Νέο πρωτόκολλο για την αποφυγή επιπλοκών στην αρθροπλαστική ισχίου
Γράφει ο Δρ. Γιάννης Τσαρούχας Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Μεγάλων Αρθρώσεων στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Η κλινική Μεγάλων Αρθρώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, εισήγαγε, πρώτη, το νέο πρωτόκολλο για την αποφυγή επιπλοκών στην αρθροπλαστική ισχίου.
Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου είναι μια από τις πιο επιτυχημένες επεμβάσεις στην ιστορία της ιατρικής, ανακουφίζοντας εκατομμύρια ασθενείς κάθε χρόνο, οι οποίοι πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, οστεονέκρωση, δυσπλασία ή κάταγμα του ισχίου. Η πλέον εξελιγμένη τεχνική για την επέμβαση είναι η μέθοδος ASI (Anterior Supine Intermuscular) που εφαρμόζεται την Κλινική Μεγάλων Αρθρώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου ASI είναι πολλά και προέρχονται από την ελάχιστα τραυματική φιλοσοφία της, καθώς διενεργείται με μικρή τομή (6 – 7 εκατοστά) στην πρόσθια επιφάνεια του ισχίου χωρίς να τέμνονται μυς και τένοντες της περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιείται η απώλεια αίματος και η ανάγκη για μετάγγιση, βραχύνεται η νοσηλεία και επιτρέπεται η γρήγορη κινητοποίηση και αποκατάσταση του ασθενούς. Ο ελάχιστος τραυματισμός της περιοχής και η ταχεία αποκατάσταση, μετά την επέμβαση συμβάλλει στην αποφυγή επιπλοκών που είναι σχετικά συχνές με άλλες παλαιότερες τεχνικές, όπως η θρόμβωση, η μεγάλη αιμορραγία και τα προβλήματα του αναπνευστικού.
Μια από τις πλέον «ενοχλητικές» επιπλοκές της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου είναι η ανισοσκελία, η οποία ενδέχεται να δημιουργηθεί μετά την εμφύτευση της πρόθεσης. Αν και με τις πρόσθιες προσπελάσεις του ισχίου ελέγχεται καλύτερα το μήκος των σκελών, διεγχειρητικά, σε σχέση με τις πλάγιες και τις οπίσθιες, παρατηρείται σε αρκετούς ασθενείς μετεγχειρητική ανισοσκελία μεγαλύτερη του ενός εκατοστού.
Η Κλινική Μεγάλων Αρθρώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, έχει δώσει λύση στο πρόβλημα της ανισοσκελίας με τη χρήση διεγχειρητικού ελέγχου κλινικά και ακτινολογικά, ώστε ακόμα και μικρή ανισοσκελία να διορθώνεται μέσα στη χειρουργική αίθουσα.
Η τελευταία καινοτομία της κλινικής αφορά στην τελειοποίηση του διεγχειρητικού πρωτοκόλλου, με τη χρήση ενός λογισμικού ηλεκτρονικού υπολογιστή που επιτρέπει την ακριβή μέτρηση της διαφοράς του μήκους των δυο κάτω άκρων μετά από ψηφιακή ακτινογραφία κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Η ακτινογραφία γίνεται με το πλέον εξελιγμένο σύστημα μεγάλης εταιρίας που επιτρέπει τη λήψη και εμφάνιση της εικόνας εντός δευτερολέπτων.
Η χρήση του νέου πρωτοκόλλου οδήγησε σε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα ως προς την αποφυγή της ανισοσκελίας και στην περεταίρω μείωση της διάρκειας της επέμβασης, όπως φάνηκε στη μελέτη της κλινικής που πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο European Journal of Orthopaedic Surgery and Traumatology με τον τίτλο “A new method for intraoperative assessment of leg length, sizing and placement of the components in total hip replacement”.
Η δημοσίευση της μελέτης αποτελεί μια ακόμα επιτυχία της Κλινικής Μεγάλων Αρθρώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, μετά και από την επιλογή της ως το μοναδικό κέντρο Εκπαίδευσης & Αναφοράς στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα, στην Ευρώπη στη συγκεκριμένη τεχνική, πιστοποιημένο από την εταιρεία Zimmer Biomet.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Πιστοποίηση, η κλινική πληροί τα απαραίτητα κριτήρια και προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης στην τεχνική ASI (Anterior Supine Intermuscular), που απευθύνεται σε χειρουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με μεγάλο αριθμό χειρουργών να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία, την εκπαιδευτική διαδικασία.
Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κλινική Μεγάλων Αρθρώσεων έχει συμπληρώσει τον αριθμό των 2.000 επεμβάσεων με τη μέθοδο ASI με εκπληκτικά ποσοστά επιτυχίας. Είναι σημαντικό, δε, να τονίσουμε ότι μετά και την επιστροφή στην κανονικότητα, θα πρέπει να διαφυλάξουμε την υγεία μας, σε περίπτωση που την είχαμε παραμελήσει, λόγω των συνθηκών. Το ευρύτερο νοσοκομειακό περιβάλλον, οι οργανωμένες δομές και η εξατομικευμένη αντιμετώπιση, όπως αυτά υφίστανται και εφαρμόζονται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών , αλλά και σε όλες τις κλινικές του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, θα πρέπει να είναι τα κριτήρια για την επιλογή του ιατρού.
Στο κάθε νοσοκομείο του Ομίλου, από πολύ νωρίς, εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται ειδικά μέτρα προφύλαξης από κρούσματα του COVID – 19, τα οποία επικαιροποιούνται, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί. Με αυτόν τον τρόπο οι κλινικές συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, βάσει των αυστηρότερων εγκεκριμένων πρωτοκόλλων υγείας.