Νόσος – Βλάβη – Τραυματισμός Νευρικού Συστήματος
Η προσβολή/βλάβη του νευρικού συστήματος εκδηλώνεται με ποικίλη συμπτωματολογία.
Οι ασθενείς, οι οποίοι έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο με υπολειπόμενη νευρολογική σημειολογία, τραυματισμό νωτιαίου μυελού ή πάσχουν από νευρολογικό νόσημα (σκλήρυνση κατά πλάκας) μπορεί να παρουσιάζουν σπαστικότητα ή χαλαρή παράλυση, μειωμένη ή πλήρη απώλεια της αισθητικότητας ή κινητικότητας, καυστικό πόνο, υπεραλγησία, υπεραισθησία, υπερπάθεια, δυσαισθησία, παραισθησία, αλλοδυνία.
H θεραπευτική προσέγγιση περιλαμβάνει τη χορήγηση φαρμακευτικών παραγόντων για την αντιμετώπιση του νευροπαθητικού πόνου όπως, αντιεπιληπτικά (πρεγκαμπαλίνη, γκαμπαπεντίνη), αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης-νοραδρεναλίνης (ντουλοξετίνη, βανλαφαξίνη), αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, ήπια οπιοειδή (τραμαδόλη, οξυκωδόνη, ταπεταντόλη).
Απλά αναλγητικά (ακεταμινοφαίνη, μη στερεοειδή αντιφλεγμονώδη) χρησιμοποιούνται στην περίπτωση που έχει αναπτυχθεί παράλληλα και αλγαισθητικός μυοσκελετικός πόνος.
Σε περιστατικά που προεξάρχει η σπαστικότητα η χορήγηση υπαραχνοειδώς βακλοφένης, με τη βοήθεια μίας εμφυτεύσιμης αντλίας, έχει πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τις οδηγίες, από τις παρεμβατικές τεχνικές πρέπει να προτιμάται η απλούστερη και ασφαλέστερη για τον ασθενή.
Η νευροδιέγερση του νωτιαίου μυελού έχει πολύ καλά αποτελέσματα και είναι η παρεμβατική τεχνική επιλογής, λόγω των μειωμένων επιπλοκών που παρουσιάζει.
Υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο τοποθετούνται ένα ή περισσότερα ηλεκτρόδια στον επισκληρίδιο χώρο και χορηγούνται περιοδικά ηλεκτρικά ερεθίσματα από μία μικροσκοπική γεννήτρια.
Η ένταση των ερεθισμάτων ρυθμίζεται έτσι ώστε να ερεθίζονται οι νευρικές απολήξεις οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη μείωση της μεταβίβασης των επώδυνων ερεθισμάτων από την περιφέρεια προς το κέντρο.
Επιπλέον, η ενεργοποίηση κεντρικών μηχανισμών που αναστέλλουν τον πόνο διευκολύνει την επίτευξη της αναλγησίας με την τεχνική της νευροδιέγερσης.
Το κλινικό αποτέλεσμα από τη χρήση της νευροδιέγερσης είναι η πρόκληση παραισθησίας (ανώδυνα ελαφρά τσιμπήματα - αιμωδίες) στην περιοχή που παρουσίαζε την επώδυνη συμπτωματολογία και η σημαντική μείωση της έντασης του πόνου.
Η νευροδιέγερση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια ενός έμπειρου χειριστή και μία δοκιμαστική περίοδος εφαρμογής της νευροδιέγερσης (5 - 7 ημέρες) προηγείται της μόνιμης εμφύτευσης της συσκευής, έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει θετική ανταπόκριση του ασθενούς στη θεραπεία.
Η νευροδιέγερση νωτιαίου μυελού εφαρμόζεται με πολύ καλά αποτελέσματα και σε περιστατικά μεικτού (νευροπαθητικού και αλγαισθητικού) χρόνιου πόνου μετά από χειρουργείο σπονδυλικής στήλης, καθώς και σε περιπτώσεις χρόνιου νευροπαθητικού πόνου λόγω προοδευτικής νόσου του νευρικού συστήματος (Αντανακλαστική Συμπαθητική Δυστροφία).