Ψωρίαση
Τι πρέπει να γνωρίζετε:
Η Ψωρίαση είναι μία χρόνια φλεγμονώδης πάθηση. Συνήθως πρωτοεμφανίζεται με τη μορφή συμμετρικών πλακών κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής, αγκώνες, γόνατα αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος.
Οι ψωριασικές πλάκες είναι ερυθρές και καλύπτονται από λευκωπό, σκληρό λέπι ενώ συχνά στους ασθενείς με Ψωρίαση επηρεάζονται επίσης τα νύχια αλλά και τα γεννητικά όργανα και οι πτυχές.
Συστηματικός χαρακτήρας της Ψωρίασης
Παλαιότερα η Ψωρίαση θεωρούταν μία αμιγώς δερματολογική πάθηση. Η γνώση όμως της παθολογίας έχει αναδείξει το συστηματικό της χαρακτήρα. Η Ψωρίαση χαρακτηρίζεται από μία χρόνια φλεγμονή με εξάρσεις και υφέσεις, που μπορεί να είναι περιορισμένη μόνο στο δέρμα σε ορισμένους ασθενείς, σε πολλούς άλλους όμως αποκτά και συστηματικό χαρακτήρα επηρεάζοντας πολυάριθμούς ιστούς και όργανα.
Περίπου 30% των ασθενών με Ψωρίαση πάσχουν και από ψωριασική αρθρίτιδα, ενώ το άγχος, η κατάθλιψη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν μερικές ακόμα αναγνωρισμένες συννοσηρότητες του νοσήματος.
Αιτιοπαθογένεια της Ψωρίασης και Κληρονομικότητα
Η Ψωρίαση αποτελεί μία συχνή πάθηση, καθώς 3-4% του γενικού πληθυσμού πάσχει από αυτή. Η κληρονομικότητα παίζει ένα ρόλο, το μεγαλύτερο όμως ποσοστό των ασθενών δεν αναφέρει κάποιο συγγενή με ψωρίαση.
Η νόσος θεωρούταν παλαιότερα αποκλειστικά δερματολογική και χαρακτηριζόμενη από αυξημένο πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων. Σήμερα πλέον γνωρίζουμε ότι πέραν των κυττάρων του δέρματος, κεντρικό ρόλο παίζουν και κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Έχουν επίσης αναγνωριστεί και συγκεκριμένες πρωτεΐνες με κεντρικό ρόλο στον καταρράκτη της ψωριασικής φλεγμονής, οι οποίες και αποτελούν στόχο των σύγχρονων θεραπειών.
Θεραπεία της Ψωρίασης
Η Ψωρίαση μπορεί να μην ιάται καθώς είναι μία χρόνια πάθηση, μπορεί όμως να θεραπευτεί! Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς με Ψωρίαση μπορούν να ζουν χωρίς καμία δερματική βλάβη, χωρίς συννοσηρότητες και χωρίς καμία δυσμενή επίδραση στην ποιότητα ζωής τους.
Η έγκαιρη διάγνωση και εξατομικευμένη θεραπεία είναι το σωστό μονοπάτι για την επιτυχή διαχείριση της νόσου. Η απόφαση για την επιλογή της θεραπείας λαμβάνεται με βάση τη βαρύτητα της αλλά, την ύπαρξη συννοσηροτήτων αλλά και το υπόλοιπο ιστορικό του ασθενούς.
Η πρόοδος της επιστήμης και η γνώση της παθολογίας της νόσου έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη νεότερων στοχευμένων θεραπείων που με ασφάλεια και ευέλικτο δοσολογικό σχήμα μπορούν να επιτύχουν μία άριστη αποτελεσματικότητα.
Η ύπαρξη μίας διεπιστημονικής ομάδας αλλά και η ορθή συνεργασία μεταξύ ασθενούς, δερματολόγου και υπόλοιπων ειδικοτήτων αποτελεί απαραίτητο συστατικό για ένα βέλτιστο θεραπευτικό στόχο που δεν είναι άλλος από το απόλυτο καθαρό δέρμα.