Χαμηλό βάρος γέννησης, ενδομήτρια καθυστέρηση της αύξησης
Ένα νεογνό θεωρείται ότι έχει χαμηλό βάρος γέννησης όταν αυτό είναι χαμηλότερο των 2.500 γραμμαρίων. Η πιο συχνή αιτία χαμηλού βάρους γέννησης είναι η προωρότητα.
Το χαμηλό βάρος γέννησης μπορεί, επίσης, να οφείλεται σε:
- Προβλήματα σχετικά με τον πλακούντα ή ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης,
- Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη,
- Μικρή αύξηση βάρους από τη μητέρα,
- Γενετικές ανωμαλίες.
Η κακή διατροφή της μητέρας, η ελλιπής προγεννητική φροντίδα, ή χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών από τη μητέρα είναι επίσης παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο χαμηλού βάρους γέννησης.
Τα μωρά που γεννιούνται με χαμηλό βάρος γέννησης έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν νευροαναπτυξιακές διαταραχές και άλλα προβλήματα υγείας σε σύγκριση με τα μωρά που γεννιούνται με φυσιολογικό βάρος.
Τα μωρά με χαμηλό βάρος γέννησης συχνά έχουν δυσκολία να σιτιστούν ικανοποιητικά και να κερδίσουν βάρος. Είναι πιο ευαίσθητα σε λοιμώξεις και παρουσιάζουν συχνότερα προβλήματα από το αναπνευστικό και το πεπτικό σύστημα. Τα μωρά με χαμηλό βάρος γέννησης μπορεί ακόμη να παρουσιάσουν προβλήματα όρασης ή ακοής, νευρολογικά προβλήματα καθώς και το σύνδρομο του αιφνιδίου βρεφικού θανάτου (SIDS). Όσο χαμηλότερο είναι το βάρος γέννησης του μωρού, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος των επιπλοκών.