ΩΡΛ - Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, Διευθυντής Τμήματος Λειτουργικής & Αισθητικής Ρινοχειρουργικής , Ιατρικό Π. Φαλήρου

Κλειστή Ατραυματική Ρινοπλαστική Χωρίς Ουλές!

Γράφει ο Γεώργιος Καρκατζούλης, ΩΡΛ– Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, Διευθυντής Τμήματος Λειτουργικής & Αισθητικής Ρινοχειρουργικής, Ιατρικό Π. Φαλήρου.

Τη σημερινή εποχή, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν να διορθώσουν την εξωτερική όψη και λειτουργία της μύτης τους. Βέβαια, μέχρι τώρα επικρατούσε η άποψη πως πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη επέμβαση με αρκετά μεγάλη μετεγχειρητική ταλαιπωρία. Πλέον, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν!

Με τη νέα μέθοδο της κλειστής Ρινοπλαστικής, τα προβλήματα διορθώνονται μόνιμα, γρήγορα, αποτελεσματικά και κυρίως…ανώδυνα!

Με ποιο τρόπο γίνεται η λειτουργική ρινοπλαστική; Θα έχω ουλές μετά το χειρουργείο;

Στην επέμβαση της λειτουργικής ρινοπλαστικής χρησιμοποιείται η τεχνική της κλειστής ρινοπλαστικής, στην οποία οι τομές γίνονται αποκλειστικά  στο εσωτερικό της μύτης προκειμένου να μην είναι καθόλου εμφανείς εξωτερικά και ο ασθενής να μη φαίνεται χειρουργημένος. 

Από ποια ηλικία μπορεί κάποιος να κάνει ρινοπλαστική ή διάφραγμα;

Ιδανική ηλικία θεωρείται όταν έχει συμπληρωθεί το 18ο έτος έτσι ώστε να έχει ολοκληρωθεί και η ανάπτυξη του υποψηφίου. Ανώτατο ηλικιακό όριο δεν υπάρχει. Πολύ συχνά, άτομα 60 ετών και άνω επιθυμούν να διορθώσουν κυρίως προβλήματα αναπνοής από τη μύτη και να τα συνδυάσουν με αισθητική βελτίωση. Βέβαια, μη ξεχνάμε ότι η μύτη μας «μεγαλώνει» στο πέρασμα του χρόνου. Από τη μία, καλό είναι η διόρθωση να γίνεται έγκαιρα έτσι ώστε η μύτη να αποκτήσει τέλειο σχήμα και λειτουργία, αλλά από την άλλη δεν είναι ποτέ αργά για ρινοπλαστική και τέλεια αναπνοή!

Μπορώ να επιλέξω τη μύτη που θέλω να αποκτήσω μέσω μιας φωτογραφίας διασήμου ή ενός προγράμματος υπολογιστή;

Κάθε πρόσωπο είναι ξεχωριστό, με συγκεκριμένες αναλογίες και χαρακτηριστικά. Η μύτη που ταιριάζει στον καθένα μας είναι ξεχωριστή.  Επομένως, μια μύτη που μας αρέσει, π.χ. μιας διάσημης ηθοποιού, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα ταιριάξει στο πρόσωπό μας! Επίσης, σε καμία περίπτωση ο υπολογιστής δε μπορεί να μας δώσει ένα έγκυρο αποτέλεσμα καθώς δεν μπορεί να υπολογίσει τις λεπτομέρειες που παίζουν ρόλο κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Ο πλαστικός προσώπου είναι αυτός που θα μας υποδείξει, αφού ακούσει τις επιθυμίες μας, τι πρέπει και μπορεί να γίνει, προκειμένου να έχουμε μια αισθητικά υπέροχη  και λειτουργική μύτη.

Πονάει το χειρουργείο του διαφράγματος ή της ρινοπλαστικής;

Είναι γεγονός πως στο παρελθόν, όσοι είχαν χειρουργηθεί στο διάφραγμα ή είχαν κάνει ρινοπλαστική, τα περιγράφουν ως μια δυσάρεστη και επώδυνη εμπειρία. ΑΥΤΟ ΣΤΗ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΡΙΝΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ! ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΩΔΥΝΑ! Είναι εντυπωσιακό πως, όλοι πλέον μετεγχειρητικά λένε, ότι η επέμβαση αποδείχθηκε πολύ πιο εύκολη από ότι είχαν φανταστεί και ότι δεν ένιωσαν καθόλου πόνο! Ιδιαίτερη εντύπωση μου έχει προξενήσει δε, έχοντας χειρουργήσει χιλιάδες μύτες σε Γερμανία και Ελλάδα, ότι πολλοί ασθενείς δεν παίρνουν μετά το χειρουργείο ούτε καν μια παρακεταμόλη.

Πόσο διαρκεί περίπου το χειρουργείο;

Ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας και την εμπειρία του χειρουργού διαρκεί περίπου τριάντα λεπτά το διάφραγμα και  2 με 3 ώρες η ρινοπλαστική.

Τι είδους αναισθησία χρησιμοποιείται;

Το χειρουργείο γίνεται με ολική νάρκωση έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία ταλαιπωρία για τον ασθενή. Ειδικά στην περίπτωση του διαφράγματος, η νάρκωση είναι πολύ ήπια καθώς η συγκεκριμένη επέμβαση διαρκεί το πολύ 30 λεπτά. 

