
Ρήξη Μηνίσκου – Θεραπεία
Γράφει ο Παντελής Νικολάου, Ορθοπεδικός, Διευθυντής Oρθοπεδικής Κλινικής - Αθλητικών Κακώσεων, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Τι είναι ο μηνίσκος;
Ο ανθρώπινος μηνίσκος είναι μια σφηνοειδής δομή στο γόνατο που αποτελείται από ινώδη χόνδρο, ένα πολύ σκληρό αλλά εύκαμπτο υλικό.
Στο γόνατο υπάρχουν 2 μηνίσκοι, ο έσω και ο έξω. Ο έσω μηνίσκος βρίσκεται στο εσωτερικό του γόνατος (προς το κέντρο του σώματος) και ο έξω μηνίσκος βρίσκεται στο εξωτερικό του γόνατος.
Η δράση τους για την ομαλή λειτουργία του γόνατος είναι σημαντική και πολλαπλή.
Κατανέμουν τα φορτία και απορροφούν τους κραδασμούς δρώντας ως αμορτισέρ, συμμετέχουν στη
σταθερότητα και ισορροπία του γόνατος και με την κίνησή τους βοηθούν στη λίπανση και διατροφή του αρθρικού χόνδρου.
Τραυματισμός και ρήξη του μηνίσκου
Στα νέα άτομα οι περισσότερες ρήξεις του μηνίσκου είναι αποτέλεσμα τραύματος.
Οι μηνίσκοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε τραυματισμούς στους οποίους εφαρμόζεται συμπίεση και περιστροφή στο σκέλος. Είναι επίσης σύνηθες φαινόμενο ο μηνίσκος να υποστεί βλάβη σε συνδυασμό με τραυματισμό του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου του γόνατος.
Σε πιο ηλικιωμένα άτομα, πολλές ρήξεις μηνίσκου είναι αποτέλεσμα ασήμαντου τραύματος, όπως στροφή του γόνατος, βαθύ κάθισμα, ή μέσω επαναλαμβανόμενων δραστηριοτήτων που καταπονούν την άρθρωση, όπως το τρέξιμο, ανέβασμα - κατέβασμα σκάλας.
Αυτές οι ρήξεις συμβαίνουν επειδή ο μηνίσκος έχει την τάση να εκφυλίζεται στο πλαίσιο της διαδικασίας γήρανσης.
Αυτός ο εκφυλισμός λαμβάνει χώρα σε συνδυασμό με πρώιμες αρθριτικές αλλοιώσεις στο γόνατο.
Πώς γίνεται η διάγνωση της ρήξης μηνίσκου
Η ρήξη του μηνίσκου συχνά προκαλεί πόνο, οίδημα και μηχανικά συμπτώματα όπως δυσχέρεια ή ακόμα και εμπλοκή του γόνατος.
Ένας τραυματισμός στο μηνίσκο μπορεί να διαγνωστεί με βάση το ιστορικό που παρέχει ο ασθενής και την κλινική εξέταση. Ο Ορθοπεδικός χειρουργός μπορεί επίσης να απαιτήσει περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις όπως μία Μαγνητική Τομογραφία (MRI) που παρέχει μία τρισδιάστατη εικόνα του εσωτερικού της άρθρωσης του γόνατος.
Πώς αντιμετωπίζεται μία ρήξη μηνίσκου
Ορισμένοι τραυματισμοί, ειδικά σε νεότερους ασθενείς ,μπορεί να απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση της βλάβης του μηνίσκου. Η απόφαση για την
αποκατάσταση της βλάβης του μηνίσκου βασίζεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η θέση και ο τύπος της ρήξης, η ηλικία του ασθενούς και η πρόβλεψη εάν ο τραυματισμός θα είναι σε θέση να επουλωθεί χωρίς χειρουργική αντιμετώπιση.
Αρκετοί τύποι ρήξεων, ειδικά σε ηλικιωμένους ασθενείς δεν είναι κατάλληλοι για αποκατάσταση και απαιτείται η αφαίρεση του κατεστραμμένου τμήματος.
Γενικά εάν ο ασθενής είναι συμπτωματικός και οι συντηρητικές θεραπευτικές επιλογές, όπως η φαρμακευτική αγωγή και η φυσικοθεραπεία, σε συνδυασμό με την άσκηση, δε λειτουργούν, συνίσταται χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του μηνίσκου. (συρραφή η μερική μηνισκεκτομή).
Η χειρουργική επέμβαση αυτή γίνεται με τη χρήση του αρθροσκοπίου, μέσω δύο μικρών οπών στο γόνατο και συνήθως δεν απαιτεί μακροχρόνια νοσηλεία.
Ο ασθενής μπορεί να εξέλθει του Νοσοκομείου την ίδια ημέρα ή το περισσότερο να κάνει μία διανυκτέρευση.
Η διάρκεια της εγχείρησης κυμαίνεται από μισή έως μια ώρα.
Οι περισσότεροι ασθενείς ρωτούν: Ποιο είναι το όφελος από την αφαίρεση του μηνίσκου; Δεν είναι μία σημαντική δομή στο γόνατο μου;
Σαφώς, ο μηνίσκος παίζει σημαντικό ρόλο στο ανθρώπινο γόνατο, αλλά μόλις υποστεί ρήξη και δεν μπορεί αυτή ρήξη να αποκατασταθεί, πολλά από τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτής της δομής χάνονται.
Εάν η ρήξη προκαλεί πόνο και επηρεάζει τις λειτουργίες της άρθρωσης του γόνατος, η αφαίρεση αυτού είναι η θεραπεία επιλογής.
Ο χρόνος αποθεραπείας προσδιορίζεται ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο της βλάβης (τραυματικός η εκφυλιστικός), την ηλικία του ασθενούς (Οστεοαρθρίτης) και το είδος της επέμβασης (συρραφή η μερική μηνισκεκτομή).