Στο Τμήμα Καρδιολογίας πραγματοποιούνται οι κάτωθι εξετάσεις:
- Έγχρωμο υπερηχοκαρδιογράφημα (triplex καρδιάς) με σύγχρονο μηχάνημα με δυνατότητα m-mode, doppler και έγχρωμης απεικόνισης.
- Δοκιμασία κοπώσεως σε κυλιόμενο τάπητα (test κοπώσεως) με σύγχρονο μηχάνημα με δυνατότητα manual και πρωτοκόλλων κόπωσης.
- 24ωρη καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος (holter ρυθμού).
- 24ωρη καταγραφή αρτηριακής πιέσεως (holter πιέσεως).
Γιατί γίνεται το υπερηχοκαρδιογράφημα;
Tο υπερηχοκαρδιογράφημα ξεκαθαρίζει πιθανά ανατομικά προβλήματα των μεγάλων αγγείων της καρδιάς, των τοιχωμάτων της, καθώς και των βαλβίδων της καρδιάς. Επίσης δείχνει αν υπάρχει υγρό στο περικάρδιο, δηλαδή στο “σακουλάκι” που περιβάλλει και προστατεύει το μυ της καρδιάς.
Το εργαστήριο υπερήχων και Doppler καρδιάς είναι εξοπλισμένο με ψηφιακό σύστημα υπερηχοτομογραφίας PowerVision του οίκου Toshiba Medical Systems Ιαπωνίας.
Το συγκεκριμένο σύστημα παρέχει τη δυνατότητα λήψης:
- Υπερηχοκαρδιογραφήματος δυο διαστάσεων με κεφαλές ηλεκτρονικής σάρωσης.
- Μονάδα επεξεργασίας εικόνας με ιστική αρμονική (Tissuc Harmonic Imaging)
- Παλμικού (PW) και συνεχούς (CW) Doppler
- Έγχρωμου Doppler (CDI)
- Triplex Mode (2-D, συμβατικό Doppler, Color Doppler και M-Mode)
- Cine Loop
Ποια η χρησιμότητα της δοκιμασίας κόπωσης;
Η δοκιμασία κόπωσης γίνεται συχνά για να διαφωτίσει το γιατρό σε περίπτωση ανεξήγητων πόνων του ασθενούς στο στήθος, για την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας φαρμάκων σε αρρυθμίες, υπέρταση και ισχαιμία μυοκαρδίου. Η εξέταση συνιστάται εντόνως σε άτομα χωρίς συμπτώματα που όμως έχουν αυξημένο κίνδυνο να πάσχουν από στεφανιαία νόσο, λόγω ύπαρξης προδιαθεσικών παραγόντων, οι κυριότεροι εκ των οποίων είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η αύξηση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, ο σακχαρώδης διαβήτης, το βεβαρημένο κληρονομικό ιστορικό, το έντονο άγχος και η υπέρταση.
Στην καθημερινή κλινική πράξη οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο εξετάζονται σε ηρεμία, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματά τους εκδηλώνονται κατά ή μετά από σωματική κόπωση ή ψυχικές συγκινήσεις. Με τη δοκιμασία κόπωσης επιδιώκεται η πρόκληση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Επίσης, για να ξέρει ένας ασθενής πόσο αντέχει η καρδιά του στην άσκηση όταν έχει προηγηθεί κάποια καρδιολογική επέμβαση.