Ρινοπλύσεις: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε

Γράφει ο Ιωάννης Χριστόπουλος, ΠΑΙΔΟ – ΩΡΛ, Διευθυντής Β΄ ΩΡΛ Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Η μύτη μας είναι από τα πιο σημαντικά όργανα του ανθρώπινου σώματος ιδίως για τα νεογνά που δεν μπορούν να αναπνεύσουν από το στόμα αμέσως μετά την γέννηση τους.
Κατ’ επέκταση χρειάζεται φροντίδα και σωστή περιποίηση ανεξαρτήτως ηλικίας του ανθρώπου. Αυτό επιτυγχάνεται με το σωστό τρόπο πλύσεων της μύτης (οι λεγόμενες ρινοπλύσεις), το οποίο δεν αποτελεί κάποια θεραπευτική παρέμβαση αλλά είναι η υγιεινή της ίδιας της ρινός. Είναι ακριβώς η ίδια διαδικασία που ακολουθούμε και με το πλύσιμο των δοντιών. Δεν πλένουμε τα δόντια μας όταν αυτά αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα (πχ τερηδόνα).Αντιθέτως ο σχολαστικός και ο καθημερινός καθαρισμός αποτρέπει και συμβάλλει στην μείωση των οδοντικών παθήσεων. 
Υπάρχουν διάφορα σκευάσματα στην αγορά με τα οποία μπορεί να γίνουν οι ρινοπλύσεις.
· Σύριγγα (των 5, 10 και 20ml) την οποία την γεμίζουμε εμείς με φυσιολογικό ορό (συσκευασίες
των 250, 500 και 1000ml),
· Αμπούλες έτοιμες προς χρήση με άλλοτε άλλη ποσότητα φυσιολογικού ορού (των 5 και 10 ml)
· Διάφορα σπρέι τα οποία εφαρμόζονται στην ρινική κοιλότητα (με φυσιολογικό ορό, θαλασσινό
νερό κλπ)
· Διάφορες συσκευές οι οποίες χρησιμοποιούν ειδικά φακελάκια για την παρασκευή ισότονου
υγρού.

Βεβαίως οι ρινοπλύσεις θα πρέπει να γίνονται και με το σωστό τρόπο. Η μέθοδος επιλογής των ρινοπλύσεων εξαρτάται από την ηλικία του ατόμου. Έτσι μέχρι την ηλικία των 6 μηνών το μωρό τοποθετείται αρχικά στο ένα πλάι και βάζουμε τον φυσιολογικό ορό (5 έως 10 ml την φορά) από το άνωθεν ρουθούνι και μετά αντιστρέφουμε την διαδικασία.
Σκοπός πάντα είναι να μπαίνει από το ένα ρουθούνι και να βγαίνει από το άλλο. Αυτό αποτρέπει την κατάποση του ορού η οποία μερικές φορές είναι ενοχλητική για τα παιδιά με αποτέλεσμα την κακή μελλοντική συνεργασία. Μετά την ηλικία αυτή μπορούμε να καθίσουμε το παιδί με όρθιο το κεφαλάκι του και να εφαρμόσουμε τον ορό (10 έως 20ml). Πάλι σκοπός είναι να μπαίνει από το ένα ρουθούνι και να βγαίνει από το άλλο. Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται να καθαρίζουμε και τα δυο ρουθούνια δεδομένου ότι η μύτη μας στο βάθος ενώνεται με αποτέλεσμα να καθαρίζεται όλη η ρινική κοιλότητα. Σε μεγαλύτερα παιδιά η διαδικασία γίνεται μπροστά στον νιπτήρα με όρθιο το κεφάλι και με μικρή κάμψη προς τα εμπρός. Η ποσότητα του ορού είναι μέχρι την ηλικία των 4 ετών 20ml με 30ml την φορά, μετά από τα τέσσερα 40ml και πάνω από τα οκτώ χρόνια 60 έως 80 ml. Αυτό γίνεται συστηματικά πρωί βράδυ και σε περιπτώσεις που το παιδί έχει πολλές μύξες (λόγω μίας απλής λοίμωξης) μπορούμε να το επαναλάβουμε αρκετές φορές την ημέρα. Η σύριγγα θα πρέπει να εφαρμόζεται κάθετα (90 μοίρες) προς το πρόσωπο έτσι ώστε ο φυσιολογικός ορός να εισέρχεται εύκολα και ανώδυνα στην μύτη του παιδιού. Κατά την διαδικασία της ρινόπλυσης το παιδί ποτέ δεν θα πρέπει να αναφέρει πόνο στα αυτιά του. Σε αυτή την περίπτωση σταματάμε τις ρινοπλύσεις και ρωτάμε τον ιατρό μας.
Οι ρινοπλύσεις εξασφαλίζουν καλή ρινική αναπνοή δεδομένου ότι η μύτη μας καθαρίζεται από
εκκρίσεις. Παρέχει στην μύτη την απαραίτητη υγρασία, βοηθάει στην ρευστοποίηση της βλέννης όπως επίσης και στην απορρόφηση τοπικών φαρμάκων.