Συνολικά, το Lucerne Toolbox 2 Consensus, σχετικά με την αντιμετώπιση της μασχάλης στον πρώιμο καρκίνο του μαστού επιτρέπει την προσαρμογή της προσέγγισης διαχείρισης σε συγκεκριμένα κλινικά σενάρια με βάση τη γνώμη των ειδικών και τη συμφωνία συναίνεσης.
Μέσα από την διεπιστημονική προσέγγιση μπορεί να διασφαλιστεί η αριστεία της φροντίδας προς όφελος των ασθενών μας. Οι συστάσεις είναι πιθανό να είναι χρήσιμες σε ένα ευρύ φάσμα μεμονωμένων ασθενών και αφορούν ολόκληρη τη διεπιστημονική ομάδα.
Η Δρ. Φιορίτα Πουλακάκη - Χειρουργός Μαστού MD,PhD,FEBS, CEBS Διευθύντρια Κλινικής Μαστού, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών αποτελεί μία εκ των συγγραφέων του άρθρου αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι ο Όμιλος του Ιατρικού παραμένει στην αιχμή του δόρατος στις επιστημονικές εξελίξεις.