Φοβάμαι την αναισθησία. Πρέπει;

Αρκετοί ασθενείς αναφέρουν πως φοβούνται την αναισθησία. Και όμως, η επέμβαση είναι εξαιρετικά ασφαλής. Σκεφτείτε πως η πιθανότητα σοβαρού προβλήματος στην αναισθησία για ένα υγιές άτομο είναι δέκα χιλιάδες φορές πιο μικρή από την πιθανότητα τροχαίου ατυχήματος ταξιδεύοντας από Καλαμάτα προς Αθήνα ! Θα έπρεπε μήπως να σταματήσουμε να ταξιδεύουμε;

Πόσο θα πρέπει να παραμείνω στην κλινική;

Μπορείτε να φύγετε λίγες ώρες μετά το χειρουργείο ή το αργότερο (αν επιθυμείτε να ξεκουραστείτε κιόλας) το επόμενο πρωί. Σε περίπτωση που σας καλύπτει η ασφαλιστική σας είναι αναγκαία μία διανυκτέρευση. Με λίγα λόγια, οι ασθενείς παραμένουν από λίγες ώρες έως και το πολύ 24 ώρες.

Πόσο κρατάει η αποκατάσταση-αποθεραπεία; Πότε θα μπορέσω να βγω από το σπίτι;  

Η αποκατάσταση μετά το χειρουργείο είναι σχετικά γρήγορη. Την πρώτη μέρα καλό είναι να ξεκουραστούμε στο σπίτι. Από την μεθεπόμενη ημέρα μπορούμε να κυκλοφορούμε, να οδηγούμε και για όσους δεν κάνουν  χειρωνακτικές εργασίες, επιτρέπεται η επιστροφή στην εργασία από την τρίτη ή το αργότερο την τέταρτη μετεγχειρητική μέρα. Για όσους, όμως, το επάγγελμα απαιτεί έντονη φυσική δραστηριότητα, θα πρέπει να ξεκουραστούν για τουλάχιστον δέκα μέρες.

Θα έχω γάζες μέσα στη μύτη;

ΌΧΙ ! ΌΧΙ ! Και ακόμα μια φορά ΌΧΙ ! Πολλοί άνθρωποι που έχουν παλιότερα υποβληθεί σε ρινοπλαστική ή διάφραγμα περιγράφουν με τρόμο τον μετεγχειρητικό πωματισμό της μύτης τους με τεράστιες γάζες. ΑΥΤΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ! Τελειώνοντας το διάφραγμα δε νιώθουμε την παραμικρή ενόχληση και δεν έχουμε το παραμικρό πρήξιμο. Ο γιατρός δεν πωματίζει τη μύτη αλλά αντιθέτως, ο ασθενής μπορεί να αναπνέει από τη μύτη αμέσως μετά το χειρουργείο. ΚΑΜΙΑ ΓΑΖΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΩΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΜΥΤΗΣ! Στη ρινοπλαστική, τοποθετείται ένας μικρός νάρθηκας στο εξωτερικό της μύτης για προστασία και περιορισμό του οιδήματος.

Πότε θα φανεί το τελικό αποτέλεσμα;

Ένα μεγάλο ποσοστό του αποτελέσματος είναι φανερό σε 7-10 μέρες μετά την επέμβαση, μόλις δηλαδή αφαιρεθεί και ο νάρθηκας. Αρχικά, η μύτη είναι λίγο πρησμένη, όμως σταδιακά γίνεται πιο κομψή καθώς το πρήξιμο υποχωρεί. Στόχος μας, είναι μία μύτη που θα αναπνέει ελεύθερα ενώ παράλληλα θα κεντρίζει τα βλέμματα καθώς θα βρίσκεται σε αρμονία με τα χαρακτηριστικά του προσώπου. 

Πόσο κοστίζει μία ρινοπλαστική;

Τη σημερινή εποχή, η συγκεκριμένη επέμβαση απευθύνεται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις καθώς το κόστος είναι πολύ προσιτό. Διατηρώντας πάντα την ποιότητα των υπηρεσιών μας, δίνουμε τη δυνατότητα σε πολλούς ανθρώπους να νιώσουν τη χαρά μιας επιτυχημένης ρινοπλαστικής. Το τελικό κόστος, βέβαια, καθορίζεται κατόπιν συνεννοήσεως με το γιατρό.  

Υπάρχει δυνατότητα η ιδιωτική ασφάλεια που έχω να καλύψει ένα ποσό ή και ολόκληρο το κόστος της ρινοπλαστικής μου;

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν μόνο την επέμβαση ρινικού διαφράγματος. Βέβαια, όταν υπάρχει ενδιαφέρον και για επέμβαση ρινοπλαστικής, ο πελάτης επιβαρύνεται τη μικρή διαφορά ποσού που μπορεί να υπάρξει. Όπως και να έχει, ο γιατρός πριν το χειρουργείο συντάσσει μία γνωμάτευση στην οποία περιγράφονται αναλυτικά στοιχεία της επέμβασης. Στη συνέχεια, η ασφαλιστική θα δώσει την έγκρισή της και θα προχωρήσει η διαδικασία με σαφείς, πλέον για τον πελάτη, πληροφορίες. 

Εν κατακλείδι, η εξειδίκευση του ιατρού στο αντικείμενο της λειτουργικής ρινοπλαστικής και η εμπειρία που διαθέτει, θα σας οδηγήσει με σίγουρο και ασφαλή τρόπο στο ιδανικό αποτέλεσμα για εσάς!

Ιατρός

ΩΡΛ - Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου, Διευθυντής Τμήματος Λειτουργικής & Αισθητικής Ρινοχειρουργικής , Ιατρικό Π. Φαλήρου