Δερματολόγος Ενηλίκων και Παίδων, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Μωβ μέδουσα. Τσίμπημα και αντιμετώπιση

Γράφει ο Βασίλης Χρυσοχέρης, Δερματολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών
 

Το καλοκαίρι και ειδικά το Ελληνικό καλοκαίρι είναι αυτή η περίοδος του χρόνου που περιμένουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι,για να μπορέσουμε να ξεκουραστούμε ,να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και να απολαύσουμε τον ήλιο και την θάλασσα.

Δυστυχώς, φέτος, οι ελληνικές θάλασσες έχουν γεμίσει σε κάποια γεωγραφικά σημεία με έναν επισκέπτη που δεν κάνει τα μπάνια μας τόσο ανέμελα. Ο λόγος για την μωβ μέδουσα ή αλλιώς Pelagia Noctiluca όπως ονομάζεται επιστημονικώς. Η ονομασία της προέρχεται από την ελληνική λέξη πέλαγος (pelagia) και απο τις λατινικές λέξεις nox/νύχτα και lux/φως λόγω της ιδιότητας της να λάμπει στο σκοτάδι.

Ένα επίσης χαρακτηριστικό της μωβ μέδουσας είναι τα πλοκάμια που διαθέτει, ασυνήθιστο για μέδουσες, πλοκάμια που μπορεί να φτάσουν μέχρι και 2 μέτρα μήκος. Τα πλοκάμια αυτά έχουν στην επιφάνεια τους μικροκύστες δίνοντάς τους την δυνατότητα να απελευθερώνουν τοξικές ουσίες  όταν έρθουν σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα, προκαλώντας τοπικές αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις αυτές χαρακτηρίζονται από πόνο που μπορεί να διαρκέσει κάποιες μέρες, τοπική ερυθρότητα, οίδημα και εξάνθημα. Σπάνια τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο γενικά και να προκαλούν ζάλη, εμέτους, διάρροια και σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Στην περίπτωση που μας τσιμπήσει λοιπόν η μωβ μέδουσα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ξεπλύνουμε την περιοχή με άφθονο θαλασσινό νερό, να εφαρμόσουμε στην περιοχή του τσιμπήματος μαγειρική σόδα διαλυμένη με θαλασσινό νερό. Επίσης η κορτιζονούχα κρέμα και τα αντισταμινικά θα πρέπει να δίδονται για την αποφυγή πιο έντονων αντιδράσεων. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις που έχουμε πιο σοβαρά συμπτώματα αλλεργίας θα πρέπει άμεσα να αναζητήσουμε ιατρική φροντίδα.

Ιατρός

Δερματολόγος Ενηλίκων και Παίδων, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών