Δερματολόγος Ενηλίκων και Παίδων, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Ψωρίαση και βιολογικοί παράγοντες

Από το Βασίλη Χρυσοχέρη, Δερματολόγο, Επιστημονικό Συνεργάτη, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Η ψωρίαση είναι μια μη μεταδοτική φλεγμονώδης αυτοάνοση πάθηση που δεν αφορά μόνο το δέρμα αλλά είναι μία συστηματική νόσος που επηρεάζει σημαντικά  την ποιότητα ζωής και την υγεία των ασθενών.

Πολλές διαφορετικές επιλογές έχουν προταθεί για την αντιμετώπισή της ανάλογα πάντα με τη βαρύτητα της νόσου, έτσι, η ήπιας μορφής ψωρίαση, συνήθως,  αντιμετωπίζεται με τοπικούς παράγοντες (μαλακτικά, κορτικοστεροιειδή, αναστολείς καλσινευρίνης) ενώ η μέτρια και σοβαρή νόσος με συστηματική αγωγή.

Τα παλαιότερα χρόνια οι ασθενείς που λάμβαναν θεραπεία κατά της ψωρίασης θα έπρεπε να ήταν ευχαριστημένοι αν έβλεπαν μία βελτίωση στο δέρμα τους που έφτανε στο 60-70 %.Τώρα, οι θεραπευτικές επιλογές που έχουμε στην φαρέτρα μας, δίνουν τη δυνατότητα στους ασθενείς να μη συμβιβάζονται για κάτι λιγότερο από ένα “καθαρό” δέρμα.

Αυτή τη δυνατότητα μας την παρέχουν οι βιολογικοί παράγοντες, οι οποίοι είναι ειδικά μόρια που στοχεύουν συγκεκριμένους  στόχους του μονοπατιού της ψωρίασης και μόνο αυτούς, καταφέρνοντας πολύ καλύτερα αποτελέσματα, πιο στοχευμένη θεραπεία με λιγότερες παρενέργειες.

Τα περισσότερα από αυτά χορηγούνται με υποδόρια ένεση και είναι θεραπείες που λαμβάνονται με πιο αραιή συχνότητα σε σχέση με τις τοπικές αγωγές ή τις παλαιότερες συστηματικές αγωγές που ήταν με καθημερινή χορήγηση. Οι βιολογικοί παράγοντες χορηγούνται είτε ανά 15νθήμερο ή, σε κάποιες περιπτώσεις, ανά 3μηνο ανάλογα την κατηγορία που επιλεγεί, δίνοντας ένα επιπλέον πλεονέκτημα σε σχέση με τις συμβατικές θεραπείες, καθώς η συμμόρφωση των ασθενών είναι πολύ καλύτερη.

Η τακτική παρακολούθηση των ασθενών, αυτών, με κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο είναι δεδομένη.

Ιατρός

Δερματολόγος Ενηλίκων και Παίδων, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών