Παθολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Περιστερίου

Διαβήτης: Σημαντικές πληροφορίες

Γράφει ο Νικόλαος Κάντζος, Παθολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Περιστερίου

Ο αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη αυξάνει δραματικά. Επισημαίνεται μια  ανησυχητική αύξηση της συχνότητας του διαβήτη τύπου ΙΙ στα παιδιά ως συνέπεια της παχυσαρκίας.

Υπολογίζεται ότι 1.000.000 συμπολίτες μας νοσούν με σακχαρώδη διαβήτη. Ήτοι το 10% του πληθυσμού της χώρας. Η μεγάλη απειλή μέχρι να διαγνωστεί η νόσος είναι το μεταβολικό σύνδρομο το οποίο περιεγράφη το 1988 από τον G. Reaven.

Το 1998 ο WΗ0 επέλεξε τα κριτήρια διάγνωσης του μεταβολικού συνδρόμου ως εξής :

  1. Αρτηριακή πίεση > 140/90 mmhg
  2. Τριγλυκερίδια > 150 mg % και / ή HDL < 35 mg %
  3. Κεντρική παχυσαρκία με BMI > 30
  4. Mικρολευκοματινουρία > 20 μg/min

Τα οφέλη που προκύπτουν από την προληπτική αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου το απέδειξαν πλείστες με πολυκεντρικές διεθνείς μελέτες όπως η DCC – UKPDS – DCCT/EDIC – STOP NIDDM και πρόσφατα η μελέτη DIRECT που απέδειξε ότι οι διαβητικοί που κατόρθωναν να χάσουν περισσότερα από 10 kg πιθανότατα να αναστρέψουν τη νόσο χωρίς να χρησιμοποιήσουν φάρμακα.

Η πρόσφατη δοκιμασία με τη νόσο COVID–19 απέδειξε ότι οι διαβητικοί ασθενείς με ιστορικό μικροαγγειακών επιπλοκών όπως η νεφροπάθεια και / ή αμφιβληστροειδοπάθεια συσχετίστηκαν με κακή κατάληξη. Εκτός τούτου ο βαθμός υπεργλυχαιμίας κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο ήταν κακός προγνωστικός παράγων.

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας διαβήτη ας θυμηθούμε τον ορισμό της νόσου που έδωσε ο Αρεταίος Καππαδόκης τον 1ο μ.Χ. αιώνα:  «Ο διαβήτης είναι φοβερή ασθένεια αφού αποτελεί τη φθορά της σάρκας και των μελών του σώματος που μετατρέπονται σε ούρα.»

Ιατρός

Παθολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Περιστερίου