Καρδιολόγος, Διευθυντής Εργαστηρίου Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης, Athens Heart Center, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Κολπική μαρμαρυγή: οδηγός διατροφής

Γράφει ο Δημήτριος Τσιαχρής, Καρδιολόγος – Επεμβατικός Ηλεκτροφυσιολόγος Διευθυντής Εργαστηρίου Βηματοδότησης και Ηλεκτροφυσιολογίας στο  Πρότυπο Κέντρο Καρδιάς και Αγγείων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

 

Η κολπική μαρμαρυγή δεν είναι μόνο η πιο συχνή αρρυθμία, αλλά, ταυτόχρονα, αποτελεί μία νόσο της σύγχρονης εποχής με διαρκώς αυξανόμενη επίπτωση, στενά συνυφασμένη με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Είναι απαραίτητο να διαχωρίσουμε την αιτία της νόσου από τις αφορμές που την πυροδοτούν.

Αίτιο

Ειδικότερα το αίτιο είναι έκτοπος καρδιακός ιστός στα σημεία όπου οι πνευμονικές φλέβες εκβάλλουν στην καρδιά. Έκτοπο ιστό έχουμε όλοι οι άνθρωποι, απλά χρειάζονται κάποιες αφορμές για να πυροδοτηθούν αυτά τα έκτοπα κέντρα.

Πυροδότης

Πυροδότες, σε γενικές γραμμές, είναι άλλες καρδιακές παθήσεις όπως οι βαλβιδοπάθειες, η καρδιακή ανεπάρκεια και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Συχνά, όμως, δε συνυπάρχει καρδιακή νόσος και είναι άλλοι οι παράγοντες που συντελούν στην ενεργοποίηση των έκτοπων κέντρων. Το lifestyle της εποχής μας και η παχυσαρκία συμμετέχουν ενεργά στην όλη διαδικασία. Ειδικότερα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μετά από ένα βαρύ γεύμα σε μία κουραστική μέρα και, ακόμα περισσότερο, μετά από την κατανάλωση αλκοόλ, είναι, ίσως, ο πλέον συχνός πυροδότης κολπικής μαρμαρυγής. Όσον αφορά στο αλκοόλ, το κόκκινο κρασί, μέσω των τανινών, προκαλεί μεγαλύτερη παλινδρόμηση, γεγονός που έρχεται σε αντιπαραθέση με την προστατευτική δράση των αντιοξειδωτικών ουσίων του κόκκινου κρασιού στη στεφανιαία νόσο.

Εκτός από το αλκοόλ, η καφεΐνη και συγκεκριμένες τροφές μπορεί συχνά να πυροδοτήσουν επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής.

Οι μικρές αυτές απολάυσεις αποτελούν, όμως, μέρος της καθημερινότητάς μας. Σκοπός, σε κάθε περίπτωση, είναι η διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής, οπότε πρέπει να αναζητήσουμε το μέτρο όσον αφορά και αυτές τις απολαύσεις.

Πώς θα βρούμε το μέτρο για κάθε άνθρωπο;

  • Σε πρώτη φάση, όσον αφορά στο αλκοόλ και την καφεΐνη, συνιστάται η πλήρης διακοπή για μερικές μέρες. Ακολούθως μπορούμε να επανεισάγουμε σταδιακά μικρές ποσότητες. Εάν τα συμπτώματα επανέλθουν, ίσως θα πρέπει να στραφούμε προς τα ροφήματα χωρίς καφεΐνη και σε μπύρες χωρίς αλκοόλ. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γνωρίζουμε ότι η καφεΐνη βρίσκεται και σε πολλά ενεργειακά ποτά και συμπληρώματα διατροφής.
  • Όσον αφορά τις τροφές, βασικός κανόνας είναι να αποφεύγουμε την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ειδικά αν πάσχουμε από διαφραγματοκήλη. Πρέπει να αποφεύγουμε, όχι μόνο να τρώμε, μεγάλες ποσότητες, αλλά κυρίως να μην τρώμε βιαστικά και να μην ξαπλώνουμε τις δύο πρώτες ώρες μετά το φαγητό.
  • Επιπρόσθετα, τα λιπαρά τρόφιμα, και ιδίως τα τηγανητά, είναι καλό να αποφεύγονται. Τα όξινα τρόφιμα, όπως η ντομάτα και τα εσπεριδοειδή, επιδεινώνουν, επίσης, πολύ την παλινδρόμηση, κυρίως εάν τα καταναλώνουμε με άδειο στομάχι.
  • Με μέτρο, επίσης, θα πρέπει να καταναλώνουμε τη σοκολάτα και τα μπαχαρικά, όπως και το σκόρδο και το κρεμμύδι, τα οποία δεσπόζουν στην ελληνική κουζίνα.

Εάν έχουμε κάνει όλα όσα πρέπει και πάλι τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά πρέπει να απευθυνθούμε στους ειδικούς ηλεκτροφυσιολόγους οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να δώσουμε οριστική λύση στο πρόβλημά μας.

 

Ιατρός

Καρδιολόγος, Διευθυντής Εργαστηρίου Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης, Athens Heart Center, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών