Καύσωνας: Χρήσιμες πληροφορίες

Γράφει η Βικτώρια Γκούμα, Παιδίατρος, Επιμελήτρια Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

Το καλοκαίρι έφτασε επιτέλους! Μικροί μεγάλοι ανυπομονούμε να απολαύσουμε στιγμές χαλάρωσης και αποσύνδεσης από την καθημερινή ρουτίνα κοντά στη θάλασσα ή το βουνό. Ωστόσο, λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας βιώνουμε περιόδους ακραίων θερμοκρασιών, με αποτέλεσμα να ελλοχεύουν κίνδυνοι ηλίασης και θερμοπληξίας.

Εδώ να τονίσουμε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην υπερθερμία και την υπερπυρεξία (ή πυρετό) και αυτή βασίζεται στη λειτουργία του θερμορυθμιστικού μας κέντρου που εδράζεται  στην περιοχή του υποθαλάμου του εγκεφάλου.  Στην Υπερπυρεξία (ή πυρετό) έχουμε επίδραση ενός πυρετογόνου (πχ. ιοί, βακτήρια)  πάνω στο θερμορυθμιστικό κέντρο με αποτέλεσμα τη μετατόπιση του κεντρικού μας θερμοστάτη σε υψηλότερη θερμοκρασία και την προστασία με αυτό τον τρόπο του εγκεφάλου από σοβαρές βλάβες. Αντίθετα, στην Υπερθερμία λόγω ακραίων περιβαλλοντικών θερμοκρασιών ή σωματικής καταπόνησης, αυτή η δικλείδα ασφαλείας  της μετατόπισης του κεντρικού μας θερμοστάτη δεν υφίσταται, οπότε ο εγκέφαλος και άλλα εσωτερικά όργανα μένουν εκτεθειμένα σε ακραίες και επικίνδυνες θερμοκρασιακές συνθήκες.

Οι Παιδίατροι πάντοτε παραμένουν ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της υπερθερμίας και αφυδάτωσης στα βρέφη και μικρά παιδιά.  Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις (με βάση τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας) που οφείλουμε όλοι να επισημαίνουμε στους γονείς που επισκέπτονται τα ιατρεία μας αυτή την περίοδο του χρόνου:

•              Ο ρουχισμός πρέπει να είναι ελαφρύς και ανοιχτόχρωμος. Φοράμε πάντα γυαλιά ηλίου και καπέλο.

•              Αναζητούμε κλιματιζόμενους χώρους, κάνουμε χρήση ανεμιστήρων.

•              Κάνουμε συχνά δροσερά ντουζάκια. 

•              Μειώνουμε όσο το δυνατό τη χρήση ηλεκρικών συσκευών που εκπέμπουν μεγάλη θερμότητα πχ φούρνο.

•              Περιορίζουμε τις μετακινήσεις σε εξωτερικούς χώρους και την άσκηση τις πολύ ζεστές ώρες τις ημέρας.

•              Τοποθετούμε αντιηλιακό με αυξημένο δείκτη προστασίας.

•              Δεν αφήνουμε ΠΟΤΕ βρέφη, παιδιά ή κατοικίδια σε σταθμευμένο αυτοκίνητο, καθώς τα αυτοκίνητα αναπτύσσουν γρήγορα επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό τους.

•              Αποφεύγουμε ζεστά και βαριά γεύματα.

•              Πίνουμε πολλά και δροσερά υγρά, συχνά μέσα στη μέρα. Αποφεύγουμε τα ζαχαρούχα ή αλκοολούχα ποτά.

•              Αναπληρώνουμε το αλάτι και τους ηλεκτρολύτες που χάνουμε με την εφίδρωση.

•              Μένουμε ενημερωμένοι για τις επερχόμενες περιόδους καύσωνα για να προετοιμαστούμε και να οργανωθούμε κατάλληλα.

•              Προσέχουμε ιδιαιτέρως τα παιδιά που λαμβάνουν συστηματική φαρμακευτική αγωγή και παραμένουμε σε επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό για τυχόν τροποποιήσεις στη δοσολογία.

•              Ενημερωνόμαστε για τα συμπτώματα της ηλίασης και αφυδάτωσης, όπως ξηρό δέρμα, νωθρότητα, απουσία δακρύων, ξηρότητα των βλεννογόνων, όξινη απόπνοια του στόματος, ταχυκαρδία, μειωμένη διούρηση, κεφαλαλγία, ναυτία, έμετοι, παραισθήσεις, απώλεια συνείδησης. Σε τέτοια περίπτωση, ο ασθενής τοποθετείται σε σκιερό μέρος, χορηγούνται άφθονα δροσερά υγρά από το στόμα, τοποθετούνται δροσερά επιθέματα και αναζητάμε άμεσα ιατρική εκτίμηση.