Παθολόγος - Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Ψυχικού

Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τον καύσωνα

Γράφει ο Γεράσιμος Καρούσος Παθολόγος - Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Ψυχικού
 

Να αποφεύγετε την απ’ ευθείας έκθεση στον ήλιο.

Να παραμένετε σε σκιερά και δροσερά μέρη.

Να αποφεύγετε τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.

Να είστε ντυμένοι με ελαφρά, άνετα και ανoιxτόxρωμα ρούχα.

Μην ξεχνάτε το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου, ώστε να προστατεύονται τα μάτια σας από την έντονη αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Να κάνετε πολλά, χλιαρά ντους στη διάρκεια της ημέρας. Καλό, επίσης είναι να τοποθετείτε παγωμένα επιθέματα στο κεφάλι και στο λαιμό σας, ως προστατευτικά μέσα.

Να πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων ή λαχανικών, αλλά όχι καφέ ή αλκοόλ). Αν ιδρώνετε πάρα πολύ, αυξήστε κάπως την κατανάλωση άλατος – πριν ακολουθήσετε αυτή τη συμβουλή, όμως, ρωτήστε τον γιατρό σας σε περίπτωση που σας έχει απαγορέψει ή περιορίσει το αλάτι για κάποιο λόγο.

Να κάνετε μικρά (σε ποσότητα) και ελαφρά γεύματα, δίνοντας έμφαση στη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και περιορίζοντας τα πλούσια σε λίπη, «βαριά» φαγητά.

Να αποφεύγετε τις βαριές χειρονακτικές εργασίες, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

Να αποφεύγετε την πολύωρη βάδιση ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.

Να αποφεύγετε τα πολύωρα ταξίδια με μέσα συγκοινωνίας τις ώρες της μεγάλης ζέστης.

Αν πάσχετε από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά κλπ) συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για τυχόν ειδικά μέτρα που πρέπει να πάρετε. Η συμβουλή αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους υποβάλλονται σε φαρμακευτική αγωγή (μπορεί να χρειάζεται ακόμα και τροποποίηση της δοσολογίας των φαρμάκων ή και της ίδιας της αγωγής)

Αν έχετε νεογέννητο στο σπίτι, να το ντύνετε όσο το δυνατόν πιο ελαφρά και να του δίνετε να πίνει έξτρα υγρά μαζί με το γάλα.

Τις ώρες της μεγάλης ζέστης:

Να έχετε τα παράθυρα του σπιτιού κλειστά και τα στόρια κατεβασμένα, φροντίζοντας να τα ανοίγετε όλα τη νύχτα για να δροσίζει ο χώρος. Ειδάλλως, ανάψτε κλιματισμό ή ανεμιστήρα (προσέξτε μόνο να μην κάθεστε μπροστά στο σημείο όπου «χτυπάει» ο αέρας).

Αν παρουσιάσετε την οποιαδήποτε δυσφορία ή ενόχληση, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Ιατρός

Παθολόγος - Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Ιατρικό Ψυχικού