Γρίπη: Ένας ετήσιος εποχιακός επισκέπτης

Γράφει ο Ανδρέας Φρετζάγιας, Καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός Σύμβουλος Διοίκησης, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Ακόμα και σήμερα, η εποχική γρίπη βρίσκεται σε έξαρση. Μάλιστα  δεν έχει ξεπεράσει σε αριθμό κρουσμάτων τη λοίμωξη COVID-19. Κυρίως επικρατεί η γρίπη Α και ακολουθεί με σημαντικά μικρότερη επίπτωση η γρίπη Β. Τα τελευταία χρόνια και οι δυο μορφές γρίπης προλαμβάνονται σε ικανό ποσοστό με το ίδιο εμβόλιο. Φέτος κυκλοφόρησαν και στη χώρα μας δύο πρόσθετες μορφές του αντιγριπικού εμβολίου. Διαφέρουν από το κλασικό εμβόλιο, στην ένδειξη τους για άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών, περιέχοντας είτε την ίδια ποσότητα για κάθε μια από τις 4 αντιγονικά δραστικές πρωτεΐνες, (2 για τη γρίπη Α και 2 για τη γρίπη Α), αλλά με την παρουσία ανοσοενισχυτικού παράγοντα, είτε τετραπλάσια ποσότητα των ίδιων 1 αντιγόνων. Η αλλαγή αυτή έγινε προκειμένου να αντιμετωπισθεί η μειωμένη αντιδραστικότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος λόγω της προχωρημένης ηλικίας (ανοσογήρανση).

Τονίζεται με έμφαση ότι η γρίπη είναι σοβαρή λοίμωξη ιδιαίτερα για τις ομάδες ηλικιών 0-5 ετών και άνω των 65 ετών υγιών ατόμων με μεγαλύτερη επιβάρυνση για τα άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας όπως είναι οι χρόνιες πνευμονοπάθειες και καρδιοπάθειες, τα νοσήματα του ήπατος, και των νεφρών, ο σακχαρώδης διαβήτης και οι ανοσοανεπάρκειες από νοσήματα , φάρμακα και ακτινοβολίες.

Τα άτομα των ομάδων αυτών συχνά καταλήγουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας με ότι αυτό συνεπάγεται για το σύστημα υγείας αλλά τελικά και για την ίδια τους τη ζωή. Ακόμα όμως και για τα άτομα μικρότερης ηλικίας και χωρίς προβλήματα υγείας, η νόσησή τους και η αναγκαστική απομάκρυνσή τους από την εργασία συνεπάγεται αναστάτωση της εργασιακής δόσης και κοινωνικής ζωής. Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι η γρίπη διασπείρεται ευχερέστερα με τον βήχα και τις εκκρίσεις του αναπνευστικού σε εργασιακούς χώρους και γενικά όπου επικρατούν συνθήκες συγχρωτισμού.

Σε μεγάλο βαθμό τη γρίπη διακινούν τα παιδιά σε όλο το φάσμα της σχολικής ηλικίας στο βαθμό που να υποστηρίζεται η άποψη ότι η ανοσοποίηση με εμβολιασμό όλων των παιδιών θα ήταν ικανή να αναστέλλει την έκρηξη επιδημιών γρίπης στην κοινότητα. Για το λόγο αυτό βασική ένδειξη εμβολιασμού έχουν όλα τα παιδιά από την ηλικία των έξι μηνών ακόμα και όσα δεν ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Το πόσο καλά ανεκτό είναι το αντιγριπικό εμβόλιο συνάγεται από το γεγονός ότι ο εμβολιασμός όχι μόνο επιτρέπεται στην κύηση αλλά επιβάλλεται ώστε να προστατευθεί η μητέρα και το νεογνό της, με τα αντισώματα που θα λάβει από την μητέρα κατά την κύηση, μέχρι τον 6ο μήνα της ζωής του όπου και μπορεί να εμβολιασθεί. Με όσα ήδη αναφέρθηκαν είναι απορίας άξιο γιατί ο αντιγριπικός εμβολιασμός κάθε χρόνο δεν γίνεται στην έκταση που θα του αναλογούσε.