Αεροαλλεργιολογικά νοσήματα

Τα αεροαλλεργιολογικά νοσήματα οφείλονται στα αλλεργιογόνα που υπάρχουν στον αέρα που εισπνέουμε.

Τα αλλεργιογόνα προκαλούν κυρίως αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα ή/και βρογχικό άσθμα, ανάλογα με το αν προσβάλλεται η μύτη, τα μάτια ή/και ο πνεύμονας αντίστοιχα.

Αίτια αεροαλλεργιολογικών νοσημάτων

Κλασικό παράδειγμα είναι τα αλλεργιογόνα που περιέχονται στις γύρεις διαφόρων φυτών και δέντρων, και που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στην ατμόσφαιρα κατά την περίοδο ανθοφορίας (συνήθως την άνοιξη).

Τα φυτά που ενδιαφέρουν από αλλεργιολογικής πλευράς είναι εκείνα, τα οποία δεν έχουν μεγάλα άνθη με έντονα χρώματα.

Σημαντικά είναι επίσης τα αλλεργιογόνα των ακάρεων της οικιακής σκόνης, των μικροσκοπικών εντόμων που κατακλύζουν κατά εκατομμύρια τα σπίτια μας και προκαλούν αναπνευστικά συμπτώματα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Τα ακάρεα ζουν μέσα στη σκόνη και τα αλλεργιογόνα τους προέρχονται από τμήματα του σώματος και από τα περιττώματά τους, τα οποία αναμειγνύονται με τα σωματίδια της σκόνης και εν συνεχεία εισπνέονται.

Τέλος, συχνά αίτια αλλεργίας είναι τα σωματίδια διαφόρων μυκήτων, που αναπτύσσονται συχνά σε χώρους με έντονη υγρασία, των κατοικίδιων ζώων, με κύριους εκπροσώπους το σκύλο και τη γάτα, αλλά και άλλων απρόσκλητων επισκεπτών, όπως η οικιακή κατσαρίδα.

Συμπτώματα αεροαλλεργιολογικών νοσημάτων

Τα αεροαλλεργιογόνα προκαλούν έντονη καταρροή, φτέρνισμα ή δύσπνοια. Την άνοιξη όμως, που τα φορτία των γύρεων είναι εξαιρετικά μεγάλα, η συμπτωματολογία των αλλεργιογόνων είναι περισσότερο έντονη.

Επίσης, τα ακάρεα πολλαπλασιάζονται κυρίως το φθινόπωρο και την άνοιξη.

Επειδή τα ακάρεα υπάρχουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους μπορεί ο ασθενής να έχει ολοετή συμπτωματολογία ή κρίσεις κατά τη διάρκεια των δύο εποχών που ήδη αναφέρθηκαν.

Διάγνωση αεροαλλεργιολογικών νοσημάτων

Η διάγνωση αλλεργιογόνων νοσημάτων γίνεται με δοκιμασίες αναπνευστικής λειτουργίας, οι οποίες αποσκοπούν στη διάγνωση του άσθματος και την ενδεχόμενη συσχέτισή του με το αλλεργικό υπόστρωμα του ασθενούς.

Η πιο σημαντική από αυτές είναι η σπιρομέτρηση που γίνεται εύκολα.